Autor Wątek: Wałki na PCBWAY ?  (Przeczytany 5449 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Wałki na PCBWAY ?
« dnia: 2024.07.23, 19:50:26 »
Czy miał ktoś z was już jakieś niespodzianki z płytkarnią PCBWAY ?
Zamawiałem dzisiaj tam płytkę 85x61mm, niby zwykła mała płytka 5szt. i wycena z kuponem rabatowym na 5$ wyszła mi około 5,2$ wraz z najtańszą przesyłką.
Ku mojemu zaskoczeniu z karty VISA pobrało mi ponad 50$.
Pisałem na czacie z Panią Chinką i ona pali głupa że wszystko jest ok, i nie da się jej wytłumaczyć że chyba mają jakiś błąd w systemie.
Poprosiłem o anulowanie tego zamówienia i zwrot kasy, jednak obawiam się chyba to do tej Pani nie dotarło bo zamówienie jest w produkcji i w systemie nadal nic się nie zmieniło.
Zamawiałem tam już kiedyś kilka płytek i nigdy nie miałem takiej akcji, jestem ciekaw jak ta sytuacja się dalej potoczy.  >:(

Mieliście może podobne doświadczenia z tą płytkarnią ?
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

skoti

• Miejsce pobytu:
    Polska
Odp: Wałki na PCBWAY ?
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.07.23, 21:25:16 »
Zamawiałem tam chyba raz daaaaawno temu. To chyba najdroższa fabryka w chinach.

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.07.23, 21:34:58 »
Od pięciu lat zamawiam w JLC PCB. Od zawsze biorą 2 USD za pierwsze pięć płytek w zamówieniu (4" x 4"). Następne w tym samym zamówieniu 4 USD za pięć lub 5 USD za dziesięć płytek. Większej liczby nie zamawiałem. Kasa zawsze się zgadzała. Zamawiałem już kilkadziesiąt razy. Polecam.  :)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.07.23, 22:57:52 »
Właśnie to samo zamówiłem teraz na JLCPCB i w sumie z przesyłką wyszło mi 4,35$.  :)
Oczywiście po zapłacie jest tam nawet dostępna bezproblemowo opcja anulowania tego co zapłaciłem.

W PCBWAY trzeba się szarpać z konsultantami którzy wciskają kit że u nich wszystko jest ok i tyle ma to kosztować oraz trzeba kilkakrotnie prosić o anulowanie bo ciągle pytają o co mi chodzi i dlaczego to chcę zrobić.
Raczej było to tam moje ostatnie zamówienie.  >:(

Ciekaw jestem czy w PCBWAY oddadzą mi całą zapłaconą kasę po anulowaniu zamówienia, i czy w ogóle to anulują.  :-X
Chciałem to anulować też przez bank, ale powiedzieli że reklamację mogę składać dopiero po tygodniu od transakcji bo musi im się zaksięgować.  ::)
« Ostatnia zmiana: 2024.07.23, 23:07:50 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Damianx

• Miejsce pobytu:
    Pruszków
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.07.24, 17:19:53 »
Dlatego jak robię zakupy za granicą , to mam kartę wirtualną i zawsze ilość gotówki potrzebną na zakup ,nigdy więcej , własnie na takie sytuacje.
Spectrum512k - Spectrum+128k - +2A - +3 Pear Ay - TC2048 S-VIDEO - Didaktik Gama80k\192k- A4000\060 - A1200\030 - A600\9tails - CD32 - A500 GVP Impact II - C64\SD2IEC\DualSID - Atari130XE\SIO2SD\Stereo - CA2001 - CPC6128\HXC - Atari Mega Ste UltraSatan.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.07.24, 20:27:03 »
Jako że na PCBWAY zamawiałem już kilka razy bez żadnych problemów to uznałem że firma jest godna zaufania, użyłem więc mojej normalnej karty VISA, jak się okazało niepotrzebnie.  :-\
Zwykle w nieznanych sklepach internetowych używam wirtualnej karty Revolut z ustaloną kwotą limitu, jednak tym razem moja czujność została uśpiona.
Jak widać trzeba mieć ograniczone zaufanie nawet do niby pewnych i sprawdzonych firm.

Dzisiaj pół dnia trwała konwersacja z inną Panią Chinką i udało mi się to w końcu anulować, jednak i ta wciskała mi znowu kit że niby w przesłanym pliku były dwa projekty a wybrałem tylko jeden i dlatego taka cena i że oczywiście oddadzą mi kasę ale może lepiej niech zostanie u nich na poczet rozliczenia kolejnych projektów.

Odpisałem jej na to że nie mam już zaufania do ich firmy i że bez żadnych problemów zamówiłem już ten projekt z tych samych plików gerber w innej fabryce i wyszło nawet taniej niż ich pierwotna wycena (5,2$) wraz z kuponem rabatowym, dlatego też definitywnie proszę o zwrot wszystkich moich środków na kartę VISA z jakiej one zostały pobrane.
Jednak nadal nic się tam dalej nie dzieje, kasy jeszcze nie dostałem, wisi ona na moim koncie jako "Deposit cash" ale już tylko 49,34$ zamiast 51$ jakie wcześniej widniało przy moim numerze zlecenia dla tego projektu w moim profilu na PCBWAY.  :o

Obawiam się jednak że nie odzyskam już pełnej sumy, ze względu na przewalutowania oraz inne prowizje i haracze.
Tak, niestety doszło też do tego to złodziejskie przewalutowanie, bo na moim subkoncie dolarowym gdzie miałem odliczoną kasę w $ zakupioną wcześniej po po korzystnym kursie jednak jej nie pobrało bo kwota transakcji była 10-krotnie większa niż środki w $ i przeliczyło mi wszystko z PLN.  :-[

Czekam dalej... ciekawe jak długo i ile na tym stracę...
« Ostatnia zmiana: 2024.07.24, 21:27:42 wysłana przez damik »

HTBoss

• Miejsce pobytu:
    Warszaw
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.07.24, 21:30:44 »
Ja kiedyś miałem problem z JLCPCB (wartość zamówienia 50$). PCB wysłali (przez DHL) ale gdzieś w sortowni, ktoś pomylił etykietki adresowe i wysłali mi przez DHL odkurzacz z Taiwanu.
Złożyłem reklamację w JLCPCB oraz DHL.
JLCPCB odmówiło reklamacji bo towar wysłany i mają dokumenty na to. Ale dali rabat w wysokości 50$ na kolejne zamówienia. DHL poprosił o zwrot odkurzacza aby rozpocząć reklamację. Po kilku dniach od odesłania odkurzacza napisali że przesyłka z JLCPCB nie została odnaleziona i nic z tym nie mogą zrobić.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #7 dnia: 2024.07.24, 22:50:14 »
No cóż, nie ma ludzi i firm idealnych. Zawsze jest jakiś "haczyk".
W PCBWAY wg. mnie ma zbyt kolorową stronę.
A gdzie kolorowo i pstrokato, tam zazwyczaj jest gdzieś ukryta jakas pułapka.
Jak w życiu :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #8 dnia: 2024.07.25, 00:04:43 »
Niby wszystko wcześniej było ok podczas poprzednich zleceń w PCBWAY (faktycznie trochę drożej niż u innych ale byłem w stanie to zaakceptować dla niektórych projektów), jednak tym razem coś grubo poszło nie tak już na etapie płatności i firma wali teraz głupa choć wszystko wskazuje na ich błąd w systemie lub czynniku ludzkim, a dodatkowo chcą jeszcze chyba ugrać na tym przynajmniej kilka $ dla siebie bo już na etapie anulowania zlecenia zniknęło mi trochę kasy.
Widać że polityka firmy jest taka że co by się nie podziało i czego by nie zawalili to i tak muszą być na plusie.
Jak nie zarobią na wałku po odbiją sobie przynajmniej na anulowaniu zlecenia.  8)

Ciekaw tylko jestem o ile mniej zwrotu w końcu otrzymam na konto bankowe, jeśli w ogóle... bo jak na razie nic się jeszcze nie stało.  :-[

« Ostatnia zmiana: 2024.07.25, 00:16:44 wysłana przez damik »

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #9 dnia: 2024.07.25, 08:36:03 »
@damik Tak z czystej ciekawości... "pobrało mi ponad 50$"? Tak wzięło i pobrało? Ja tam się pewnie nie znam, ale wydawało mi się, że jak za coś płacę w sieci to dostaję informację o konkretnej kwocie na którą wyrażam zgodę autoryzując (zwykle przez 3D secure) transakcję kartą... To jak to się stało że zamiast ~5 wzięło ci ~50?... Przecież jeśli masz na to kwita to jest zwykły fraud i bank powinien ci oddać całą kasę a resztę załatwiać z drugą stroną.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #10 dnia: 2024.07.25, 10:42:29 »
Kwota która była do zapłaty to 5,2$ a potem okazało się że ściągnęli mi z karty 51$.
Kwitu nie mam, płatność była robiona na ich stronie internetowej.
Rozmawiałem z mBank bo to było z ich karty i powiedzieli że reklamacje można składać dopiero po zaksięgowaniu tej operacji. A to wisi jak na razie jako nierozliczone jednak zablokowali mi taką kwotę na koncie.
Nie znam się na tych operacjach bankowych więc może się mylę albo ktoś mnie wprowadził w błąd.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #11 dnia: 2024.07.25, 10:45:00 »
Trzeba dobrze sprawdzać, jakie opcje się wybiera.
Dzisiaj jakaś opcja jest "promocyjnie" za free, a jutro już trzeba za nią zapłacić.

To tak jak z kablówkami. Włącz za "darmo", a za wyłączenie musisz już zapłacić.
Kolega to przetrenował w jednej z firm usugowych telewizji kablowej.

Włączył sobie kanały "za darmo" ale to "darmo" było tylko na 1-mc.
Zapomniał i przypomnieli mu o tym przy drugim rachunku :)

Tak to działa.

Taka "zawieszona" kwota może wisieć i wisieć.
Po ustawowym terminie na odpowiedź, trzeba ponaglać.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #12 dnia: 2024.07.25, 11:11:42 »
Taka "zawieszona" kwota może wisieć i wisieć.

Maksymalnie 30 dni. Jeśli w tym czasie odbiorca płatności nie zamieni blokady w płatność, to jest ona zwalniana.
Oczywiście może to nastąpić znacznie szybciej, ja np. często korzystam z hoteli i takie blokady są często stosowane w tym biznesie. Ale po nocy w hotelu zwykle blokada znika.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #13 dnia: 2024.07.25, 11:33:54 »
Kolejny dzień walki…
Napisałem znowu do Pani Chinki z zapytaniem ile taka operacja zwrotu będzie trwała bo nadal nie mam tych pieniędzy na koncie.
Odpisała mi że około 2 do 3 dni, i dopiero teraz coś się tam ruszyło bo mój "Deposit cash" na PCBWAY teraz wynosi 0$ i w systemie widać że operacja ma status „manual refund…”

cdn. przynajmniej mam taką nadzieję  ::)

Waldek

• Miejsce pobytu:
    Łużyce
« Odpowiedź #14 dnia: 2024.07.25, 11:50:05 »
Trzymam kciuki, żeby wszystko wróciło do porządku.
Jak na razie mnie samego to ominęło.