Autor Wątek: The Spectrum.  (Przeczytany 29788 razy)

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
Odp: The Spectrum.
« Odpowiedź #45 dnia: 2024.11.21, 22:46:14 »
Na The c64 nie działają bardziej zaawansowane produkcje demoscenowe, bez obsługi plików trd sytuacja może się powtórzyć.
Z moich obserwacji to nie działa tylko kilka może kilkanaście zaawansowanych dem (nie udało mi się kilku uruchomić, ale może za mało poćwiczyłem jeszcze z parametrami emulatora), większość działa na ustawieniach domyślnych, a część należy do konfigurować parametrami emulacji.
Trzeba jednak uwzględnić, że produkty retro games są głównie projektowane pod obsługę gier i tu działają dobrze. Natomiast w moich oczach nie zastąpią jednak oryginałów czy klonów, są raczej uzupełnieniem. I mimo że lubię TheC64, to i tak wolę C64 lub C128, podobnie w przypadku The Spectrum, wybiorę częściej 128+2, ZX Omni, lub N-GO. Co nie zmienia faktu że może ;D i tak się skuszę na The Spectrum.
« Ostatnia zmiana: 2024.11.21, 23:10:54 wysłana przez tomi »

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #46 dnia: 2024.11.21, 23:59:29 »
To jaki ROM oni tam wsadzili? Można go zgrać np. z poziomu BASICa?
Można.

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #47 dnia: 2024.11.22, 09:32:18 »
Dzięki za ROM. Jest on inny niż ROM Sinclaira do 48K. Wolne miejsce w okolicy typowej tablicy dla wektora przerwań jest wyzerowane (0x00). Jednak na początku każdej strony są pary bajtów 0xFF, więc większość programów powinno działać bez problemów.

A wąsy od klawiatury wyglądają jak te z ZX81 ;).
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #48 dnia: 2024.11.22, 12:07:58 »
W srodku klasyka Allwinner H3 - czyli poza obudowa mamy dalej to samo, w sumie to i Next by zadzialal.
Zapewne pojawi sie alternatywny firmware. Ot taki RasPi w obudowie gumiaka z dobrym emulatorem dla graczy.
Ten komputerek to biznesowe cacko - ladny, prosty i tani, czyli czysty zysk. Ludzie kupia do kolekcji i po kilka na handel.
Folie da sie pewno dorobic. Na pewno wygodny w uzyciu, ale tak naprawde malo koszerny i nic nowego nie wnosi.
Trzeba poczekac na dobre testy zgodnosci - na razie same ochy i achy na jutiubie.
Licze ze po Swietach stanieje :-)

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #49 dnia: 2024.11.22, 14:15:03 »
Skoro theC64 i theSpeccy mają te same flaczki, więc można by mieć dwie maszyny w jednej.
KWF
-----

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #50 dnia: 2024.11.22, 18:25:15 »
Jak ktos ma to niech sprawdzi demo Paralactica - podobno nie dziala.

TheSpectrum, theC64 to nic innego niz Linux w obudowie, sam SoC jest slabszy niz RasPI, chyba na poziomie Pi 1, max Pi 2.
Przy 256MB pamieci, ciezko tam cos wiekszego wepchnac, A500mini miala chyba 512MB.

I to moze mnie przekonac - jak pojawia sie inne emulatory ZXa, to przynajmniej bylyby w ladnej obudowie :-)
Tylko ile ta folia wytrzyma, bo z zewnetrzna klawiatura to wole juz PI. Nie rozumiem czemu tak ludzie podniecaja sie mozliwoscia podlaczenia kontrolera - przeciez to normalka w emulatorach. Chyba niektorzy mysla, ze podlaczyli gamepada do gumiaka :-)
A koszernie slabo - nic nie podepne, o CRT mozna zapomniec, brak glosnika i wyjscia na sluchawki. No i co tam naprawic ?  ;)

Artu2tu

• Miejsce pobytu:
    Prawie Szczecin.
« Odpowiedź #51 dnia: 2024.11.22, 21:52:27 »
Jak ktos ma to niech sprawdzi demo Paralactica - podobno nie dziala.

Nie działa.

drakon

• Miejsce pobytu:
    Świdnica
  • Press play then any key!
    • Magia Ośmiu Bitów!
« Odpowiedź #52 dnia: 2024.11.22, 22:05:11 »
Mnie urzekł nadruk na PCB - "The SpecTurm" :)

galaxian

« Odpowiedź #53 dnia: 2024.11.23, 00:29:48 »
Nad klawiaturą lepiej się nie znęcać, ona ma robić feeling, raczej nie ma służyć do przepisywania wszystkich Bajtków ;)
Można podpiąć zewnętrzną USB, do programowania w trybie 128 idealna.

W obudowie sporo miejsca, może więc można tam zaadaptować jakieś dodatki.
Nie wiem co, ale spece na pewno coś wymyślą ;)

Co do zgodności ROMu z oryginałem 48k, to nie działają gry od Ultimate: Knight Lore, Gunfight...
Problem znany posiadaczom 128/+2, POKE lub OUT rozwiązuje problem. Tyle że tutaj dotyczy trybu 48k.
Czyli kolejny update firmware jest spodziewany, bo 1.0.1 już dziś się ukazał :)

Polscy klienci nie otrzymali pisma Crash.

Z fajnych rzeczy, to jest kilkustopniowa prędkość wczytywania plików, może więc być tryb real-mode, turbo, lub kilka pośrednich :)
Jest obsłucha wirtualnego magnetofonu. Do 40 sekund można cofnąć się w grze - fajny bajer, ale czy nie lepsza by była możliwość systemowego wpisania POKE? Ale na pewno mniej efektowna! Jest tryb Extended Color ULAPlus.
« Ostatnia zmiana: 2024.11.23, 00:35:53 wysłana przez galaxian »
ZX Spectrum 48kB / ZX Spectrum+ / ZX Spectrum 128 +2 / Timex 2048 / Atari 800XL / Atari 65XE / Atari 130XE / Atari 800XE / Atari 1040 STF / Commodore 64C / Commodore 64G / Amiga 500 / Amiga 500+ / Amiga 600 / Amiga 1200 / Amiga 1200 Magic

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #54 dnia: 2024.11.23, 09:55:14 »
Jest tryb Extended Color ULAPlus.

Trybów timexowych nie ma? Ani pentagonopochodnych?

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #55 dnia: 2024.11.23, 10:12:48 »
@trojacek, ale jest ULAplus ;), więc nie szukaj dziury w całym. W jUKej Timex jest egzotyczną niszą dla ubogich krajów.
KWF
-----

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #56 dnia: 2024.11.23, 22:23:30 »
Firmware 1.0.1 has been temporarily removed as some users have experienced compatibility issues. We will release an update in due course.

Cale szczescie, ze tu wszystko jest w SW, wiec mozna poprawiac w nieskonczonosc, tylko...
No wlasnie, jesli to jest np. RetroArch na bazie Fuse, to beda ograniczenia "poza kontrola".
No to sobie odpale RA...

Ciekawe czy RGL jak poprzednio bedzie chcialo 5GBP za zrodla, bo mimo wielu prosb na stronie nie ma zwyczaju.
Zapewne boja sie, ze "ktos" moglby sklonowac ich uniwersalna maszynke i sprzedawac na Ali.

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #57 dnia: 2024.11.24, 15:29:58 »
Patrząc na zasięg "mam i ja"  maszynka zostanie rozpracowana przez kraje byłego bloku komunistycznego.
Dlaczego?  To proste, ludzie z tego bloku w latach 80 sami robili spectrusie bo ich nie było na rynku lub były nie dostępne.
Reverse engineering to nasza domena i duch w narodzie nadal żywy - może ktoś spróbuje uruchomić  Doom na tym socu ? :)

zaxon

« Odpowiedź #58 dnia: 2024.11.24, 22:07:00 »
A jaki jest sens tę maszynę "tuningować" czy nie wiem naprawdę po co , rozpracowywać  skoro są od lat dużo lepsze rozwiązania ? To The Spectrum jest dedykowane w inny sektor rynku retro i tam sie sprawdza. Ot

Do tego, blok komunistyczny ma coś rozpracowywać ? Aktualnie pare osób sie tam tym zainteresowało  i siedzi rechota nad tym emulatorem..
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #59 dnia: 2024.11.25, 10:46:43 »
To jest maszynka w stylu - kupić, pograć, schować, zapomnieć na następne kilka lat.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma