Autor Wątek: ZX spectrum 48 issue 3 problem z dźwiękiem i wczytywaniem  (Przeczytany 12018 razy)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
Odp: ZX spectrum 48 issue 3 problem z dźwiękiem i wczytywaniem
« Odpowiedź #15 dnia: 2024.09.03, 22:02:44 »
Czarne +2 nie mają wejścia dla zewnętrznego źródła dźwięku. Z taśmy można wczytywać z wbudowanego magnetofonu.

Jakoś nie wierzę w padniętą ULA’e w tym ZXie.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

andy

• Miejsce pobytu:
    Kielce Wsch.
« Odpowiedź #16 dnia: 2024.09.03, 22:32:55 »
No ja też. Z walkmana bez problemu powinno się wczytać, z normalnego magnetofonu nawet pójdzie przez MIC - tak wczytywałem żeby nie piszczało. Smarkfon może nie widzieć obciążenia - gniazdo EAR jednak się różni od słuchawek. Można spróbować obciążyć oporem 10-100omów. Ale smarkfom czy winTZX + adapter kasetowy i szarak czy CPC464 wczytują bezproblemowo.
pzdr
a.
POKE 35899,0  ZX 81, ZX Spectrum +, +2, Harlequin, ZX Max 48 & 128, Spider 48, Chrome 128, TC 2048, divIDE, CPC 464

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
« Odpowiedź #17 dnia: 2024.09.03, 23:56:46 »
Czarne +2 nie mają wejścia dla zewnętrznego źródła dźwięku. Z taśmy można wczytywać z wbudowanego magnetofonu.

Szary +2 nie ma wejścia dla magnetofonu

+2A/B z płytą Z70833 teoretycznie ma, tak wygląda z oznaczeń, jednak nie działa.

Model Spectrum +3 wykorzystuje monofoniczne złącze wyjściowe „Sound”, umożliwiając korzystanie z zewnętrznego magnetofonu kasetowego z odpowiednim kablem.
Pomimo zastosowania tego samego gniazda stereo w modelach Spectrum +2A i +2B (płytka drukowana Z70833), lewy i prawy kanał gniazda są połączone na płytce drukowanej, co uniemożliwia użycie tego samego kabla. Aby zadziałało należy przeciąć ścieżkę łączącą kanały.

Opis modyfikacji można znaleźć np. tu:
https://spectrumforeveryone.com/technical/modifying-a-2a-sound-socket-to-accept-tape-input-3-standard/

@Bluefish: bez powyższej przeróbki dla obsługi PlayZX musiałbyś użyć adaptera kasety.

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
« Odpowiedź #18 dnia: 2024.09.04, 00:22:43 »
No właśnie nie działa. Próbowałem wszystkiego, ..., wygrywałem z smartfona z programem plazx, wygrywałem z walkmana z oryginalnej kasety. I ani na 48k ani na 128k 2+ nie udało mi się nic wczytać. Zmieniałem głośność od minimum do max. testowałem na mono i stereo (od strony spectruma oba połączone do wtyczki mono). ... Za każdym razem efekt ten sam. Slychać dźwięk sygnału ale nie potrafi tego odczytać.

Tak dla pełnego obrazu jasności, czy:

ten dźwięk słyszysz z głośnika spectruma (nie z urządzenia odtwarzającego)?
w przypadku połączenia z ZX Spectrum 48 korzystasz z portu EAR?

Pytam nie złośliwie, tylko na podstawie doświadczeń z polskich grup o ZX Spectrum na FB gdzie m. in. podawano że do wczytywania programów magnetofon należy podłączyć do gniazda MIC (co jest oczywiście błędną informacją).

Jeśli chodzi o wczytywanie z PlayZX (z tabletu lub smartfona) to korzystam z kabla stereo (z dwóch stron) i poniższych ustawień, w przypadku niektórych komputerów (niektórych egzemplarzy  timex 2048) konieczna była zmiana parametru "Natural wave" na "Square wave".

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #19 dnia: 2024.09.04, 02:52:12 »
Trochę off topic - czy ten PlayZX uruchomiłeś pod emulatorem androida bo taki ładny zrzut ekranu zrobiłeś.  Jeśli tak to jaki emulator i jaka wersja androida.

tomi

• GTS
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
« Odpowiedź #20 dnia: 2024.09.04, 09:38:02 »
Nie, to zrzut z "natury"  :D z tabletu Samsunga.

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #21 dnia: 2024.09.04, 10:36:10 »
Do gumiaka, plusa i Timexa nie należy stosować kabelka z wtyczką stereo od strony komputera.

Nie zwiera się obu kanałów stereo z wyjścia z magnetofonu, smartfona aby otrzymać mono.
KWF
-----

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #22 dnia: 2024.09.04, 11:24:51 »
Ten ZX128 bez modulatora to pewnie wersja francuska.
Ona miała tylko RGB i nieco inny pinout.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

Bluefish

• *
  • Miejsce pobytu:
    Opole
« Odpowiedź #23 dnia: 2024.09.05, 15:45:04 »
Aktualizacja. 128 2+ w końcu udało mi się ogarnąć. Problemem była jedną z rolek kasety we wbudowanym magnetofonie (te które powodują że taśma się przesuwa). Na górze są takie plastikowe zawleczki które przytrzymują je na ośce. Na prawej rolce tej zawleczki nie było przez co taśma się nie przesuwała i magnetofon się wyłączał mechanicznie po sekundzie od wciśnięciu Play. Stąd moje kombinacje z zewnętrznym magnetofonem. Poradziłem sobie tymczasowo robiąc zawleczkę z drutu od końcówki kondensatora. Udało mi się wczytać bez problemu z oryginalnej taśmy i adaptera kasety z playzx na smartfonie. Jeśli chodzi o 48k to jest tak jak było. Sprawdziłem wszystkie elementy pomiędzy gniazdami ear i mic a głośnikiem, oraz dodatkowo wszystkie elementy pomiędzy głośnikiem a ula. Kilka kondensatorów miało za niskie lub zbyt wysokie pojemności więc je wymieniłem. Został mi tylko jeden kondensator połączony szeregowo z oscylatorem X1, ale ma teoretycznie 16 pf, a takich u siebie nie mam a lokalnie też nigdzie nie ma więc zamówiłem i czekam. Sprawdzić go nie mam jak bo ani mój miernik ani tester elementów mają zakres od 20 pf więc go nie widzą, no chyba że dlatego że jest uwalony. Co ciekawe po wylutowaniu go komputer działa tak samo jak z nim mimo że jest w szeregu z oscylatorem X1 podłączony do pinów 39 i 40 ula, a skoro tego kondka nie ma to jest przerwa w obwodzie. Po wylutowaniu X1 komputer przestaje wyświetlać obraz.
.
A500 HDD 1MB, A500+ PISTORM, A600 HDD 10MB, A1200 68030 HDD + 20MB RAM, CDTV, CD32, ZX spectrum 48, ZX spectrum +2, MSX Sanyo, Atari 130XE, Atari 1040 STF, Amstrad CPC 464, Amstrad CPC 6128, Apple Macintosh G4 i jakieś 80 konsol, od prostych pongów po Xbox series X.

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #24 dnia: 2024.09.05, 17:10:54 »
Chyba zaczynasz za bardzo kombinować. Co ma układ zegara do wejścia/wyjścia audio ULA poza wspólną masą i tym, że na schemacie występuje blisko, choć to nawet nie sąsiednia nóżka? Na Twoim miejscu nie wylutowywałbym wszystkich kondensatorów, bo tylko się będziesz stresował :) Te które wymieniłeś rzeczywiście miały niewłaściwe pojemności? Nie mieściły się w tolerancji? Sprawdź poziom sygnału, który pojawia się na wyjściu ULA przy generowaniu dźwięku - najlepiej oscyloskopem, ale od biedy multimetr też coś powie.

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #25 dnia: 2024.09.05, 19:44:54 »
Swego czasu też się namęczyłem próbując wczytać program do Spectrum odtwarzając go z laptopa. Ile się namęczyłem- podgłaśnianie, wyłączanie ulepszaczy itd. Bez rezultatu.
Dopiero podłączenie klasycznego magnetofonu albo TZXDuino pomogło- pierwsza próba i wczytane :-)

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #26 dnia: 2024.09.05, 20:41:10 »
... Sprawdziłem wszystkie elementy pomiędzy gniazdami ear i mic a głośnikiem, oraz dodatkowo wszystkie elementy pomiędzy głośnikiem a ula. Kilka kondensatorów miało za niskie lub zbyt wysokie pojemności więc je wymieniłem. Został mi tylko jeden kondensator połączony szeregowo z oscylatorem X1, ale ma teoretycznie 16 pf, a takich u siebie nie mam a lokalnie też nigdzie nie ma więc zamówiłem i czekam. Sprawdzić go nie mam jak bo ani mój miernik ani tester elementów mają zakres od 20 pf więc go nie widzą, no chyba że dlatego że jest uwalony. Co ciekawe po wylutowaniu go komputer działa tak samo jak z nim mimo że jest w szeregu z oscylatorem X1 podłączony do pinów 39 i 40 ula, a skoro tego kondka nie ma to jest przerwa w obwodzie. Po wylutowaniu X1 komputer przestaje wyświetlać obraz.

Wymiana tych kondensatorów nic nie da, bo to układ analogowy, a nie apteka. Skoro już wymieniłeś kondensatory, dlaczego zostawiłeś rezystory? One też mogą mieć wartości odbiegające od tych ze schematu :P. Po co dotykasz układ oscylatora kwarcowego? Bo jest obok?

Boziu. Kondensator szeregowy w obwodzie prądu przemiennego NIE jest przerwą. Jest zaporą dla składowej stałej. Zauważ, że ścieżki i otwory do tego kondensatora też tworzą ... kondensator, ale o mniejszej pojemności. Jeśli nie masz 16pF, wymień na 15pF i też będzie dobrze, jeśli już musisz coś wymienić.

Weź znajdź źródło audio, co na wyjściu słuchawkowym (EAR) da sygnał przynajmniej 4Vp-p przy obciążeniu znamionowym i eksperymentuj. Na bank nie będzie to smarkfon, czy karta audio w PC.
KWF
-----

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #27 dnia: 2024.09.06, 09:17:45 »
Czy autor wątku mógłby jedną rzecz jasno i jednoznacznie określić, bo już się pogubiłem. Czy problemem jest ZX Spectrum 48/+ czy ZX Spectrum 128/+2/+3?

Jeśli ZX 48 to sprawa jest prosta. Trzeba wydać polecenie OUT 254, BIN 00011111 i sprawdzić czy pin 28 układu ULA zmienił stan. Jeśli nie, to mamy problem z ULA, wynikły z uszkodzenia D13 (zwłaszcza, że było wcześniej powiedziane, iż "była felerna").
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #28 dnia: 2024.09.06, 09:30:25 »
Dioda D13 od samosci nie padła.  ::)
Coś niedobrego musiało się zdarzyć na wejściu magnetofonu i przy okazji mogło upalić pin 28 w ULA.
Warto podłączyć oscyloskop na tym pinie i zobaczyć co się dzieje podczas czytania i zapisywania programów.
Dla całkowitej pewności można podmienić ULA i sprawdzić czy problem nadal występuje.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #29 dnia: 2024.09.06, 12:18:36 »
Czy autor wątku mógłby jedną rzecz jasno i jednoznacznie określić, bo już się pogubiłem. Czy problemem jest ZX Spectrum 48/+ czy ZX Spectrum 128/+2/+3?
O ile dobrze zrozumiałem to problem jest w obydwu. W 128k +2A/B (zakładam, że chodzi o czarny, bo ma mylący opis portu) już się chyba wyjaśniło, że nie da się nic wczytać z zewnętrznego magnetofonu bez przeróbek.