Autor Wątek: ZX spectrum 16k brak kolorów  (Przeczytany 20499 razy)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
Odp: ZX spectrum 16k brak kolorów
« Odpowiedź #45 dnia: 2024.10.02, 13:51:14 »
Tu nikt się nawet wcześniej o napięciach nie zająknął, bo to jest oczywista oczywistość :)

Khem, khem ... wypowiedź nr 28 w tym wątku :P

Nie tak do końca dowolne 4164, bo należy użyć tych z odświeżaniem 128 cykli.

Tak masz rację, mój błąd, bo zapomniałem o pamięciach 4146, które wymagają 8 bitowego (256 cykli) odświeżania. W ZX Spectrum należy stosować pamięci z 7 bitowym odświeżaniem.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #46 dnia: 2024.10.02, 13:53:42 »
Co do kondensatorów, to oczywiście 40-letnie mogą mieć gorsze parametry, ale skoro przetwornica działa, to bym się na nich nie skupiał. Oczywiście jest jakaś szansa, że wejściowe straciły całkiem pojemność i nie filtrują, co powoduje, że np. napięcie za stabilizatorem nie jest tak stabilne jak mogłoby być. Ale tego bez pomiaru napięcia, najlepiej oscyloskopem, nie stwierdzisz.

m0b

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #47 dnia: 2024.10.02, 13:55:42 »
Khem, khem ... wypowiedź nr 28 w tym wątku :P
Tak, tak, dojrzałem. Ale mimo wszystko nikt z nas nie zasugerował mu pomiarów przed wypruciem czegokolwiek. Przyznaj, że nie przyszło Ci do głowy, że ktoś może nie zmierzyć napięć zasilających przed jakąkolwiek robotą w Spectrum (czy jakimkolwiek innym układzie). Rutyna :)
Z drugiej strony widać, że kolega nie zadał sobie trudu i nie przejrzał tej setki postów o naprawach ZX'ów na tym forum, gdzie napięcia występowały jako punkt 1.

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #48 dnia: 2024.10.02, 14:41:30 »
Powiem tak. Jakoś podejrzenia o problem z napięciami zasilania mnie w tym wypadku nie przekonują.
Skoro działa mu prawidłowo dolne 16KB, obraz stabilny bez artefaktów, to napięcia - i to aż trzy: +5, -5 i +12V - raczej trzymają się dobrze.
IMO problem leży gdzie indziej i całkiem możliwe, że ma ścisły, aczkolwiek nieoczywisty; związek z brakiem koloru.

Przyjrzyj się dokładnie płycie komputera, czy ktoś czegoś specjalnie nie przeciął lub zmostkował. Ewentualnie wylutował jakieś fabryczne zwory konfiguracyjne...
Jeśli to możliwe to poprosimy o dobre zdjęcie płyty od strony druku.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

sokot

• **
« Odpowiedź #49 dnia: 2024.10.02, 15:10:14 »
Powiem tak. Jakoś podejrzenia o problem z napięciami zasilania mnie w tym wypadku nie przekonują.
Skoro działa mu prawidłowo dolne 16KB, obraz stabilny bez artefaktów, to napięcia - i to aż trzy: +5, -5 i +12V - raczej trzymają się dobrze.
IMO problem leży gdzie indziej i całkiem możliwe, że ma ścisły, aczkolwiek nieoczywisty; związek z brakiem koloru.

Przyjrzyj się dokładnie płycie komputera, czy ktoś czegoś specjalnie nie przeciął lub zmostkował. Ewentualnie wylutował jakieś fabryczne zwory konfiguracyjne...
Jeśli to możliwe to poprosimy o dobre zdjęcie płyty od strony druku.

Bardzo dziękuję za sugestie wieczorkiem poleci fota.

sokot

• **
« Odpowiedź #50 dnia: 2024.10.02, 20:31:05 »
Cześć z wieczora. Więć tak, pomierzyłem pamięci i porobiłem zdjęcia odwrotu płytki w szczególności tam gdzie było grzebane. Mam nadzieje ze jakość wystarczy. Czekam jeszcze na pamięć więc jej jeszcze nie wymieniłem dam znać jak już to zrobię. A teraz do rzeczy

Regulator napięcia:
9,06V oraz 4,94V

Pamieci niskiego poziomu:
na pinie -5V mamy -4,66
na pinie 12v mamy 11,94
na pinie 5v mamy 4,94

Pamieci wysokiego poziomu:
na pinie 5v mamy 4,93

procesor
pin 11 (5V) mamy 4,91

ULA
pin 14 (5V) mamy 4,90
pin 13 (5v)mamy 2,85 !!!! Tu jest chyba problem prawda ?
Ula sięmocno grzeje jak już pisałem

Dołączam zdjęcie jedno ogólne i trzy zblizeniewe gdzie było grzebane.
Widać że modulator był robiony, mini jacki oraz regulator napięcia.
Od razu powiem ze te ryski na ogólnym w lewym dolnym obszarze sprawdzałem i tam nie ma przerwań

Pozdrawiam serdecznie

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #51 dnia: 2024.10.03, 01:00:03 »
Ja tam Tobie kibicuję w naprawie Spektrusia :)

Z jednej strony rozumiem frustrację bardziej doświadczonych Kolegów- w końcu tych sprzętów jest coraz mniej i warto o nie dbać.

Z drugiej strony ideą Clive Sinclaira było m. in. propagowanie nauki na podstawie stworzonych przez niego mikrokomputerów. I tu należy się cieszyć, że liźniesz nieco elektroniki i moim zdaniem o to tu właśnie chodzi. Prawda jest taka, że dzisiaj w Polsce nie uczy się nic na ten temat, nawet na wydziałach elektroniki politechnik- program jest niesamowicie okrojony…

sokot

• **
« Odpowiedź #52 dnia: 2024.10.03, 01:03:13 »
Ja tam Tobie kibicuję w naprawie Spektrusia :)

Z jednej strony rozumiem frustrację bardziej doświadczonych Kolegów- w końcu tych sprzętów jest coraz mniej i warto o nie dbać.

Z drugiej strony ideą Clive Sinclaira było m. in. propagowanie nauki na podstawie stworzonych przez niego mikrokomputerów. I tu należy się cieszyć, że liźniesz nieco elektroniki i moim zdaniem o to tu właśnie chodzi. Prawda jest taka, że dzisiaj w Polsce nie uczy się nic na ten temat, nawet na wydziałach elektroniki politechnik- program jest niesamowicie okrojony…

ooo bardzo dziękuję za miłe słowa i pozdrawiam
btw. też ich rozumiem ;P

sokot

• **
« Odpowiedź #53 dnia: 2024.10.03, 09:43:42 »
Odnośnie tego 13 pinu na ULI "pin 13 (5v)mamy 2,85 !!!! Tu jest chyba problem prawda ?"
Jeśli dobrze czytam schemat tu wydaje mi się że walniety może być rezystor R34 lub kondensator C30

tutaj linki do schematów:

https://spectrumforeveryone.com/wp-content/uploads/2017/08/ZXSpectrumIssue2-Schematics.gif

https://spectrumforeveryone.com/wp-content/uploads/2017/08/ZXSpectrumIssue2-Layout.gif

Może ktoś potwierdzić ?

Na pierwszych zdjęciach które tu wrzuciłem widać że na rezystorze leży jakaś część (na schemacie zaznaczona jako X2) z podkładką czarną. Wygląda jakby na tej podkładce był jakiś syf. Może to jest problemem ?

sokot

• **
« Odpowiedź #54 dnia: 2024.10.03, 09:52:02 »
załączam dokładniejszą fotę tego miejsca

Na schemacie widzę że ten X2 jest połączony z kością generowania obrazu - może to jest też problem braku koloru ?

Z poniższego filmiku wynika że X2 jest odpowiedzialny w pewnym sensie za generowanie chrominancji (minuta 15:20 filmu)

https://www.youtube.com/watch?v=9-lA2F2uyA4&t=5s

« Ostatnia zmiana: 2024.10.03, 10:30:48 wysłana przez sokot »

zxgregor

• Miejsce pobytu:
    Legnica
« Odpowiedź #55 dnia: 2024.10.03, 10:38:50 »
To jest nadpalona folia izolująca (czy to oryginalne, hmm) od elementu znajdującego się poniżej (rezystora?).
Zdecydowanie trzeba tam zajrzeć.

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #56 dnia: 2024.10.03, 10:54:51 »

Na schemacie widzę że ten X2 jest połączony z kością generowania obrazu - może to jest też problem braku koloru ?
Owszem. Przy czym powodem może być zarówno niedomaga nie układu, jak i źle zasilanie (potrzebne jest 12V).
Zielono mi... w temacie Spectrum. Ale zawsze się można douczyć.

sokot

• **
« Odpowiedź #57 dnia: 2024.10.03, 10:58:54 »

Owszem. Przy czym powodem może być zarówno niedomaga nie układu, jak i źle zasilanie (potrzebne jest 12V).

Na tym X2 na którejś z nóżek powinno być 12v? Czy na kości LM1889N (tam znowu na schemacie nie widze pinu odpowiedzialnego za V) Przepraszam żę dopytuje (laik jestem)

sokot

• **
« Odpowiedź #58 dnia: 2024.10.03, 11:02:38 »
Aaaa chyba widze. CHodzi CI o cały układ tak ? na schemacie przed kondensatorem 52 widze wejscie 12 V. W domu (znowu czekanie ;)) to sprawdze :)

sokot

• **
« Odpowiedź #59 dnia: 2024.10.04, 17:50:37 »
Hejka po czasie. No niestety jest coraz gorzej :( Wymieniłem pamięć w IC22 i po odpaleniu zamiast akranu z napisem mam czarny akran z delikatnymi jasnymi pionowymi liniami i białą ramkę. Pamięć którą wsadziłem to (podobno) nowa Mitsubishi Electric M5K4164-15. Jestem troche podłamany :(
Co mogę zrobić ? Na zrzutach diagnostycznych pokazywało że oprócz IC22 było coś nie tak z IC21 IC17 IC16 IC15. Ale nie uśmiecha mi się teraz wszystko wymieniać nie mając pewności. To co mi chodzi po głowie to wymiana (jednak) multiplekserów dla których już są podstawki. czy te się nadadzą ?
https://www.tme.eu/pl/details/74ls157/dekodery-multipleksery-przelaczniki/texas-instruments/sn74ls157n/

Nazawa (SN74LS157N) pasuje.

Albo ... czytałem na tym forum że można zrobić diagrom czy jakoś tak tylko trzeba by go zaprogramować i wymienić w spectrusiu (nie wiem dokłądnie w którym miejscu). Mam programator więc mógłbym to zrobić. Co sugerujecie koledzy ?
« Ostatnia zmiana: 2024.10.04, 18:11:22 wysłana przez sokot »