Autor Wątek: Magazyn o Speccy - WIDMO  (Przeczytany 8650 razy)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
Magazyn o Speccy - WIDMO
« dnia: 2024.10.02, 20:08:24 »
Coś nowego pokazało się: https://husaria-games.itch.io/widmo
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

zielony64

• Miejsce pobytu:
    Nowa sól
Odp: Magazyn o Speccy - WIDMO
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.10.03, 12:11:15 »
kurdę fajne to to
tylko żeby nie skończyło się na jednym numerze

drakon

• Miejsce pobytu:
    Świdnica
  • Press play then any key!
    • Magia Ośmiu Bitów!
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.10.03, 21:09:29 »
Ja odniosłem zupełnie odmienne wrażenie.
Od strony DTP to jest żart - nie da się tego praktycznie czytać, gdyż zestawienie jasnych wzorów w tłach na czarnych stronach w połączeniu z białą typografią powoduje oczopląs. Do tego skład to jakaś kwintesencja graficznego chaosu - nic tu się nie trzyma kupy, ciężko skupić na czymkolwiek wzrok. Większość materiałów mogliśmy przeczytać już gdzieś wcześniej (po co komu po raz kolejny historia powstania ZX Spectrum?). Tekst polski momentami brzmi jak wrzucony w jakiś translator online (tymczasem w info czytamy: "Polski (profesjonalny)").
Tak, wiem, że to wersja beta (teksty są dopisywane, a PDF aktualizowany), ale jeśli nawet to beta, to... bardzo, bardzo wczesna.
Generalnie wypadałoby poskładać to od nowa tak, by miało ręce i nogi.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.10.04, 00:52:56 »
Przyszły takie czasy, że żeby coś było zauważone, to "oczojebliwość" musi być.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

Husaria Games

• *
  • Miejsce pobytu:
    Polska
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.10.08, 09:03:11 »
Ja odniosłem zupełnie odmienne wrażenie.
Od strony DTP to jest żart - nie da się tego praktycznie czytać, gdyż zestawienie jasnych wzorów w tłach na czarnych stronach w połączeniu z białą typografią powoduje oczopląs. Do tego skład to jakaś kwintesencja graficznego chaosu - nic tu się nie trzyma kupy, ciężko skupić na czymkolwiek wzrok. Większość materiałów mogliśmy przeczytać już gdzieś wcześniej (po co komu po raz kolejny historia powstania ZX Spectrum?). Tekst polski momentami brzmi jak wrzucony w jakiś translator online (tymczasem w info czytamy: "Polski (profesjonalny)").
Tak, wiem, że to wersja beta (teksty są dopisywane, a PDF aktualizowany), ale jeśli nawet to beta, to... bardzo, bardzo wczesna.
Generalnie wypadałoby poskładać to od nowa tak, by miało ręce i nogi.
Cóż... zakasaj rękawy i zrób to lepiej. Wierzymy w ciebie! Niestety ja jestem analfabetą, połowę tekstu zmyślamy, a za DTP odpowiada 14 letnie dziecko. Nic się nie da z tym zrobić. Nie czytaj bo nie ma to sensu.

Przyszły takie czasy, że żeby coś było zauważone, to "oczojebliwość" musi być.
Po prostu ładnie wyglądało. Do czytania używamy programów płatnych i dobrych przede wszystkim, tam to nie robiło różnicy. Zaciemniało automatycznie co trzeba. Już nie ma tęczy.

kurdę fajne to to
tylko żeby nie skończyło się na jednym numerze
Jak ludzie nie będą psioczyć jak drakon to się tak szybko nie skończy, a nawet będzie wersja drukowana (małe nakłady). Zawsze powtarzam: Jeżeli potrafisz zrobić coś lepiej to zrób to i nie jęcz! - to nie o tobie. Polacy już tacy są... wszystko chcą za darmo, a jak to dostają to narzekają. 🤣 Pozdrawiam. W drugim numerze jest ciekawy wywiad już.

Coś nowego pokazało się: https://husaria-games.itch.io/widmo
I nawet jest za darmo... więc nie ma co narzekać.
« Ostatnia zmiana: 2024.10.08, 09:56:03 wysłana przez Husaria Games »

drakon

• Miejsce pobytu:
    Świdnica
    • Magia Ośmiu Bitów!
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.10.08, 09:28:51 »
Dlaczego odpowiadasz/odpowiadacie w tak złośliwy i pretensjonalny sposób? Bo mam wrażenie, jakbym rozmawiał z kapryśnym dzieckiem, któremu zabrano zabawkę. Głupie (i zbędne) zwroty typu "psioczenie", "ten jak mu tam... drakon" (pisownia zapewne celowo z małej litery, aby kogoś poniżyć), "nie jęcz", "Polacy już tacy są" (o co chodzi z tym narodowościowym wtrąceniem?) i cała ta reszta jest zupełnie tutaj zbędna i świadczy jedynie o jakiejś dziwnej krnąbrności autora/autorów wypowiedzi. Wytłumaczysz mi, dlaczego piszesz w takim tonie? Bo nie jestem w stanie tego zrozumieć.

Pamiętaj: prawdziwa cnota krytyk się nie boi.

Co do reszty wywodów - niestety, w DTP pracuję od prawie 30 lat, więc tak - jestem zboczony, jeśli chodzi o użytą typografię, przejrzystość i podstawowe zasady przyjęte podczas projektowania. Co do jakości tekstów, niestety biorę także udział w corocznych dyktandach z języka polskiego (z dość dobrymi skutkami), więc pewne rzeczy zauważam nawet niechcący.

Ale pomijając to - nie spodziewałem się tak dziecinnej reakcji na moją krytykę (cyt. "Cóż... zakasaj rękawy i zrób to lepiej. Wierzymy w ciebie! Niestety ja jestem analfabetą, połowę tekstu zmyślamy, a za DTP odpowiada 14 letnie dziecko. Nic się nie da z tym zrobić. Nie czytaj bo nie ma sensu."). Wtf?

Napisałem, co uważam - co z tym zrobisz/zrobicie, to Wasza sprawa - ale jeśli krytykę uważasz/uważacie za "psioczenie" i odpowiadać będziecie w takim stylu jak powyżej, nie wróżę powodzenia.

Co do Twojego "Cóż... zakasaj rękawy i zrób to lepiej" - ja ten epizod mam już za sobą - podobnego zina (aczkolwiek zahaczającego także o tematykę fantasy/sf/czarny humor) robiłem jakieś 20 lat temu. Co prawda wyszły trzy numery (bo właściwie robiliśmy go w dwie osoby), ale pozostaje to faktem. Jak zimą znajdę czas, to może nawet udostępnię gdzieś skany, bo oryginały się zachowały.

A, co do tego "I nawet jest za darmo... więc nie narzekać." - uważasz, że coś, co jest darmowe musi być zrobione na "odwal się" i automatycznie jest przez to wyłączone z krytyki? Serio?

Z pozdrowieniami

Husaria Games

• *
  • Miejsce pobytu:
    Polska
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.10.08, 09:39:53 »
Dlaczego odpowiadasz/odpowiadacie w tak złośliwy i pretensjonalny sposób? Bo mam wrażenie, jakbym rozmawiał z kapryśnym dzieckiem, któremu zabrano zabawkę. Głupie (i zbędne) zwroty typu "psioczenie", "ten jak mu tam... drakon" (pisownia zapewne celowo z małej litery, aby kogoś poniżyć), "nie jęcz", "Polacy już tacy są" (o co chodzi z tym narodowościowym wtrąceniem?) i cała ta reszta jest zupełnie tutaj zbędna i świadczy jedynie o jakiejś dziwnej krnąbrności autora/autorów wypowiedzi. Wytłumaczysz mi, dlaczego piszesz w takim tonie? Bo nie jestem w stanie tego zrozumieć.

Pamiętaj: prawdziwa cnota krytyk się nie boi.

Co do reszty wywodów - niestety, w DTP pracuję od prawie 30 lat, więc tak - jestem zboczony, jeśli chodzi o użytą typografię, przejrzystość i podstawowe zasady przyjęte podczas projektowania. Co do jakości tekstów, niestety biorę także udział w corocznych dyktandach z języka polskiego (z dość dobrymi skutkami), więc pewne rzeczy zauważam nawet niechcący.

Ale pomijając to - nie spodziewałem się tak dziecinnej reakcji na moją krytykę (cyt. "Cóż... zakasaj rękawy i zrób to lepiej. Wierzymy w ciebie! Niestety ja jestem analfabetą, połowę tekstu zmyślamy, a za DTP odpowiada 14 letnie dziecko. Nic się nie da z tym zrobić. Nie czytaj bo nie ma sensu."). Wtf?

Napisałem, co uważam - co z tym zrobisz/zrobicie, to Wasza sprawa - ale jeśli krytykę uważasz/uważacie za "psioczenie" i odpowiadać będziecie w takim stylu jak powyżej, nie wróżę powodzenia.

Co do Twojego "Cóż... zakasaj rękawy i zrób to lepiej" - ja ten epizod mam już za sobą - podobnego zina (aczkolwiek zahaczającego także o tematykę fantasy/sf/czarny humor) robiłem jakieś 20 lat temu. Co prawda wyszły trzy numery (bo właściwie robiliśmy go w dwie osoby), ale pozostaje to faktem. Jak zimą znajdę czas, to może nawet udostępnię gdzieś skany, bo oryginały się zachowały.

A, co do tego "I nawet jest za darmo... więc nie narzekać." - uważasz, że coś, co jest darmowe musi być zrobione na "odwal się" i automatycznie jest przez to wyłączone z krytyki? Serio?

Z pozdrowieniami
Gdybyś nie zauważył to Twoja nazwa jest napisana z małej litery przez CIEBIE. Uwielbiam takich ludzi jak ty po prostu, sam dałeś taki nick, a teraz się tego czepiasz. Po dwa pisałem z telefonu i nie miałem jak zobaczyć Twojej nazwy dlatego w ten sposób jest to napisane. Popatrz. Napisałem ci, że lepiej nie będzie. Mamy 2 gry na PC do ukończenia i podpisane kontrakty z Red Games na nie. Pracujemy nad grami 2 kolejnymi, jedną na Spektrum, a drugą na Commodore. Do tego postanowiliśmy po godzinach i całkiem za darmo zrobić coś zamiast pierdzieć w krzesło. Trochę wdzięczności. Nie musisz przecież tego czytać, a jeżeli nie czytasz to po co krytykujesz? Skoro krytykujesz to pokaż, że potrafisz lepiej. Bez żadnego sarkazmu, naprawdę będziemy bardzo zadowoleni z Twoich sukcesów! Cieszę się, że coś wypuściłeś. Cieszyło by mnie to nawet gdyby był to tylko jeden numer. Nikt z nas nie jest specjalistą w żadnej dziedzinie związanej z czasopismami. Robimy co możemy, co chcemy i jak chcemy. Nie zmuszamy nikogo do czytania naszych wypocin. To takie proste prawda? Skąd u ciebie tyle nienawiści do innych? Takie wymądrzanie się itd. Po co to? Sprawia ci to przyjemność?
« Ostatnia zmiana: 2024.10.08, 09:58:24 wysłana przez Husaria Games »

drakon

• Miejsce pobytu:
    Świdnica
    • Magia Ośmiu Bitów!
« Odpowiedź #7 dnia: 2024.10.08, 09:56:46 »
Z tym nickiem masz rację - tutaj na portalu rzeczywiście pozostał pisany z małej litery i w sumie to już o tym zapomniałem. Przepraszam.

Co do reszty, to ta agresja jest zbędna - nie potraficie przyjąć krytyki z godnością? Wasza sprawa. Myślę jednak (a właściwie wiem to z doświadczenia) - że lepiej zrobić jedną rzecz porządnie od początku do końca, niż ciągnąć kilka srok z ogon w jednym czasie i generować mierne efekty.

Skąd u ciebie tyle nienawiści do innych? Takie wymądrzanie się itd. Po co to? Sprawia ci to przyjemność?

W moich wypowiedziach nie ma ni krzty nienawiści. Natomiast w Twoich/Waszych czuć jad, obrażalstwo i to, co napisałem wcześniej - krnąbrność i zacietrzewienie. Szkoda.

Pozostaje mi życzyć nieco więcej otwartości na krytykę - jeszcze jest szansa, żeby dokonać korekt, naprawdę. W zasadzie nawet mogę pomóc w miarę swoich możliwości czasowych.

A, jeszcze jedno. Proszę nie mylić doświadczenia z wymądrzaniem się. I krytyki z nienawiścią. To chore.

Husaria Games

• *
  • Miejsce pobytu:
    Polska
« Odpowiedź #8 dnia: 2024.10.08, 10:19:55 »
"Gdybyś nie zauważył to Twoja nazwa jest napisana z małej litery przez CIEBIE. Uwielbiam takich ludzi jak ty po prostu, sam dałeś taki nick, a teraz się tego czepiasz. Po dwa pisałem z telefonu i nie miałem jak zobaczyć Twojej nazwy (a jej nie pamiętałem) dlatego w ten sposób jest to napisane."

Ja jestem zwykłym chamem i prostakiem. Nie wstydzę się tego! Taki mam "ton" i sposób wypowiedzi. Jak mówię to ludzie myślą, że na nich krzyczę - z tym też nic nie da się zrobić. Bądź, że mężczyzną!

Co do krytyki to masz rację. Gardzę nią i gardzę krytykami (nie odbieraj tego osobiście). Nie przyjmuję tego do wiadomości. Wielu krytyków uwaliło fajne projekty nie raz i nie dwa. To samo tyczy się tych filmowych... Zawód krytyk? A co to k$#% jest?

Twój wpis wydał się na wstępie chamski, zawistny, niewdzięczny itd. Jestem jeszcze poddenerwowany ponieważ jakiś idiota, kupił jedną z naszych niedokończonych gier w języku polskim (co na stronie jest jak byk napisane, że jest w produkcji, że język angielski będzie dodany później) i zaczął wypisywać jakieś głupoty na forach internetowych nie przeczytawszy wcześniej opisu. Gra niby też mu nie działała co wychodzi na to, że to wina jego sprzętu ponieważ sprawdziliśmy to na 17 komputerach o różnej konfiguracji, nawet słabszej niż minimalna (o której też jest mowa w opisie). Mniejsza z tym.

My używamy aktualnie programu Publisher od Microsoftu. Nie ma opcji na jego zmianę. Uczymy się powoli jak to składać. Ostatnio odkryliśmy, że pracując na widoku dwu stronicowym, można wszystko jeszcze ładniej złożyć. Nie mamy pojęcia jaka wielkość czcionki jest dobra do czytania, a jednocześnie do druku na papierze. Co do kolorów - jak już pisałem - używamy płatnych i dobrych programów. Tam nam kolory nie robią różnicy. Nawet na komputerze nie jest to problem ponieważ mamy poustawiane barwy tak aby wzroku nie niszczyć (prócz grafika haha) bo siedzimy cały czas przy komputerach i należy o to zadbać. Stąd takie jaskrawe wstawki na tle. Ale już tych tęczy niema po przeczytaniu Twojego krytycznego wpisu. Chciałbym żeby to było poskładane tak fajnie jak w gazetach Secret Service, Crash czy innych ale nie mamy dodatkowych środków finansowych na to. Mamy za dużo projektów, z których się utrzymujemy. Nie powstrzymuje nas to jednak przed pracą nad czasopismem. Realizujemy swoje marzenia po prostu. Po już ostatnie ja mam raka krtani i chcę coś po sobie zostawić w Bibliotece Narodowej, a ile będę jeszcze żył to niewiadome.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #9 dnia: 2024.10.08, 10:22:41 »
Ojtam, ojtam.

Chłop sobie robi, to niech sobie robi.
Jednym się podoba innym nie, przecież podobno jest demokracja.

Może właśnie taka forma i treść trafia teraz do młodego pokolenia ?

Np. ja, z racji wieku i nawisu lat "szczytowania PRL-u" jestem przyzwyczajony do treści wyeksponowanych  w bardziej surowy sposób.
No, ale ja mam bliżej niż dalej :) do porwania przez anielski orszak. Cokolwiek by to nie znaczyło.

Husaria Games

• *
  • Miejsce pobytu:
    Polska
« Odpowiedź #10 dnia: 2024.10.08, 10:27:31 »
Późny PRL to moje czasy. Niestety teraz wszędzie jest kolorowo haha Walą w siebie jakimś kolorowym pyłem, chodzą z tęczowymi torbami. Świat stanął na głowie.

drakon

• Miejsce pobytu:
    Świdnica
    • Magia Ośmiu Bitów!
« Odpowiedź #11 dnia: 2024.10.08, 10:28:03 »
O, czyli jednak dało się odpowiedzieć w normalny, uprzejmy sposób? Fajnie, że jest z tym jakiś progres. Moja oferta jest jakby co, aktualna - naukę DTP przechodziłem jakieś 27 lat temu, więc mogę co nieco doradzić. Może nie stricte z MS Publisherem (pracuję w pakiecie Adobe), ale pewne rzeczy są tożsame.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
« Odpowiedź #12 dnia: 2024.10.08, 10:31:14 »
No widzisz.

Jest tak, że Husaria się rozpędza, łopocą na wietrze pióra, lance opuszczone, konie w galopie, a tu nagle ... wilcze doły.
A potem bukłaczkiem, bukłaczkiem :)

Husaria Games

• *
  • Miejsce pobytu:
    Polska
« Odpowiedź #13 dnia: 2024.10.08, 10:35:33 »
A dlaczego przyczepiłeś się, że coś piszemy co już było? Chcieliśmy żeby czytelnik miał wgląd w jednym magazynie do wszystkiego. Do tego tematów nie ma tak dużo jak się wydaje. Nie każdy potrafi sobie poradzić z wyszukiwaniem informacji, nie wspominając już o tłumaczeniu czegoś na język polski. Ja znam parę języków, zwłaszcza naszych słowiańskich dlatego nie mam z tym problemów i chciałem ułatwić dostęp do niektórych informacji innym.

No widzisz.

Jest tak, że Husaria się rozpędza, łopocą na wietrze pióra, lance opuszczone, konie w galopie, a tu nagle ... wilcze doły.
A potem bukłaczkiem, bukłaczkiem :)
hahahaha...

O, czyli jednak dało się odpowiedzieć w normalny, uprzejmy sposób? Fajnie, że jest z tym jakiś progres. Moja oferta jest jakby co, aktualna - naukę DTP przechodziłem jakieś 27 lat temu, więc mogę co nieco doradzić. Może nie stricte z MS Publisherem (pracuję w pakiecie Adobe), ale pewne rzeczy są tożsame.
Trzeba było nie atakować jak góra lodowa Tytanica  ;)

Ale co pomożesz? Nic nie pomożesz chyba, że z kolorami. Nie chcemy jednak aby gazeta była na białym tle. Jeżeli jakieś będzie to kolor czcionki czarny to jest oczywiste. Na ciemnym daje się kolor biały, żółtawy, pomarańczowy i zdaje się niebieski. Problem jest jak już pisałem z wielkością czcionki. Nie możemy pojąć jak w innych magazynach mieszczą tyle rzeczy, a my na foncie wielkości 10 tak mało (w formacie A4). Czego się tam jeszcze czepiałeś? Obrazków? Co jest z nimi nie tak? Dużo rzeczy nam się nie mieści po prostu dlatego jest wszystko tak stłoczone. Nie umiemy tego ogarnąć. Czy zdjęcia mniejsze wstawiać czy jaka cholera. Przez to mamy też problem z poprawą tekstów bo musimy się mieścić w stronach. Stron docelowo jest 40 + 4 strony okładka. Chcesz to ci wyślę plik i zobacz co tam jest nie tak, jeżeli masz Publishera w pakiecie MS. Nawet wcięcia zmniejszamy między wierszami, a i tak mało to daje.
A po osiem to nie mamy ci z czego zapłacić nawet za rady, jak już pisałem kasiora idzie na projekty i na życie rzecz jasna. No chyba, że wydamy wersję papierową i coś tam się da zarobić (pewnie mało bo chcemy sprzedawać praktycznie po kosztach, a czym mniejszy nakład tym więcej kosztuje druk jednej sztuki ale to na pewno wiesz) to możemy wtedy pogadać (z chęcią) o odwdzięczeniu się. Wersja cyfrowa jednak, ma być docelowo za darmo dla każdego, dożywotnio. Dobrze, że do okładki się nie przyczepiłeś bo jako mało utalentowany grafik dałem z siebie wszystko. Pocieszę cię jednak, że zamówiliśmy już (tak, mili czytelnicy to sfinansowali) okładkę u córki znanego hiszpańskiego grafika związanego ze Spectrum. Co do pobrań to zaliczyliśmy ich ponad 7 tysięcy (liczę inno-języcznych w tym). To nie jest mało, jak na brak reklamy i startu - dennego, jak to napisałeś (między wierszami, nie dosłownie).
Jak cos to odezwij się na Discord jak posiadasz i o ile chcesz. Przepraszam kolego, tak w sumie. Jestem nie w sosie przez chorobę głównie. Tutaj znajdziesz link do kanału takiego głównie dla deweloperów, współpracowników itd.: https://husaria-games.itch.io/
« Ostatnia zmiana: 2024.10.08, 10:48:57 wysłana przez Husaria Games »

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
« Odpowiedź #14 dnia: 2024.10.08, 13:30:07 »
A może pomógłbyś w tworzeniu Zina80? 4 numery są dostępne (za darmo) w archiwum speccy.pl, a zespól redakcyjny czuwa nad zawartością merytoryczną oraz składem. Nie musisz wszystkiego robić sam.

Ale skoro lubisz wywarzać otwarte drzwi, publikować niezweryfikowane informacje lub błędne jako zapchaj-dziurę, bo "chcesz, aby wszystko było w jednym miejscu" oraz udostępniać niekompletne wydanie, Twoja wola.

Tak na marginesie, artykuł o UK2086 wprowadza więcej zamieszania o stronie technicznej tego komputera, niż podaje sprawdzonych i prawdziwych informacji. Do tego zdjęcia, nie pasują do tego co umieszczono w tekście.
KWF
-----
R Tape loading error 0:1