Autor Wątek: Romboxy LowRomy itp  (Przeczytany 3608 razy)

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
Romboxy LowRomy itp
« dnia: 2024.10.26, 10:08:09 »
Nie chce ingerować w kompa więc postanowiłem wszystko mieć na zewnątrz. Okazało się, że nie mogę mieć DDI-3 (który rozwiązałby wszystkie moje problemy), bo działa tylko z 464. :(
No więc trzeba nabyć FlashFloppy od Zaxona (to już pewne) i do tego kupić lub zrobić coś, na czym będę miał inne Romy.
Oglądałem różne rozwiązania i mam obawy, że nie ogarnę, który, jakie ma wady.

Jak dotąd spodobał mi się https://www.cpcwiki.eu/index.php/Rombo_Rombox choć w sumie nie potrzebuje aż ośmiu slotów. Myślę, że ma 4 ROMy mi starczą do zabawy.
Są jeszcze jakieś, które pozwalają na odczyt ROMów wprost z kart SD, ale tam znowu trzeba programować jakieś układy, a ja programatora nie mam...
Szczęśliwy posiadacz zasilacza do Amstrada 6128,  kabla RGB -> SCART, kabla do FDD i cudnego USB floppy Zaxona:) Moje marzenie: SAM Coupe ;_;

zaxon

Odp: Romboxy LowRomy itp
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.11.05, 16:33:35 »
512 flashowanego romu z poziomu Amstrada , kompatybilne z Megaflashem, działa pod ROMAN II software.  Do tego rozszerzenie ramu 512... Ale to też do Amstrada a nie Schneidera.

Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
« Odpowiedź #2 dnia: 2024.11.06, 15:21:28 »
@zaxon: jak jest do Amstrada, a nie do Schneidera to oznacza, że nawet z przelotką do gniazda centronics nie będzie działać?  :o
Szczęśliwy posiadacz zasilacza do Amstrada 6128,  kabla RGB -> SCART, kabla do FDD i cudnego USB floppy Zaxona:) Moje marzenie: SAM Coupe ;_;

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.11.06, 16:45:12 »
Z tymi "przelotkami" do SCHNEIDER-a jest tak, że z czasem się wyrabiają i zdarza się im nie kontaktować.
Miałem taką jedną i w zasadzie skończyło się to tak, że w obudowię SCHNEIDER 6128 wstawiłem płytę Amstrada 6128.
Trochę wieje z tyłu, bo dziury po złączach zostały, ale jestem tym samym "kompatybilny" z interface-ami do CPC.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

HTBoss

• Miejsce pobytu:
    Warszaw
« Odpowiedź #4 dnia: 2024.11.06, 18:37:16 »
Ktoś ma może wsad do tego romu 39SF040?
Może ktoś podesłać.

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.11.06, 20:14:09 »
@Maryjan: tylko tyle? z tym to sobie można poradzić na wiele sposobów.

zaxon

« Odpowiedź #6 dnia: 2024.11.06, 20:49:42 »
HtBoss . Jaki wsad ? Tam nie potrzeba żadnego wsadu ? No chyba że chodzi o flasher do romów ? Poszukaj "ROMAN 2" , odpal go  z dysku i sflashuj do 39040.

Pi_nio . A tak, można sobie poradzić.... Jakiś czas temu jeden człowiek tak sobie z DDI 5  poradził, potem krzyczał na grupach że to  tandeta bo nie działa a on tylko je troszeczkę  przerobił... Od tego czasu jestem ostrożny.

Dostał takie a odesłał na reklamację takie. :D
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

pi_nio

• **
  • Miejsce pobytu:
    Bytom
« Odpowiedź #7 dnia: 2024.11.07, 07:46:04 »
@Zaxon: o jezu najsłodszy!  :o poradził sobie bardzo ciekawie LOL! Po takiej przeróbce jeszcze Ci to wysłał?  :D To jest absolutna masakra - ciekawe dlaczego ma takie długie kable? nie dziwię się podejściu. To może zrobimy tak: jak będę miał czas to zrobię sobie zupełnie nieśpiesznie przelotkę, wrzucę tu fotkę i sam ocenisz czy to ma szanse powodzenia. :)  Poza tym to cały czas jest Schneider mojego kumpla, a nie mój - w planach mam zakup Amstrada i wtedy te wszystkie obiekcje znikną. ;)