Dzięki ZAXON za szybką, choć nie do końca oczekiwaną diagnozę moich umiejętności - prosiłem o pomoc w diagnozie komputera.
A wracając do tematu tego wątku - okazało się, że miałem niewłaściwie wgrany program diagnostyczny w drugiej połowie kości AM27C256. Przy użyciu innej kości z poprawnie wgranym programem diagnostycznym Retroleum Diagnostic ROM diagnozowany Timex zaczął wykazywać oznaki życia i udało mi się ustalić (co nie było to łatwe na mało czytelnym obrazie), że uszkodzony jest LOWER RAM bity 0,1,2,3. Niestety w dokumentacji programu diagnostycznego jest opisane tylko, które układy są za to dopowiadają w Spectrum-ach a nie ma nic o Timex-ie. Z analizy schematu dostarczonego przez KWF wnioskuję, że chodzi o uszkodzony układ oznaczony na płycie jako U6. Nie jestem jednak elektronikiem, dlatego proszę znawców o potwierdzenie czy czegoś nie pomyliłem. W między czasie trafił w moje ręce jeszcze jeden Timex, który z kolei ma uszkodzony Upper RAM i tu mam jeszcze większy problem. Na schemacie widać, że istnieją wersje Timex-a z układami U10 i U11. Zakładam, że w takich przypadkach wlutowywane są jakieś kości mniejszej pojemności i "Upper RAM" jest podzielony? Czy adresy 32768-49151 są przechowywane wtedy w kościach U8 i U9 a adresy 49152-65535 w kościach U10 i U11? Wiem, że odpowiedzi na moje banalne pytania znajdują się na schemacie ale musiałbym pewnie spędzić ładnych kilka godzin żeby potwierdzić moje domysły. Proszę więc znawców tematu o weryfikację mojej tabeli dla TIMEX-a: