Autor Wątek: ZX Uno - brak zabezpieczeń ESD  (Przeczytany 3262 razy)

Atlantis

• Miejsce pobytu:
    Kraków
ZX Uno - brak zabezpieczeń ESD
« dnia: 2024.11.27, 22:24:58 »
Patrząc na schemat ZX-Uno (właściwie we wszystkich wersjach: klasycznej, 2M oraz GO+) w oczy rzuca się jedna kwestia - porty klawiatury i joysticka są połączone bezpośrednio z liniami układu FPGA. Nie ma między nimi żadnych buforów, a przy samych gniazdkach nie ma zabezpieczeń ESD. Wiadomo coś na temat potencjalnych problemów z tym związanych? Ktoś zaobserwował problem padania portów? Jeśli tak, można się przed tym jakoś zabezpieczyć?

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: ZX Uno - brak zabezpieczeń ESD
« Odpowiedź #1 dnia: 2024.11.28, 16:01:09 »
Jam mam od kilku lat ZX UNO i działa bez problemu.
Co do zabezpieczeń ? Podłączać manipulatory i klawiaturę przy wyłączonym urządzeniu :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

zaxon

« Odpowiedź #2 dnia: 2024.11.28, 18:43:57 »
Bo to jest sprzęt robiony na mały rynek,  dla ludzi z pracującymi  mózgami. Którzy wiedzą jak go używać.

A nie dla ludzi , którzy , niestety ,  potrzebują nawet napisów na kubku z kawą .  Kawa jest gorąca, można sie nią poparzyć.
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #3 dnia: 2024.11.28, 19:28:18 »
Podłączać manipulatory i klawiaturę przy wyłączonym urządzeniu :)

Ale pokolenie plug&play nie ma tego zakodowanego w odruchach warunkowych.
Podejrzewam, że większość z nich nawet nie rozumie, dlaczego należy tak robić.

zaxon

« Odpowiedź #4 dnia: 2024.11.28, 19:53:25 »
Za to , Unia , w dobie nadchodzącej WW3 , aktuanie wymusza dodawanie takich rzeczy w opisie ;)  Dział o bezpieczeństwie produktu wprowadzanego na rynek UE ,Musze tam dopisać że pomimo brązowej obudowy to nie jest czekolada i nie można tego jeść...
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

Atlantis

• Miejsce pobytu:
    Kraków
« Odpowiedź #5 dnia: 2024.11.28, 21:22:32 »
Co do zabezpieczeń ? Podłączać manipulatory i klawiaturę przy wyłączonym urządzeniu :)

To oczywiste. :) Bardziej mam na myśli tutaj scenariusz, w którym dochodzi do wyładowania elektrostatycznego w wyniku kontaktu z naelektryzowanym przedmiotem (albo chociażby ludzkim ciałem). Męska wersja złącza DB9 wydaje się być na to szczególnie narażona, z uwagi na właściwie bezpośrednio dostępne piny, połączone bezpośrednio z układem FPGA. Pytam, bo pamiętam podobna dyskusję w kontekście pewnej konstrukcji krótkofalarskiej, którą kiedyś składałem - tam też była podobna sytuacja, gdzie gniazdo na obudowie było połączone bezpośrednio z liniami (dość drogiego) mikrokontrolera i ktoś narzekał na problemy związane z ESD.
Z drugiej strony... Oryginalne Spectrum (i większość klonów) też ma magistralę systemową wyprowadzoną na dość odsłonięte złącze z tyłu obudowy.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #6 dnia: 2024.11.29, 00:18:18 »
Za to , Unia , w dobie nadchodzącej WW3 , aktuanie wymusza dodawanie takich rzeczy w opisie ;)  Dział o bezpieczeństwie produktu wprowadzanego na rynek UE ,Musze tam dopisać że pomimo brązowej obudowy to nie jest czekolada i nie można tego jeść...

Dobrze, że jeszcze nie trzeba umieszczać informacji, że brązowa obudowa to też nie produkt końcowy jelita grubego  ;D
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma