Autor Wątek: ZX Spectrum+ - krzaczory na ekranie  (Przeczytany 8101 razy)

V-12/Tropyx

• *
Odp: ZX Spectrum+ - krzaczory na ekranie
« Odpowiedź #15 dnia: 2025.05.07, 20:10:07 »
Po długiej przerwie powróciłem do tematu ożywiania mojego ZX+. Udało się uzyskać ekran startowy po podmianie Z80 i ULA. Jeszcze mam do sprawdzenia, czy górny RAM miał jakąś uszkodzoną kość, bo aktualnie na płycie głównej siedzą kości podmienione. Tak więc sukces, choć okupiony długą walką. Podziękowania dla Jerzego z Retronics za użyczenie ULA do testów. Teraz jeszcze muszę poszukać zamiennika folii do klawiatury, bo moja ma jedną taśmę konkretnie urwaną.

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #16 dnia: 2025.05.08, 16:12:01 »

V-12/Tropyx

• *
« Odpowiedź #17 dnia: 2025.05.08, 16:45:54 »
Ja swoją kupowałem tutaj: https://keypol.zgora.pl/produkt/membrana-do-mikrokomputera-spectrum/ .
Polecam

No właśnie zdążyłem się już sporo obczytać wątków o foliach tutaj na forum i zdania są mocno podzielone.

Przy okazji wczoraj sprawdziłem dogłębnie pozostałe podzespoły i okazało się, że wszystkie kości RAM były sprawne.

perinoid

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #18 dnia: 2025.05.08, 21:06:48 »
Membrany z Keypolu do gumiaka są OK, do plusa to już różnie. Można kupić jeszcze tutaj, inny producent: https://shop.mumio.dev/
Zielono mi... w temacie Spectrum. Ale zawsze się można douczyć.

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #19 dnia: 2025.05.22, 10:02:11 »
Ja mam w ZX Spectrum + od kyepol i nie mam problemów z działaniem.
U mnie bardziej jest używany joystick więc może nie miałem "okazji" doświadczyć problemów.

V-12/Tropyx

• *
« Odpowiedź #20 dnia: 2025.05.22, 10:15:53 »
Membrany z Keypolu do gumiaka są OK, do plusa to już różnie. Można kupić jeszcze tutaj, inny producent: https://shop.mumio.dev/

Dosłownie przedwczoraj zainstalowałem membranę z Mumio i śmiga bardzo pysznie. Dziękuję za sugestię. W zasadzie komputer jest naprawiony. Jeszcze pozostało mi do przetestowania wgrywanie gier z kasety :) No i mam drobny problem ze złączem, DivMMC nie chce pracować stabilnie. Spróbuję doczyścić styki złącza.

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #21 dnia: 2025.05.22, 18:54:32 »
A może to nie złącze???
Czasami problemem jest  CPU i jego linia M1 ( https://www.bytedelight.com/?page_id=921 )
Czy mam rację Koledzy Mistrzowie?

V-12/Tropyx

• *
« Odpowiedź #22 dnia: 2025.05.22, 19:55:53 »
A może to nie złącze???
Czasami problemem jest  CPU i jego linia M1 ( https://www.bytedelight.com/?page_id=921 )
Czy mam rację Koledzy Mistrzowie?

Zapewne masz rację, ale gdyby to dotyczyło mojego egzemplarza, to DivMMC w ogóle by się nie odpalił. A tak, to odpala się albo nie, zależnie od kąta nachylenia urządzenia. Kilkukrotnie urządzenie bez problemu mi się  prawidłowo zabootowało i mogłem coś odpalić z karty pamięci. Ale najczęściej albo się nie bootuje, albo krzaczy.

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #23 dnia: 2025.05.22, 20:09:37 »
Spróbuję doczyścić styki złącza.
Jeśli nie masz problemów z posługiwaniem się lutownicą (Tylko grzałkową ze stabilizacją temperatury!) i plecionką to lepiej będzie jak odświeżysz złącze w ZXie.
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

V-12/Tropyx

• *
« Odpowiedź #24 dnia: 2025.05.22, 20:24:30 »
Spróbuję doczyścić styki złącza.
Jeśli nie masz problemów z posługiwaniem się lutownicą (Tylko grzałkową ze stabilizacją temperatury!) i plecionką to lepiej będzie jak odświeżysz złącze w ZXie.

Złącze było wcześniej przez kogoś lutowane, usunąłem to, co ktoś wcześniej dolutował oraz zalegającą cynę, używałem też plecionki, najwidoczniej coś mogło jeszcze zostać, więc mam zamiar ponowić czynność czyszczenia złącza.

pawelb

• Miejsce pobytu:
    Wawa
« Odpowiedź #25 dnia: 2025.05.23, 10:30:37 »
O kurcze!  :o
Jaki barbarzyńca tak potraktował złącze.  Pewnie maszynka miała specjalną misję typu one-way,
Potrzeba tam duuuużooo topnika i plecionki.  Wielki Elektronik pokazywał jak się to  robi  8) :)
Złącze ma szerokie pady ale odstępy między nimi dosyć wąskie możliwe że kontakt może nie łapać lub ściekża do pada jest przecięta/urwana.

Powodzenia!

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #26 dnia: 2025.05.23, 11:11:09 »
Warto też domyć dokładne to złącze jakimś sprajem kontaktowym.
Potem miernik w trybie pikaczu i wszystko przegwizdac.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

V-12/Tropyx

• *
« Odpowiedź #27 dnia: 2025.05.23, 12:37:31 »
Warto też domyć dokładne to złącze jakimś sprajem kontaktowym.
Potem miernik w trybie pikaczu i wszystko przegwizdac.

Zrobiłem to zanim podłączyłem DivMMC, nie wyobrażałbym sobie podłączenia urządzenia bez sprawdzenia, czy nie ma zwory na złączu :)

V-12/Tropyx

• *
« Odpowiedź #28 dnia: 2025.05.23, 12:59:00 »
O kurcze!  :o
Jaki barbarzyńca tak potraktował złącze.  Pewnie maszynka miała specjalną misję typu one-way,
Potrzeba tam duuuużooo topnika i plecionki.  Wielki Elektronik pokazywał jak się to  robi  8) :)
Złącze ma szerokie pady ale odstępy między nimi dosyć wąskie możliwe że kontakt może nie łapać lub ściekża do pada jest przecięta/urwana.

Powodzenia!

Dzięki! Na pewno nie jest nic przecięte czy urwane. :) Gdyby ktoś potrzebował to odlutowane złącze, to chętnie podaruję :)