Wprowadzenie
Ponieważ komputerami Meritum zajmuję sie już kilka lat ( najpierw zbudowałem klona M1 na PLD, później klona Fdc dla M2) chciałbym sie podzielić z Wami kilkoma (wybranymi) spostrzeżeniami, jakie odnotowalem przez ten czas.
M2 i "górne" Dram.
Od samego poczatku, jak tylko ujrzalem zdjęcia M2, nasunęło mi się pytanie, dlaczego w M2 pamięć Dram jest umieszczona na górnym pcb, skoro jest dla niej miejsce na dolnym, tak jak w modelu M1. Aby sprawa była jeszcze bardziej zagmatwana, to widzialem zdjęcia M2, które miało puste podstawki na dolnym pcb. Odpowiedź na to pytanie nasuwa się właściwie sama po spojrzeniu na spodnią stronę górnego pcb. Widać tam kilka grubych ścieżek doprowadzajacych zasilanie do DRAM i miejsca, w których zostały poprzecinane. W pierwotnym założeniu, na górnym pcb przewidziano miejsce dla pamięci DRAM o pojemności 16KB (M2 miałby wtedy 32KB Dram) w wersji 16Kb*1 i trzech napięciach zasilania (+5 +12 -5). Ponieważ ceny pamieci Dram w latach 80tych szybko malały, zapewne już po wyprodukowaniu pcb okazało się, że 16 układów 16Kb jest w podobnej cenie jak 64Kb*1. Dla ciekawości odtworzyłem oryginalny schemat połączeń dekodera adresowego i generatora sygnalu CAS (na zielono połączenia przed modyfikacja). W Merze- Elzab pewnie mieli tych płyt w magazynie "po sufit", więc tańsza opcją(niż złomowanie), było "kynarkowanie" przez jakiegoś montera/monterke :-)
Meritum sieciowe
Zapewne wielu z Was widziało ten komputer z dodatkową płytką nad górnym pcb, ale już pewnie nie każdy wie, że są dwa wykonania tego komputera: wersja kliencka- standardowy Basic rozszerzony o obsługę sieci i wersja "serwerowa". O istnieniu tej drugiej dowiedziałem się przypadkiem kilka tygodni temu. Poczatkowo myślałem, że jest to jakaś wersja terminala, bo ten komputer ma tylko jeden eprom 2KB i zgłasza się komunikatem o braku dysku. Zgrałem zawartość ROM i na tym moje nim zainteresowanie się zakończyło. Do sprawy wróciłem jednak pod wpływem rozmowy z użytkownikiem takiego komputera, który stwierdzil, że po przełożeniu eprom'ow ze standardowego M2, komputer zgłosza się jak poprzednio. Z czystej ciekawosci wgrałem ten 2KB rom do mojego emulatora M2 i od razu zaskoczenie: pierwszy rozkaz (@0x0) to JP @0xF000. Jak to, tak bez żadnego przełączania rom'ow skok z początku na sam koniec? Domyśliłem się, że ten specyficzny komputer ma "mechanizm" automatycznego przełączania dekodera adresu. Po dodaniu takiej poprawki do emu, program zaczął się wykonywać, ale na ekranie "śmieci". Dopiero podgląd zawartości Dram rozwiązał zagadkę: obszar klawiatury i Video zostały przeniesione pod inne adresy: 0xF800 i 0xFC00 odpowiednio. Skoro adresy ROM, klawiatury i Video zostały przeniesione na sam koniec obszaru adresowego Z80, to może oznaczać tylko jedno: jest to komputer dedykowany do pracy pod kontrolą systemu CP/M! Po wprowadzeniu kolejnych poprawek w emu, na ekranie pojawił mi się napis jak w oryginale. Zatem jest dobrze, brakowało mi tylko Cp/m do pełnych testów. Ponieważ posiadam kod źródłowy Cp/m'a dla Fdc Mery, przerobilem go do pracy na M2 - trochę czasu to zajęło, ale w koncu zadziałał :-)
Komputer ma wbudowany program monitora (debit- taki sam, jak w M1), który uruchamia sie automatycznie, gdy brak komunikacji z FDC lub ładowanie systemu zakończy się niepowodzeniem.
Ps. W załączniku instrukcja obsługi programu monitora.