Autor Wątek: Meritum-3  (Przeczytany 1297 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Moderator
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Meritum-3
« Odpowiedź #15 dnia: 2025.04.05, 01:17:31 »
Byłoby też nietaktem nie wspomnieć o skromnym koledze @apk któremu udało się też odtworzyć w 100% oryginalne PCB (jakiego kopię też posiadam) dla Meritum-3.
Jednak kontakt z nim jest w tym momencie trochę problematyczny.

W każdym razie pozdrawiam kolegę apk i liczę na kontakt.  :)
« Ostatnia zmiana: 2025.04.05, 01:32:58 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #16 dnia: 2025.04.05, 02:03:14 »
A czy dałoby sie stworzyć płytkę rozszerzeń która doda do Meritum 2 możliwości 3ki?

Bo skoro 3ek jest tak mało to może taka płytka by zwiększyła ilość takich kompów szybciej.

ian67

• Miejsce pobytu:
    Zywiec
« Odpowiedź #17 dnia: 2025.04.05, 03:36:04 »
najprawdopodobniej latwiej by bylo do malucha wstawic 12 cylindrowy silnik z ferrari

Maxtech

• *
  • Miejsce pobytu:
    Poznań
« Odpowiedź #18 dnia: 2025.04.13, 09:54:11 »
Ja byłbym zainteresowany, ale repliką zgodną z oryginałem - można nadal kupić wszystkie układy potrzebne do budowy oryginalnego M3.
Najpierw chciałem zrobić wersje z PLD, później zarzucilem ten pomysł i chciałem odtworzyć oryginał pcb na podstawie zdjęć otrzymanych od Damika. Ponieważ rekonstrukcja oryginału byłoba bardzo czasochlonna, powróciłem do koncepcji z PLD i wreszcie niedawno zakończyłem projekt, który rozpocząłem w połowie ub.roku. Jak widać na zdjeciu, moje pcb jest tylko zewnętrznie zgodne z oryginałem(port joyst. bedzie na kablu po prawej). Wersja Twojego pcb jest w ok 70% zgodna z oryginałem - może byś tak dokonał modyfikacji, aby byla 100% zgodność??? Wiem, że będzie to wymagało mnóstwa poświęconego czasu, ale chyba warto...

mkamzierczak

• SZUKAM: w sumie to szukam już tylko Jantar 0801 i ODRA jakaś jak się trafi :D
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • Wszystko się znajdzie, to tylko kwestia czasu...
    • Polskie Komputery
« Odpowiedź #19 dnia: 2025.04.27, 23:48:44 »
Ja byłbym zainteresowany, ale repliką zgodną z oryginałem - można nadal kupić wszystkie układy potrzebne do budowy oryginalnego M3.
Najpierw chciałem zrobić wersje z PLD, później zarzucilem ten pomysł i chciałem odtworzyć oryginał pcb na podstawie zdjęć otrzymanych od Damika. Ponieważ rekonstrukcja oryginału byłoba bardzo czasochlonna, powróciłem do koncepcji z PLD i wreszcie niedawno zakończyłem projekt, który rozpocząłem w połowie ub.roku. Jak widać na zdjeciu, moje pcb jest tylko zewnętrznie zgodne z oryginałem(port joyst. bedzie na kablu po prawej). Wersja Twojego pcb jest w ok 70% zgodna z oryginałem - może byś tak dokonał modyfikacji, aby byla 100% zgodność??? Wiem, że będzie to wymagało mnóstwa poświęconego czasu, ale chyba warto...

Dlaczego replika oryginału byłaby bardzo czasochłonna? Zaciekawiło mnie to.
Elkor Karat, Elwro 800 Junior, Elwro 800-2 Junior, Elwro 800-3 Junior, Meritum I, Meritum II, Meritum 3, ComPAN 8, MK45, IMPOL-II, Bosman 8, Elwro 500,  Elwro 600, Cobra, Elwro 801AT, Mazovia 1016, ITM PC 80, MERA 100, MERA 400, Mister Z80 MSA-80, MSM-1, Computex CX-80, IMZ-80