Autor Wątek: Chiński komputer na Z80 Zeal8bit  (Przeczytany 583 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Chiński komputer na Z80 Zeal8bit
« dnia: 2025.05.04, 10:14:38 »
Ostatnio trafiłem na ciekawy chiński komputerek na Z80.

https://zeal8bit.com/

Cena moim zadaniem trochę wysoka jak na jego możliwości ale to już sprawa gustu.
Na Aliexpress jeszcze drożej wychodzi.
Ciekawa jest też karta graficzna na FPGA ale to chyba lekki przerost formy nad treścią.  ;)
« Ostatnia zmiana: 2025.05.04, 10:30:23 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

tapy

• Z80 & CP/M
Odp: Chiński komputer na Z80 Zeal8bit
« Odpowiedź #1 dnia: 2025.05.04, 12:27:51 »
To dość ambitny projekt, bo obejmuje również swój własny system operacyjny Zeal 8-bit OS. W czasach świetności Z80 może byłby przebojowym produktem, obecnie to tylko ciekawostka sprawiająca radość tylko dla twórcy. Tworzenie nowego standardu dla niszowego już (niestety) procesora nie wróży mnogości aplikacji, które będzie można uruchomić na takiej platformie. Dobrze, że jeszcze są tacy entuzjaści.

paroos

• Miejsce pobytu:
    BB
« Odpowiedź #2 dnia: 2025.05.04, 14:29:24 »
Zamiast rozwijać jakiś jeden, to każdy chce zrobić własny  ;D

Był już np. Agon:
https://olimex.wordpress.com/2024/03/20/agonlight2-the-fastest-z80-retro-computer-development-is-remarkable/

Na tym przynajmniej działa cp/m ;)
Z80 --> 48K, 48K+, 128K+2/+3, CPC 464/6128, C128D, Canon V-20, Panasonic FS-A1F, Sega SC-1000, Enterprise 64, NEC PC-6601/PC-8001/PC-8801mkII SR, Sharp MZ-700/MZ-2521, Sharp-X1C, Toshiba Pasopia 7, Sord M5 :)

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #3 dnia: 2025.05.04, 15:47:59 »
Zamiast rozwijać jakiś jeden, to każdy chce zrobić własny  ;D

Był już np. Agon:

Oraz V6Z80P/OSCA: https://blog.retroleum.co.uk/electronics-articles/v6z80p/ ;)

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #4 dnia: 2025.05.04, 16:39:37 »
Chłop se zrobił i się cieszy.
Ja cieszę się razem z nim, bo mógł nic nie robić, a zrobił.
Za co go cenię.
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #5 dnia: 2025.05.04, 20:03:13 »
Chłop se zrobił i się cieszy.
Ja cieszę się razem z nim, bo mógł nic nie robić, a zrobił.
Za co go cenię.
Myślę, że to jest jakiś duży zespół, który zrobił ten projekt na zamówienie. Na rynku jest wiele projektów wykorzystujących układy DIP, a komuś w magazynach zalegają PLCC. Wszystko jest pięknie opisane, żeby skusić kolekcjonerów. Pewnie coś się sprzeda, albo zainteresują się użytkownicy RC i zaprojektują swoje wersje. Zobaczymy.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
« Odpowiedź #6 dnia: 2025.05.04, 20:29:20 »
No to chłopecki se zrobiły :)
"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #7 dnia: 2025.05.04, 20:49:27 »
Myślę, że nie jest to żaden zespół a jeden pasjonat z Francji (może obecnie ktoś do niego dołączył). Zrobił naprawdę kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty i tu należy chylić przed nim czoło. Podziwiam takich ludzi, bo zaprojektował dość elegancki sprzęt i rozwija do niego system operacyjny w pewnym stopniu przypominający swoją budową linux. Obserwuję od dawna rozwój tego projektu (szczególnie jego zmagania z oprogramowaniem - ma swój kanał na YT) bo warto podpatrywać takie niezależne ścieżki rozwoju dla dość znanego środowiska sprzętowego.
PS. Może mój podziw jest tylko usprawiedliwieniem dla własnych działań... kto wie, ale dziś uruchomiłem TinyBasic na moim SBC z procesorem Z8002 (to jeszcze bardziej niszowa nora od zaprezentowanego tu Z80) ;)

Zegar

• **
  • Miejsce pobytu:
    Europa
  • Z80/CA80
    • Wszystko o CA80.
« Odpowiedź #8 dnia: 2025.05.04, 21:37:14 »
Myślę, że nie jest to żaden zespół a jeden pasjonat z Francji (może obecnie ktoś do niego dołączył). Zrobił naprawdę kawał dobrej, nikomu niepotrzebnej roboty i tu należy chylić przed nim czoło. Podziwiam takich ludzi, bo zaprojektował dość elegancki sprzęt i rozwija do niego system operacyjny w pewnym stopniu przypominający swoją budową linux. Obserwuję od dawna rozwój tego projektu (szczególnie jego zmagania z oprogramowaniem - ma swój kanał na YT) bo warto podpatrywać takie niezależne ścieżki rozwoju dla dość znanego środowiska sprzętowego.
Zasugerowałem się wysyłką z Chin i tytułem wątku.  ;) Może rzeczywiście to pasjonat.
PS. Może mój podziw jest tylko usprawiedliwieniem dla własnych działań... kto wie, ale dziś uruchomiłem TinyBasic na moim SBC z procesorem Z8002 (to jeszcze bardziej niszowa nora od zaprezentowanego tu Z80) ;)
Gratuluję postępów! Niestety drepczę w miejscu, bo skleroza mi dokucza. Zanim przypomnę sobie, co chciałem zrobić, to kończy się czas wolny.  ;) Rano do pracy, więc kolejny przeleniuchowany dzień zaliczony...

zaxon

« Odpowiedź #9 dnia: 2025.05.06, 21:23:01 »
Takich komputerków powstaje teraz sporo. Większość z nich też  ląduje w szufladach. Tylko niepotrzebnie "hobbysci" wykupuja procesory Z80 które mogły by być zamontowane,  w tych działających ;)

Co do kawałka dobrej roboty, cóż , kiedyś powstał klon https://speccy.pl/articles.php?article_id=89
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993