Autor Wątek: Gry DSK  (Przeczytany 72450 razy)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
Odp: Gry DSK
« Odpowiedź #150 dnia: 2025.03.04, 14:15:12 »
Na napędzie nie jest napisane jaki to model a jedynie USB portable diskette drive. 😛
Kupiłem go kiedyś dawno za grosze na targu staroci od jakiegoś śmietnikowego penetratora, leżał sobie obok innego dziadostwa na kocyku. 😉
Ten przynajmniej potrafi formatować dyskietki o różnych gęstościach a nie tylko 1,44MB jak inne co miałem.
Najlepiej sprawdzić czy Twój potrafi gadać w innym formacie i nie wywala błędu podczas
formatowania.
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

ZorrO

• Miejsce pobytu:
    UK
  • CPC AGA PSX
« Odpowiedź #151 dnia: 2025.03.04, 19:46:58 »
Tak jak Damik mówi, temat FDD na USB nie jest łatwy, bo wielu producentów robiło różne modele na przestrzeni lat, choć te lepsze potrafią nawet czytać Amigowe formaty które jak wiemy nie da sie czytać na FDD podłączonych do sterowników na płycie głównej w PC, to ciężko poznać który jest który przed zakupem, bo tylko znikomy % kupujących potrzebuje takich funkcji jak zapis więcej sektorów na ścieżce niż 10 w trybie DD.

zaxon

« Odpowiedź #152 dnia: 2025.03.04, 19:54:00 »
Keir opracował dosyć dawno też interfejs zwany Greaseweazle. Tanie jak barszcz. Działa . Podłącza sie do PC przez USB. Napęd z drugiej strony.  Większość retroświata tego używa jak już musi nagrać dyskietki . Ale tutaj jak widze nadal trwa bohaterskie rozwiązywanie problemów które nie istnieją od dosyć dawna  :P
Siedem kilo smalcu,gesich jajek kopa,zeby moc to polknac tegiego trza chlopa. GG 3456993

zibi

• Miejsce pobytu:
    Gdańsk
  • gg: 2830
« Odpowiedź #153 dnia: 2025.03.04, 22:14:27 »
Jedyny problem z RS232C w FDD3000 jest taki, że pracuje w simplexie. AAAle są swa porty, można by się pokusić o zrobienie kabla Y i oprogramowanie na jednym porcie odbioru a na drugim wysyłania.

Ja tu nie widzę żadnego problemu. Przecież komputery wymieniają się po prostu danymi - pierwszy wysyła komendę do drugiego, w zamian otrzymuje dane. Wszystko przez jeden port, po jednym kablu.
Pod TOS-em robi się to przez otwarcie kanału z opcją "r" (random access) i potem można już sobie randomowo używać PRINT *#1 i INPUT *#1.
Owszem, są rozmaite ograniczenia, ale nie uzasadniają one używania dwóch kabli.

Masz rację, musiałem coś popierdolić, bawiłem się tym ostatnio ... 30 lat temu?

Z innej nieco beczki - możesz mi przybliżyć, jak wygląda komunikacja między kompem a stacją od strony sprzętowej? Tam idą 4 bity? Bo jest tylko 6 linii w każdą stronę?

trojacek

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #154 dnia: 2025.03.04, 23:58:02 »
Z innej nieco beczki - możesz mi przybliżyć, jak wygląda komunikacja między kompem a stacją od strony sprzętowej? Tam idą 4 bity? Bo jest tylko 6 linii w każdą stronę?

Tak, 4 bity danych + 2 bity sterujące.
Rzuć okiem na kod źródłowy (prawa część tabelki):
https://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=6297.msg93624#msg93624

Jak słusznie zameldował steev, interfejsy do stacji istnieją w 2 odmianach - z bitami sterującymi na pozycjach 7 i 6 oraz 6 i 4. Stosowanie do tego istnieją dwie wersje ROM-ów z różnymi maskowaniami bitów.

zibi

• Miejsce pobytu:
    Gdańsk
  • gg: 2830
« Odpowiedź #155 dnia: 2025.03.05, 08:48:11 »
Ahaaaa ;D

Dobra, teraz jasne! Dzięki!