Pear ja nie o tym mówię. Floppy emulatory mają same wady w porównaniu z tym o co mi chodzi. Po 1sze są podłączone do złącza stacji a to oznacza maksymalny transfer w okolicach zaledwie 20KB/s. A przez złącze rozszerzeń maks transfer to ok 150KB/s. No to jest różnica prawda?
Filmiki video (przekonwertowane na PC do nowo-wymyślonego a zjadliwego dla CPC formatu) i słuchanie wav-ów tak jak mp3 na lepszych platformach. I normalne poruszanie się po katalogach ograniczone pojemnością nośnika a nie wirtualnego dysku. I to bez przerabiania komputera, moc ram i reszta scalaków bez zmian a jedynie szybki pojemny nośnik. W dodatku konstrukcja takiego czytnika znacznie prostsza a tym samym potencjalnie dużo tańsza od HxC, więc z szansą na szersze upowszechnienie się takiego rozwiązania.

Kliknąć w linka do gry i już, a nie dłubać palcami po małych guziczkach w setkach dsk - koszmar.

Przy okazji jak już cokolwiek się do Expansion podłącza to łatwo w tym zrobić przycisk Reset i Pauza.

Coś mi się obiło o uszy że są programiki do obsługi HxC które przeskakują pojemność wirtualnego dysku i dają dostęp do całej pojemności SD, ale raczej nie na CPC i nadal wadą jest prędkość i cena.
Choć teoretycznie by puścić parominutowego sampla powiedzmy 8bit 11kHz mono to ok 560KB/min i potrzebny transfer ok 9KB/s dałoby się na HxC ale CPC jakoś pauzuje na mikrosekundy przerwania w trakcie odczytu z dysku więc zsynchronizowanie tego byłoby koszmarnie trudne. A przez Expansion Port nie.

Konwertowałem sobie filmiki w telefonkowych formatach do 160x100 w 8 klatkach, i da się to oglądać. A coś zbliżonego dałoby się na CPC zrobić z dość szybkim i pojemnym nośnikiem.