Robimy kolekcję muzyki ze Spectrum z prawdziwego zdarzenia? Taką jak HVSC dla C64 i ASMA dla Atari 8bit.
Istnieją dwie takie Project AY - nie aktualizowana od 2008, zawiera przede wszystkim muzykę ze starszych gier.
http://www.worldofspectrum.org/projectay/Druga to ogromna kolekcja modułów tracker'owych w różnych formatach, 61 MB czyli około 20K plików.
http://bulba.untergrund.net/music_e.htmWprawdzie AY Emul odtwarza formaty trackerowe, inne playery (dla różnych systemów, także mobilnych) radzą sobie jedynie z .ay.
Tak jak wszystkie utwory w HVSC są w formacie .sid, a w ASMA w .sap, tak samo podstawowy format dla muzyki ze Spectrum to .ay. Formaty trackerowe są głównie dla muzyków (remixy itp.) i dla programistów, crackerów, scenerów czyli raczej osób siedzących po uszy w Spectrum.
Zalety formatu .ay
- obsługiwany w wielu współczesnych playerach dla różnych systemów - sprawdźcie np. nowe odtwarzacze multimediów dla PC, sam nie wierzyłem, że tyle z nich odtwarza .ay (.sid czy .sap również).
- możliwość połączenia całego soundtracku z jednej gry czy demo w jeden plik .ay (subtunes)
- sprecyzowanie czasu trwania każdego utworu
- dodanie nazwiska czy pseudo autora, nazwy całej gry czy demo, tytułu każdego utworu, roku i nazwy firmy/grupy (nowsze trackery też mają tą możliwość)
Wady formatu .ay
- konieczność dodania playera do modułów, co zwiększa każdy plik o około 2 kB.
Ja już zacząłem to robić, na razie dla siebie, żebym mógł słuchać sobie na telefonie.
Podzieliłem na foldery wg nazwisk/pseudo autorów. Dziennie robię kilkanaście plików .ay, zrobienie całości zajęłoby jednej osobie kilka lat dzień w dzień (a codziennie na świecie przybywa przynajmniej 1 nowy utwór

).
Używam
AYMaker,
Vortex Tracker II,
AY Emul i kilku pomocniczych aplikacji - emulator Spectrum, Tapir, kalkulator.
Czy byłby ktoś zainteresowany włączeniem się do projektu?
Czy ktoś z Was już robił pliki .ay? Jakie zasady?
- nie łączymy w jeden plik utworów różnych muzyków, nawet jeśli pochodzą z jednej gry/demo - wyjątek - jeśli w programie czy opisie na WOS, czy innym źródle podane jest, że muzykę do tego zrobili pan A i pan B wspólnie.
- jeśli nie znamy autora, nie zgadujemy, piszemy "unknown", a w polu MISC tytuł gry lub demo
- jeśli nie znamy roku i innych detali, również nie zgadujemy, zostawiamy wolne lub piszemy np. 199X
Pojedyncze trackerowe utwory, gdy w programie użyty jest tylko 1 utwór lub mające własny tytuł, można w minutę wyeksportować do formatu .ay w Vortex Tracker. Uzupełnia się pole Autor/Tytuł, wybiera Export/Save with ZX Spectrum Player/AY File/Disable Loop i zapisuje. Niedogodnością jest niemożliwość dodania szczegółów. W tym miejscu (MISC) program wpisuje "Vortex Tracker II".
Do przetestowania w Waszych playerach dołączam 2 pliki (z crack'a Arkanoid - zawiera 5 utworów (subtunes) i Byte Me - drugi utwór to digi, nic innego nie chce go grać oprócz AY Emul).
Na zachętę jeszcze jeden plik, z gry która niedawno wyszła.
Ja sam mam co najmniej kilka pytań i wiele wątpliwości.