Mam pewne podejrzenia co może być przyczyną trzasków. Obejrzałem jeszcze raz swój nagrany niegdyś filmik
Cracks after press any key in "Byte" i wygląda na to iż coś jest nie tak z klawiaturą a dokładnie z dźwiękiem przy naciskaniu klawiszy. Klawiatura w "Bajcie" jest przylutowana do PCB a ponieważ często rozkręcałem komputer być może, że coś po prostu nie łączy dobrze. Niby klawisze działają ale może któryś kabelek puścił lut i tylko dotyka do pola lutowniczego na PCB. Najgorzej, że PCB jest wielowarstwowe jak dzisiejsze płyty główne.
A jeśli o to chodzi:
To może masz telewizor zepsuty a nie komputer ? 
to jest zupełny inny problem ale zdaje się iż ma podobne objawy tylko zamiast z dźwiękiem to z obrazem i chodzi prawdopodobnie o popękane luty w złączu SCART. Zobaczcie cytat użytkownika
elektroda.pl w moim poście:
Daewoo DTF-29U7K - miga obraz gdzie gościu pisze że naprawił podobny TV Daewoo jak mu się zmieniał obraz losowo.
Odnośnie "Bajta" to jeśli to nie wina niedokładnych połączeń PCB klawiatury z PCB komputera to może jakiegoś elementu elektronicznego ale na PCB klawiatury bo tam też są jakieś chipy i rezystory:

Do złącza SCART w TV nie dotykałem się z pół roku i miganie ustało. Bajta odpalałem niedawno ale na monitorze VGA za pomocą konwertera GBS. Wygląda na to iż "Bajt" sobie losowo trzeszczy jak się używa klawiatury a TV zacznie pewnie migać jak poruszę złączem SCART przy następnym ścieraniu kurzy :-) To by było logiczne wytłumaczenie problemów :-)