Autor Wątek: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja  (Przeczytany 31074 razy)

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Ponieważ komputer Enterprise jest w zasadzie antenatem CPC, to dlatego wątek otwieram w tymże dziale.

Spieszę donieść, że aktualnie reanimuję unikatową stację FDD do Enterprise.
Sprzęt jest w okropnym stanie. Można rzec popowodziowym (na Węgrzech mieli jakąś straszną powódź albo poprzedni właściciel wysoko wodę w piwnicy :( ).
Elektronika, czyli kontroler EXDOS i mostek do połączenia z komputerem - sprawne.
Napęd jeszcze nie wiem, ale możliwe, że uda się uratować.
@Phonex: On jest jednak 3,5", mimo że wygląda jakby był 3". Wyprodukowany przez firmę Canon dla BASF AG :)

Wszystko jest paskudnie skorodowane.
Obudowa poszła do piaskowania. Elektronikę rozmontowałem i w pierwszy wolny weekend do mycia :)

Od czasu do czasu pochwalę się postępami prac.

PS. Dołączyłbym jakieś fotki, ale od jakiegoś czasu nie mogę wysyłać załączników (504 Gateway time out) ???

Edit: Udało mi się przypiąć zdjęcie. Raz działają załączniki innym razem nie. To tylko u mnie tak ?
« Ostatnia zmiana: 2014.01.28, 21:17:44 wysłana przez pear »
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

ZbyniuR

  • *****
  • Wiadomości: 2996
  • Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #1 dnia: 2014.01.29, 15:55:42 »
Pierwszy raz widzę fotę Enterprise ze stacją. :)
Czy tą stację się przypina na sztywno do kompa bez kabla?
Bo podobne rozwiązanie było ze stacją do Acorn Electron. :)
http://acorn.chriswhy.co.uk/Pics/Elk02.jpg

PS.: Takiego uczonego określenia użyłeś że musiałem sprawdzić co znaczy to słowo w słowniku. Ale raczej Enterpise nie jest przodkiem CPC, po pierwsze jest od niego o rok młodszy, a po drugie w oficjalnej historii CPC podano że przy projektowaniu wzorowano się na komputerze Tandy, ale zmieniono w nim procek i układ wyświetlania i jedynie na schematach płyty głównej widać podobieństwo. :) Do czego się przyznali po latach gdy Tandy splajtowało i już nie miał ich kto podawać do sądu. ;)
Coś być musi do cholery za zakrętem.

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #2 dnia: 2014.01.29, 16:42:26 »
Stacja jest przyłączona do komputera na sztywno do złącza krawędziowego.
Wewnątrz stacji znajdują się 4 elementy składowe:
- bufor szyny rozszerzeń,
- interfejs EXDOS identyczny jak ten sprzedawany "luzem" tylko pozbawiony plastikowej obudowy,
- napęd 3,5" z bezpośrednim napędem dyskietki (bez paska),
- zasilacz z 220 AC na 5 i 12 V DC - zasila tylko napęd, interfejs jest zasilany z komputera.

Wyczytałem, że Enterprise jest konstrukcją z roku 1982 i zaprezentowaną w roku 1983. Jednak z powodu opóźnień w produkcji pierwsze z 80 tys. wyprodukowanych egzemplarzy pojawiły się w sprzedaży dopiero na początku roku 1985. Wtedy rzeczywiście CPC były już w powszechnym użytku.
Uderzające jest podobieństwo kolorowej klawiatury Enterprise i Amstrada CPC 464.
Poza tym do Enterprise sprzedawany był oddzielnie firmowy magnetofon, podczas gdy w CPC 464 był wbudowany. To już tylko dodatkowo pogrążyło tą ciekawą konstrukcję, o której istnieniu do niedawna nawet nie wiedziałem :)
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

ZbyniuR

  • *****
  • Wiadomości: 2996
  • Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #3 dnia: 2014.03.17, 01:36:55 »
Chciałem zapytać jak tam postępy w reanimacji tej zacnej maszyny? :)
Coś być musi do cholery za zakrętem.

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #4 dnia: 2014.03.17, 10:59:28 »
Odebrałem blachy od "lakiernika" ... i muszę to wszystko zedrzeć i porządnie wyszpachlować i pomalować.
Takiemu fachowcowi nie dałbym nawet przystanku pomalować, a ponoć maluje samochody. Ehh.
Zrobi się znów trochę cieplej, to się za to wezmę, bo malowanie w wilgoci, to kiepski pomysł.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #5 dnia: 2015.02.09, 18:20:05 »
W załączeniu fotki przed i po renowacji stacji.
Nie jestem szczególnie zadowolony z jakości lakierowania, ale przynajmniej nie ma już problemu z rdzą.
Do zrobienia zostało mi jeszcze kilka naklejek, bo niestety oryginalne nie nadawały się do powtórnego użycia.
Napęd przed renowacją był w takim stanie, że ani nie kręcił dyskietką, ani nie poruszał głowicą.
Nie jestem jeszcze pewien, czy udało mi się go do końca ożywić, bo nie mam czym skopiować IMG od Enterprise na fizyczną dyskietkę.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Amun-Ra

  • ***
  • Wiadomości: 101
  • Miejsce pobytu:
    Kielce
  • P. D.
    • Moja kolekcyjka
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #6 dnia: 2015.02.09, 23:51:18 »
Całkiem ładnie wyszło.

BTW. Enterprise jest u mnie na liście do zakupu (dlatego śledzę teszvesz.hu od czasu do czasu). :>
And the Lord said unto John, come forth and thou shall receive eternal life. But John came fifth and won a toaster.
https://retro.rocks/cc/

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #7 dnia: 2015.02.10, 06:27:47 »
Ktokolwiek widział taką stację ?
Ta ma numer seryjny 607, ale nawet na węgierskich stronach nie znalazłem nigdzie nawet informacji o niej, a co dopiero zdjęcia.
Wszędzie gdzie do tej pory trafiłem są opisy wyłącznie samego interfejsu EX-DOS.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #8 dnia: 2015.02.11, 08:46:22 »
BTW. Enterprise jest u mnie na liście do zakupu (dlatego śledzę teszvesz.hu od czasu do czasu). :>
Dzięki za namiar :) http://speccy.pl/forum/index.php/topic,1868.msg24297.html#msg24297
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #9 dnia: 2015.02.15, 12:59:04 »
I po remoncie. Dorobione ostatnie brakujące naklejki.
Głowice wyczyszczone.
Pełny sukces. Stacja czyta, zapisuje, formatuje. :)

video

Zauważyłem różnicę między zewnętrznym EX-OS, a tym w stacji.
Ten zewnętrzny czyta od razu wszystkie dyski, czyli IS-DOS też (podobny do CP/M), a ten w stacji musi sobie najpierw dograć IS-DOS z dyskietki.
Może to kwestia EPROM-u.
Póki co za cienki jeszcze jestem w tym temacie.
A nie jest lekko. Zwłaszcza jak na koniec widzę po załadowaniu programu menu po węgiersku.  :o
« Ostatnia zmiana: 2015.02.15, 13:10:06 wysłana przez pear »
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

ZbyniuR

  • *****
  • Wiadomości: 2996
  • Miejsce pobytu:
    Carlisle w UK
  • CPC AGA PSX
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #10 dnia: 2015.02.15, 17:39:18 »
Nooo, ładne cacko. ;)

Czy ten OS rozpoznaje katalogi?
Ile kb mieści standardowo?
Coś być musi do cholery za zakrętem.

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #11 dnia: 2015.02.15, 17:44:32 »
Tak są podkatalogi. Zarówno w "gołym" EX-OS jak i w IS-DOS.
Ten drugi przypomina CP/M, ale funkcjonalnością bliżej mu do pierwszych wersji PC DOS.
Dyskietki są w dwóch podstawowych formatach: 5,25 " SS/SD 180KB i 3,5" DS/DD 720KB.
W tym przypadku jest to pojedyncza stacja 3,5" 720KB.
Udało mi się skopiować kilka obrazów na dyskietki programem DiskWrite, ale chyba poszukam jeszcze czegoś lepszego, bo nie wszystkie dyskietki utworzone w ten sposób są prawidłowo rozpoznawane.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Dr Piotr

  • ***
  • Wiadomości: 190
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #12 dnia: 2015.02.23, 02:21:13 »
Tak są podkatalogi. Zarówno w "gołym" EX-OS jak i w IS-DOS.
Ten drugi przypomina CP/M, ale funkcjonalnością bliżej mu do pierwszych wersji PC DOS.
Dyskietki są w dwóch podstawowych formatach: 5,25 " SS/SD 180KB i 3,5" DS/DD 720KB.
W tym przypadku jest to pojedyncza stacja 3,5" 720KB.
Udało mi się skopiować kilka obrazów na dyskietki programem DiskWrite, ale chyba poszukam jeszcze czegoś lepszego, bo nie wszystkie dyskietki utworzone w ten sposób są prawidłowo rozpoznawane.

Sprobuj skopiowac na Amidze - stacja w Amidze potrafi kopiowac i zapisywac najdziwniejsze formaty... Kiedys wyprodukowalem dysk demo, ktory na amidze sie bootowal i pozwalal na przegladanie zawartosci amigowej, a na pc mozna bylo wylistowac zawartosc i przejrzec screeny i teksty pctowe.  albo dyski do Casablanki Macrosystemu, eh, to czasy byly :)

pear

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 5249
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #13 dnia: 2015.02.23, 06:35:53 »
Nie mam i nigdy nie miałem Amigi.
Dyskietki udało mi się nagrać programem WinImage, ale tylko te 720KB.
Pozostałe trzeba skonwertować do tego formatu, żeby je PC zapisał (WinImage ma taką opcję).
Problem mam tylko z obrazami dyskietek sformatowanych na 800KB.
PC odmawia zapisu w takim formacie.
Ale jeszcze szukam innych programów. W końcu musi się udać :)

Zawartość dyskietki 720KB można wylistować pod MS-DOS, a nawet w Windows (FAT12).
Plików nie udało mi się wprost odczytać.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Dr Piotr

  • ***
  • Wiadomości: 190
Odp: Stacja dyskietek 3,5" dla Enterprise 128 - reanimacja
« Odpowiedź #14 dnia: 2015.02.24, 09:41:58 »
Nie mam i nigdy nie miałem Amigi.
Dyskietki udało mi się nagrać programem WinImage, ale tylko te 720KB.
Pozostałe trzeba skonwertować do tego formatu, żeby je PC zapisał (WinImage ma taką opcję).
Problem mam tylko z obrazami dyskietek sformatowanych na 800KB.
PC odmawia zapisu w takim formacie.
Ale jeszcze szukam innych programów. W końcu musi się udać :)

Zawartość dyskietki 720KB można wylistować pod MS-DOS, a nawet w Windows (FAT12).
Plików nie udało mi się wprost odczytać.
Czy WinImage widzi zawartosc tego image 800kb? Jesli tak, to mozesz sprobowac przekopiowac pliki z tego image i wgrac na inny image 720kb i w ten sposob zrobic kopie ale zadziala to tylko dla plikow... 800kb to format 80 sciezek po 10 sektorow,  720kb to standard 80 sciezek po 9 sektorow - jesli WinImage nie rozpoznaje tego formatu automatycznie, mozesz sprobowac ustawic mu takie parametry. W teorii kontroler fdc powinien bez problemu zapisac dyskietke w takim formacie.
Jak sie nie uda, to pozostaje linux i dd albo Amiga.