Miło się czyta takie dobre wiadomości.

Cieszę się że sprawy ruszyły. A skoro już robić nowy interfejs stacji, to myślę że przy okazji można posiadaczom CPC 464 zamiast ROMu z Amsdos-em dać Paradosa, aby chodziły im gęste stacje. Przecież i tak i tak jakiś ROM trzeba wgrać, a nie słyszałem by jakiś program przestał działać przez to że ktoś sobie Amsdosa na Paradosa zmienił.
(Sorry Zaxon za łopatologię jeśli niepotrzebnie ci to piszę.)
Myślę że można do tego dodać kilka prostych użytecznych przełączników których interfejs w DDI-1 nie ma, za to kable do zewnętrznych stacji dla 6128 mają, czyli przełącznik stron - na wypadek korzystania z dwu-głowicowej stacji 3,5` lub 5,25` na których mamy nagrane standardowe DSK zajmujące tylko jedną stronę dysku, a przecież dyskietek 3,5` nie można odwrócić na drugą stronę tak jak dysków 3` stąd ten przełącznik stron.

I do tego przełącznik stacji tzw ABBA, dla tych co podłączą sobie dwa napędy by decydować który z nich ma być widziany jako A a który jako B. Bo sporo programów nie lubi startować ze stacji B. Stąd taki przełącznik dla tych co mają dwa napędy a każdy na dyski innej wielkości. Nawet taki laik elektroniczny jak ja kiedyś taką taśmę i przełączniki sobie zrobił do dużej stacji, więc to nie filozofia.

Wydaje mi się też że większość ludzi będzie przez ten interfejs podłączać stacje 3,5` lub 5,25` albo emulator stacji HxC, no to dać im standardowe złącze do zwykłej taśmy 34 pinowej, do kupienia w każdy sklepie komputerowym lub elektronicznym, zamiast 26 pinowej stosowanej w stacjach 3`, w tym także w interfejsie DDI-1. Jakby ktoś potrzebował podpinać tam 3calówkę to sobie dokupi wtyczkę 26 pinów i oddzieli część taśmy.
A skoro już coś podpinać do złącza rozszerzeń to fajnie byłoby przy okazji dorobić przycisk Reset i Pauza. I Będzie gotowy produkt o który Amstradowcy będą się zabijać. Ci co zarabiają w Euroskach biedni nie są. Tylko dać namiar na paru zachodnich forach, jakie cudo Polacy zbudowali. hehe

Tak przygotowany produkt jest dobry także dla tych co się boją dotknąć lutownicę. A jak dotąd posiadacze CPC 464 przypinali sobie co najwyżej MP3 zamiast magnetofonu.
Można by też zrobić droższą wersję która prócz sterownika stacji, doda 64KB RAMu i ROM z OS+Basic z 6128 co już całkowicie zmieni 464 w 6128 i to w jednym pudełeczku bez rozkręcania i grzebania w komputerze. A jak dotąd jeszcze nikt takiego produktu nie zaproponował, chyba przez powszechne przekonanie że i tak nie ma scalaków do zrobienia interfejsu stacji. Ale do tego tematu wrócę jak sterownik stacji będzie na chodzie.