Chciałbym tutaj bardzo podziękować dla użytkownika Yarko. Podesłałem mu swojego Chroma, szybko namierzył problem.
Tak więc mam już zabaweczkę działającą. Problemem są archaiczne układy, które dość ciężko nabyć w 2023 roku nawet na Aliexpress.
W 2022 nabyłem XC95108 i dały się zaprogramować bez problemu, natomiast z XC9572 jest jazda.
Żadnego z XC9572 nie udało mi się zaprogramować alni programatorem na LPT pod WinXP ani klonem Platform Cable USB. Niby łańcuch się wykrywa, ale nie idzie nic z tym zrobić. Albo unsupported device, albo ID mismatch. Jedną sztukę zaprogramował mi kolega na jakimś bardzo starym programatorze i też mówił, że musiał go trochę "męczyć" - kilka razy czyścić i programować. Reszta wygląda na XC9572XL tylko zeszlifowane i naniesione napisy XC9572 (bez XL). Tak wskazuje ID.
Pomęczyłem troszkę Mario i wygenerował wsady do XC9572XL, które łatwiej dostać na przykład właśnie niechcący jako podróbki tych bez XL

Ale zupełnie przy okazji stwierdził, że wykorzystanych jest tylko 32 makrocele więc wygenerował pliki do XC9536 i do XC9536XL

Czekam na jego zgodę na publikację tych wsadów.
Tak więc udało mi się zaprogramować chińskiego XC9572 (który de facto jest XC9572XL) i bez zbędnych ceregieli (czyli bez dodatkowego stabilizatora 3.3V) wsadziłem go na płytę i wszystko śmiga

Układ jest trochę ciepły ale nie gorący. Nie mam do niego sentymentu więc chyba nie dorobię mu tego stabilizatora - a niech się smaży za karę!