http://www.zxdesign.info/schematics.shtml
nie no to - to ja widziałem - ale jak dla mnie to jest kolejny (lepszy) Speccybob- z ~40 scalaków 74HCxx + masa innych
( Odry to ja nie chciałem budować
)
myślałem że znalazłeś np coś w FPGA jak np Speccy2010
jeśli chodzi o kompatybilność Chroma to już na stronie autora z 2004 roku była oceniana na 99.99%
Nie wiem co to znaczy kompatybilność na poziomie 99.99%. Mnie interesuje tylko pełna zgodność. Harlequin to nie jest "kolejny Speccybob", tylko (pierwsza?) maszyna 100% ZGODNA z ZX 48K (wersja z DRAM, sama realizacja sprzętowa jest oczywiście nieco inna niż w ULI), która może być wykonana ze śmieciowych części.
Powtórzę - nie ma problemu z przeniesieniem Harlequina do CPLD (np. 144 makrokomórki), nie trzeba żadnego FPGA. Mało tego, układ można zmodyfikować aby zależności czasowe odpoiwadały tym z ULI 128K. Wszystko wytłumaczone i podane jak na tacy. Stworzenie stosownego modelu wykorzystując jakiś język opisu sprzętu (np. Verilog) nie jest już żadnym problemem. Schematy zawarte na stronie Chrisa stanowią tylko bazę - każdy może modyfikować i dodawać "ficzery" wg własnego upodobania (np. composite video).
Nad ilością scalaków w wersji "dyskretnej" nie zamierzam się rozwodzić - dla mnie jest to akurat cały urok tej konstrukcji, którego CPLD nie posiada :-). Ale każdemu wg potrzeb i upodobań.
PS Odnoszę wrażnie (może się mylę), że szukasz gotowca - najlepiej z plikiem JEDEC, który można wgrać w jakąś programowalną logikę i projektem PCB... (O znajomość któregoś HDL nie pytam)