TIMEX jest kompatybilny w 98% z ZX Spectrum. Zmiany w układzie ULA, sposobie czytania klawiatury i kilku innych niuansach powodują czasami problemy z oprogramowaniem i sprzętem. Np. nie działa INTERFACE 2.Poza tym, są inne pamięci RAM.
Wersja przerobiona przez STAVI ma skrócony radiator, w celu zmieszczenia dodatkowej płytki z logiką i AY-grekiem.
Teoretycznie, można spróbować przerobić TIMEX-a sposobem jakim ja przerobiłem ZX Spectrum, ale jest wiele niewiadomych.
Po prostu, należy przeanalizować schemat i zaprojektować logikę przełączania banków zgodną z ZX 128k, że o pamięciach nie wspomnę.
Dlatego szukałem jakiegoś "gotowca", bo nie chce mi się za bardzo wyważać otwartych drzwi.
Ale jak tak dalej pójdzie, trzeba będzie przysiąść do schematów, opisów i opracować coś swojego, w oparciu o to, co jest dostępne.
W przygodzie z ZX-sem miałem ok 10 lat przerwy, więc trochę pozapominałem.W tym czasie mój sprzęt leżał grzecznie na półkach.
Ale leżenie mu nie sprzyjało. Po wyjęciu i uruchomieniu moich zbiorów, część nie chciała działać, a część miała opory.
Niestety, ale zbyt długie "leżakowanie" nie sprzyja elektronice, to nie wino