Jak nakazuje tradycja, grzecznie witam się z wszystkimi użytkownikami sprzętu retro, nie tylko Spectrum

Wprawdzie wierny jestem komputerom Atari ale tak naprawdę moja przygoda zaczęła się od Elwro800jr. Była to ósma klasa podstawówki jak otworzono pracownię komputerową z 8szt. Elwro dla uczniów, nauczyciel miał do dyspozycji 1szt. Elwro + stację FDD + drukarkę. Teoretycznie wszystkie były podpięte w sieć, miało to pracować pod systemem CP/M, ale nigdy nie udało się tego uruchomić w ten sposób. Jak wiadomo, wiedza nauczycieli "informatyki" była wtedy na poziomie ucznia

Zajęcia wyglądały w ten sposób, że wgrywało się gry z MK2500 - była 1szt. przenośna dla wszystkich, grało się przez całą lekcję.
Ale na szczęście szybki mi się to znudziło, razem z kolegą zaczęliśmy przynosić listingi w Basic'u i zamiast grać - klepaliśmy je przez większość czasu, by na koniec zajęć pokazać efekty. Jak to się mówi, połknąłem wtedy bakcyla do komputerów.
Po dłuuuuuuuugiej namowie rodziców, stałem się posiadaczem swojego komputera, wprawdzie było to Atari 800XE a nie Spectrum, ale nie stanowiło to dla mnie problemu. Cieszyłem się jak dziecko

Na stan dzisiejszy posiadam Atari 800XL, 65XE i 520STE, a w tym tygodniu odbieram przesyłkę z ZX Spectrum 128K +2 (szarak)

Mam nadzieję, że na początku nie zamęczę Was zbytnio lamerskimi pytaniami.
P.S. Pozdrawiam także osoby z Forum Atarum, widzę kilka znajomych nicków