Naprawiam spektrusia +3 wersja płyty ISSUE 2.
Miał padnięty procesor i nie startował (na ekranie szachownica). Po wymianie ożył podłączyłem divide puściłem na szybko parę dem (SHOCK LYRA 2) i gier i.... uznałem ,że jest sprawny. Po ponownym uruchomieniu z divide( może 3 tygodnie później)okazało się , że są problemy dema, gry się wieszają po chwili albo w momencie startu. Mam drugiego +3 podmieniłem procesor , ram, rom sytuacja się nie zmieniła. W/w elementy włożone do mojego nie powodują problemów.
Podejrzenie padło na układ logiki Amstrad 40077 i postanowiłem przełożyć na podobnej zasadzie jak poprzednie elementy.
Trochę lepsza zabawa bo to układy w obudowie QFP ale poszło bez strat.
Aktualnie problem zniknął ale jednak nie do końca. Generalnie jest OK ale.......

NIE działa np demo JAM lub AEON na naprawianym +3 i na tym z którym podmieniłem 40077 czyli +2A.(nie mam pewności czy na nim działały wcześniej czyli przed podmianą?)
Na moim +3 powyższe dema działają. Podmieniałem proca, ram ,rom z mojego +3 z tamtymi i jak by nie ułożyć to na moim te dema działają a na tamtych nie. Jest jeszcze trochę scalaków do wymiany ale najpierw trzeba je wylutować i wstawić w podstawki a to znowu czas do tyłu.
Może ktoś spotkał się podobnym problemem i podpowie coś aby zaoszczędził na czasie.

Program testowy zawarty w ROM +3 przechodzi nie zgłaszając błędów.
Zasilacz odpada bo na innym jest to samo.
Czy demo JAM lub AEON działa na waszych +2A , +3

?