Siemano wszystkim!
Jestem tu nowy i całkowicie świeży w temacie ZX Spectrum, jednak to się niedługo zmieni

Jakieś 5 lat temu postanowiłem powrócić do gry. Zaczęło się od emulatora Amigi, a teraz jestem posiadaczem 4 Amig i 2 Atari
Myśle, że przyszła pora na Spectruma i C64. Nie wiem co wcześniej się trafi, więc chciałem zapoznać się z tematem, żeby wiedzieć czego szukać dokładnie.
Spectruma jak i wszystkie inne kompy kupuję w jednym celu, demoscena i gry z naciskiem na to pierwsze.
Jako, że w Amigach i Atari da się rozszerzyć pamięć, nie wiem jak to wygląda gdzie indziej. Dlatego pierwsze lody chciałem przełamać z wersją 128k, gdyż pewnie pozwoli mi obejrzeć te parę demek więcej. Jeżeli mógłby mi ktoś powiedzieć czy bez problemu rozszerzę pamięć w innych modelach, to byłbym wdzięczny. Zaczęło mnie dręczyć kolejne pytanie, czy brać wersję na kasety, czy na dyskietki i czy ma to jakiekolwiek znaczenie, ponieważ dzięki waszej stronie, dowiedziałem się z artykułów o DivIDE - w prawdzie tylko powierzchownie, ale już wiem jak będę odpalał gry i dema więc chyba kwestia kaset i dyskietek nie ma większego znaczenia?
Jeszcze jedno pytanko. Zauważyłem, że na wielu aukcjach piszą ludzie, że nie działa klawiatura. Albo całkowicie, albo poszczególne klawisze. Czy jest to temat do przeskoczenia bez problemu, małym nakładem finansowym? Słyszałem coś o foliach, ale jak z dostępnością i kosztowo?
Pozdrawiam serdecznie