Witam
Trafił do mnie ZX Spectrum 16k. Najdziwniejsze jest to, że wygląda jak nowy zarówno wewnątrz jak i zewnątrz.
Domniemam, że to refabrykowany ZX, lub jakaś podróbka.
Dostałem go w pełnym komplecie i nawet kaseta, która jest dostarczana wraz z kompletem mi się nie podoba (wygląda na podróbkę).
Sama płyta to ISSUE TWO, ale już posiada wlutowane stopki, natomiast sam modulator błyszczy jak nowy (nie przylega dobrze do płyty).
Teraz o usterce:
Po włączeniu komputera, znajduje obraz, ale zaczynają się problemy. "Giną pixle" w napisie na dole, po wciśnięciu klawisza obraz przewija się, lub jakieś pixle się pojawiają na ekranie, albo nagle słychać jakbym wgrywał program.
Domniemam RAM/RAM, niestety brak możliwości podmiany a dodatkowo te które są na płycie są wlutowane.
Podmieniałem ULA i nie ma różnicy.
Tasiemka klawiatury też do wymiany, znam jedynie sklep i cenę 33zł + wysyłka. Jeżeli ktoś zna inny sklep, taniej (chcę kupić 4 sztuki) to będę wdzięczny za informacje.
Proszę napisać czy ktoś by się podjął naprawy, gdyż zależy mi na każdym Sinclair, który posiadam, oraz jaki może być koszt takiej naprawy.
Poniżej zdjęcia obrazu, samego ZX jak i PCB.