Moj monitor CRT dziala i w 60Hz i 50Hz, ale zawsze VGA :-), za to LCD to w zasadzie TV, wiec moge
sprawdzic zarowno VGA jak i PAL. Podejrzewam, ze trudno byloby napisac demo dzialajace poprawnie i na VGA 60hz i w PAL 50hz, tak jak zreszta piszesz. Nie pamietam tylko gdzie mam kabel SCART do V6 
Demo działające poprawnie w każdym trybie da się zrobić. Część demek Phila ma detekcję monitora i stosownie do tego przestawia różne stałe czasowe i "pozycjonujące" tak, żeby program wyglądał poprawnie. Problem zaczyna się w wypadku takich rzeczy, które dochodzą do granicy czasu w ramce i w NTSC po prostu się nie wyrabiają.
Ja mam V6 podłączone w trybie retro - kupiłem 14 calowego Trinitrona z wejściem RGB - w związku z tym uznałem, że nie ma się co szarpać i po prostu robię detekcję i wyświetlam info, że odpalasz na własną odpowiedzialność a ja nie gwarantuję, że będzie działać

Czy może ktoś napisać po ludzku co to jest ten OSCA i V6 ?
V6 to
V6Z80P - projekt komputerka z FPGA, RAMem, fizycznym procesorem Z80 i stosownymi przyległościami. OSCA to podstawowa konfiguracja FPGA dla V6 - daje w efekcie coś, co żartobliwie nazywamy "Amigą na Z80". To, co w OSCA jest wbudowane to m.in:
- 512kB RAMu dla procesora, 512 kB VRAMu i 128kB Sprite RAMu
- trzy podstawowe tryby graficzne - chunky (bajt na piksel, 256 kolorów), bitplane (jak w amidze tylko do 8 bitplaneów) i tilemap (jak w różnych automatach arcade i starych konsolach)
- sprite'y w 256 kolorach
- blitter przerzucający bloki danych w VRAMie
- LineCop czyli odpowiednik Amigowego Coppera - osobny prosty program synchronizowany z rastrem (czekaj na linię, zapisz dane do rejestru, czekaj na linię itp.)
- czterokanałowy dźwięk zbliżony do Amigowego napędzany DMA (pozwala odpalać moduły Protrackerowe)
- sprzętowe wspomaganie arytmetyki (maszynka do sprzętowego mnożenia i tablicowania danych)
- sprzętowe rysowanie linii (dość skomplikowane w ustawieniach, ale za to znacznie szybsze niż robienie tego na piechotę)
I jeszcze trochę innych drobiazgów.
Ogólnie jest to zasadniczo zabawka dla kogoś, kto bawi się w kodowanie na Z80. Ale poza tym można odpalić na tym inną konfigurację FPGA - bardzo ładny rdzeń implementujący Spectrum (48, 128 i Pentagona).
Jedyny problem na chwilę obecną jest taki, że właściwie nie da się kupić nowego V6 a ludzie, którzy mają raczej nie będą chcieli sprzedać