Niestety po ok 10 minutach (CPU jest wyraźnie ciepły) pojawiają się zniekształcenia ekranu (nie występują gdy divMMC jest wyjęty).Problem może dotyczyć samego CPU (ma uszkodzenie NMI), jednak wydaje mi się, że bardziej dotyczy problemów z częstotliwością (w końcu CPU 6,8,10 MHz też powinny działać).
Myślę, że będę musiał poeksperymentować z podmianką układu U13 (74HCU04) lub samym rezonatorem Y1 (28,375MHz) o ile uda mi się go zdobyć.
Problem zniekształceń udało się rozwiązać.
Sama szybka podmianka CPU nie rozwiązała problemu (po kilku sekundach zniekształcenia wracały - inny CPU NMOS - zimny). Również podmianka Y1 na innej firmy kompletnie nic nie wniosła. Podmianka U10 na inny egzemplarz (też Texas Instruments, ale z innej dostawy) też nie przyniosła poprawy.
Skorzystałem z udostępnianych przez z80pio (dziękuję

) układów philips'a.
- jak poprzednio wymieniłem układy U13 i u14-16 na philipsa, ale tym razem wszystkie jednocześnie czyli i u13 (74HC04N) i u14, 15, 16 (74HC161N). Tu uzyskałem obraz jednak nadal przy stosowaniu procesora CMOS nie udało mi się zmusić do współpracy ZXHQ128 z divMMC (pozostały też pozostałe problemy przy wybranych demach - błędne kolory, zakłócenia dźwięku i brak uruchomienia).
Jednak tym razem testowałem wpływ zmiany na występujące po dłuższej pracy zakłócenia obrazu przy korzystaniu z procesora NMOS. I okazało się, że przy jednym ustawieniu u14 - u16 problem zniknął

( powtarzane 3 krotnie testy odtwarzania dem powyżej 8 godzin - wcześniej problem występował po ok 30 - 40 minutach)
Zmiana miejscami tych układów U14 - 16 powoduje albo brak obrazu, albo powrót zakłóceń. Czyli jest poprawa, z CPU NMOS działa praktycznie poprawnie (wyjątkiem kilka dem które nie startują lub przerywają działanie resetem - te same dema działają na ZX Spectrum 128+2 i te co mogą również na ZXHQ48). Prawdopodobnie układy pracują blisko swoich wartości granicznych i stąd zamiana ich miejscami powoduje problemy.
Aktualna działająca konfiguracja sprzętowa na zdjęciu.
Problem nie do końca poprawnego działania (timing ? ) z częścią procesorów występuje nie tylko u mnie, tu na forum zasygnalizował go tapy, a zauważył go również Ben z BD:
https://www.bytedelight.com/?page_id=3457"After writing this article I found out that the slight differences were actually caused by the CPU used.
It seems that there are small timing differences between Z80 CPUs"
Po konsultacji z 8bitpolo będę chciał przetestować jeszcze, czy zmiana na zalecane przez Superfo układy 74HC161 firmy ST Microelectronics (mają parametr f max ponad dwukrotnie wyższy od używanych przeze mnie Texas Ins. czy Philipsów) lub inne o nie gorszych parametrach rozwiąże problem współpracy CPU CMOS z divMMC.
Jest jednak problem z ich zakupem, gdyby ktoś miał na zbyciu proszę o info.
Prosiłbym również kolegów posiadających ZXHQ128 o sprawdzenie w wolnej chwili jak działają z demami:
- Smash Megademo (1996) ; po wybraniu intro działa pierwsza część, podczas ładowania drugiej (po przerywniku) mam reset
- MDA Demo (19xx) ; u mnie przy CPU CMOS w drugiej części błędny biały kolor połowy ramki i zakłócenia dźwięku. Z NMOS CPU ok
- Lyra II Megademo ; zatrzymuje się na kręcącej butelce (chyba 3 część)