MAT:
> Widziałem na filmikach ustawienia w "biosie" do Covoxa. A i zaglądając w źródła wydaje się być zaimplementowany.
------------------
No to widzisz. Sytuacja się wyjaśniła.
Z resztą od razu mówię - ja tłumaczę tu to, co jest na rosyjskich stronach. Ale to i tak mało, bo oni na pamięć znają konfiguracje swoich komputerów. Że nie wspomnę o kartach dodatkowych. Więc informacje o możliwościach, które piszę powyżej, należy traktować, jako najniższe; możliwe do rozszerzania.
Gorzyga
> Speccy 2010 wygląda podobnie do Minimiga
------------------------
Jest to "słuszna prawda".
> Ciekaw jestem jak wygląda sprawa zaimplementowanego w FPGA Z80 - czy jest dokładny co do cyklu.
-----------------
U nas nie Z80 jest ważny co do cyklu, tylko ULA.
Ale z tego co wiem, a widziałem Speccy 2010 kilkakrotnie, bo Gasman u mnie był, Speccy wycyklowane jest 100% do Pentagona (co i dobrze), jakkolwiek RAZ na nasze pijackie posiedzenie polsko-brytyjskie pojawiły się problemy z kompatybilnością AY. Wysyfiło się jakieś demo. Hm.
jest to zapewne do poprawy.
> Jeżeli chodzi o Amigi to zespół od bardzo ciekawego klona klasycznej Amigi - Natami (
http://www.natami.net/hardware.htm ) męczy się ciągle nad dobrym zaimplementowaniem w FPGA procesora 68060 Motoroli - pewnie im się to uda, ale nie będzie FPU i właśnie dobrej liniowości emulacji procesora.
-------------
Jak wiesz, dla mnie MiniMig, albo śmierć.

Ale pozostałe klony także popieram, o ile są min. 95% kompatybilne w dół.
> Moim zdaniem fajnym ficzerem np. w Speccy 2010 była by podstawka pod prawdziwego Z80, którego można by było zamiennie używać z tym "zaszytym" w FPGA. Ogólnie klony Spectruma z za wschodniej granicy są bardzo ciekawe

------------------------
Podstawka. To byłoby niezłe. Albo pod ULĘ. I z automatu odłączające emulację, gdy urządzenie wykryje pierwotnego chipa. Dobre.
Ale na PL będzie - o ile się uda - rozprowadzane oryginalne Speccy 2010. Mogę zapytać gasmana, jeśli chcecie, jak wg niego kształtuje się kompatibilność do ZX128/Pentagon (demoscenowy standard).