Autor Wątek: Aktualnie produkowane Spectrumy  (Przeczytany 121516 razy)

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Aktualnie produkowane Spectrumy
« Odpowiedź #60 dnia: 2012.02.16, 22:03:37 »
A ja drugiego  :D
Syd mial recznie lutowane Speccy, ale przez profesjonalny zaklad.
Sa jeszcze Speccy z Rosji, ale podobno gorzej skladane. Wydaje mi sie, ze Syd Calkowicie wstrzymal swoja produkcje.
Sama plyta - prosze bardzo: divide.cz. Ale ten skepik sie rozrosl, fiu, fiu.
Lotharek wysiada  ;D

gorzyga

• Miejsce pobytu:
    Giełda na Grzybowskiej
« Odpowiedź #61 dnia: 2012.02.16, 22:12:00 »
Ja też się pisze na ten sprzęt, chętnie bym kupił kit, złożyłbym sobie dam - parę Minimigów poskładałem :)
* ZX Spectrum +2 / Divide+ / ZX Spectrum 48k
* A1200T / Blizzard PPC 68060-50MHz & 603-200MHz / 192MB Fast / BVision PPC / Fast ATA MK3 / Delfina DSP
* Minimig (samoróba) / 2MB chip + 1,5 MB slow / ARM Controller
* 2*C64C + 1541 Ultimate II
* Atari 65XE / 1MB / 2xPokey / Covox Stereo / SIO2SD

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #62 dnia: 2012.02.17, 10:04:34 »
To moze zlozysz pare Speccow ? Plytki sa, elementy mozna kupic, zostaje montaz.
Dla mnie za duzo SMD, wyszloby jedno wielkie zwarcie.
Ostatnio odessalem kawalek plytki PCB  8)

gorzyga

• Miejsce pobytu:
    Giełda na Grzybowskiej
« Odpowiedź #63 dnia: 2012.02.17, 12:46:17 »
Hmm, w sumie mógłbym pomóc w montażu, jednak zabawa w kompletowanie elementów i zamawianie w różnych sklepach jest nie dla mnie - nie mam czasu. Montaż mógłbym wykonać w "czasie służbowym wolnym od służbowego" :)
* ZX Spectrum +2 / Divide+ / ZX Spectrum 48k
* A1200T / Blizzard PPC 68060-50MHz & 603-200MHz / 192MB Fast / BVision PPC / Fast ATA MK3 / Delfina DSP
* Minimig (samoróba) / 2MB chip + 1,5 MB slow / ARM Controller
* 2*C64C + 1541 Ultimate II
* Atari 65XE / 1MB / 2xPokey / Covox Stereo / SIO2SD

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #64 dnia: 2012.02.17, 19:48:05 »
Pytanie czy tam sa jakies hocki-klocki, bo chyba np. konfiguracja pamieci moze byc rozna.
Jak sie sklada to co sie zna, to nie to samo jak sie nie zna  :D
Inaczej pewno kazdy serwis by to zmontowal, a przynajmniej przyspawalby SMD.

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #65 dnia: 2012.02.22, 08:53:23 »
Żeby nie umarło to ja sobie stuknę... ;)

Jak tam panowie (Yerz, zaxon)... coś się ruszyło w temacie?

@Gryzor Na tyle na ile rozumiem cały projekt to nie - nie ma różnych konfiguracji. Owszem - można wsadzić 16 albo 32 mega SRAMu, ale więcej pamięci nie da ci większych możliwości i to jest właściwie jedyna możliwa różnica konstrukcyjna. Poza tym sprzęt jest prosty konstrukcyjnie jak budowa cepa i gdyby nie to, że nie mam narzędzi i nigdy się nie bawiłem w montaż SMD to prawdopodobnie jakbym dostał kita (takiego jak np. sprzedają w Rosjii - http://sites.google.com/site/zxkit1/katalog-1/zxkit-005 ) to byłbym w stanie sobie całe to ustrojstwo polutować.

Gryzor

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #66 dnia: 2012.02.23, 22:48:10 »
Wiesz co, moze i jest prosty, ale jak nie zadziala, to powodzenia.
Ktos, kto zna to od podszewki i robi n-ta sztuke, wie gdzie ucho przylozyc. Spectrum tez jest prosty, a czasem jest tak usterka, ze mozna tygodniami szukac przyczyny. Phil od v6z80p zmontowal recznie z kilkaset sztuk swoich zabawek, i co chwila trafial na jakas niespodzianke.
Na pewno jak to dobrze polutowac, to do szczescia niedaleko, ale do SMD trzeba miec albo sprzet albo wprawe.

Abrimaal

• Miejsce pobytu:
    Lemmingrad
  • Zamulator
    • Games for ULA plus
« Odpowiedź #67 dnia: 2012.02.24, 01:27:36 »
Odnośnie Speccy 2010 (mieli 28 lat na sfinalizowanie projektu, więc nie powinno być żadnych "nie, bo...")
Czy:
-działa mysz i joystick Kempston?
-obsługuje TurboSound i General Sound?
-obsługuje ULA+?
-obsługuje hardware'owo tryby multicolour i hires?
-obsługuje USB i monitor LCD?
Jeśli to ma być ostateczny model, konstruktorzy powinni wziąć to wszystko pod uwagę.

AY Music, ULA plus.

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #68 dnia: 2012.02.24, 08:48:27 »
Odnośnie Speccy 2010 (mieli 28 lat na sfinalizowanie projektu, więc nie powinno być żadnych "nie, bo...")

Jakie "mieli"? Jakie "28 lat"?

Speccy 2010 to konstrukcja, która jest rozwinięciem Speccy 2007 - obie są autorstwa jednego człowieka.

I oczywiście, że są "nie bo", bo...

Czy:
-działa mysz i joystick Kempston?

Tak i tak. A dodatkowo joystick potrafi udawać Sinclaira I/II, Cursora i "QAOPM" - wszystko używając strzałek z klawiatury i zdaje się lewego CTRL.

-obsługuje TurboSound i General Sound?

TurbSound - tak.

General Sound - nie, bo to przecież drugi komputer. Jego implementacja wymagałaby drugiego rdzenia Z80 i całej reszty - prawdopodobnie trzeba by wsadzić drugie FPGA albo użyć większego modelu.

-obsługuje ULA+?

A po co??? Przecież żaden rosyjski klon tego nie używa. Oni mają to rozwiązane po swojemu. I nie - zmiana palet w standardzie ATMa nie jest zaimplementowana (a w każdym razie nie udało mi się tego znaleźć w źródłach)

-obsługuje hardware'owo tryby multicolour i hires?

Nie i nie. W chwili obecnej standardowy tryb Spectrum i 16col z Pentagona.

-obsługuje USB

A w jaki sposób i do czego miałby go używać? USB jest na płycie, ale wyłącznie jako port do debugowania ARMa.

i monitor LCD?

Ma wyjście VGA na którym można ustawić tryb 50, 60 albo 75Hz. Rozdzielczość jest podbijana (scandoubler) a ramki powtarzane zależnie od wybranego odświeżania.

Jeśli chciałbyś coś więcej, to nie - nie ma.

Jeśli to ma być ostateczny model, konstruktorzy powinni wziąć to wszystko pod uwagę.

I znowu - jeden konstruktor. A poza tym ostateczność modelu w którym większość elektroniki implementuje FPGA jest wysoce płynna i umowna ;)

m.

Abrimaal

• Miejsce pobytu:
    Lemmingrad
  • Zamulator
    • Games for ULA plus
« Odpowiedź #69 dnia: 2012.02.24, 09:47:09 »
Rozumiem, USB przydałby się do podłączenia joysticka na 2 lub więcej przycisków.
Turbo sound mnie cieszy, GSound to raczej był niewypał.
AY Music, ULA plus.

YERZMYEY/HOOY-PROGRAM

• Miejsce pobytu:
    Rubber Planet
  • AY RIDERS
    • ZX Spectrum demos/games
« Odpowiedź #70 dnia: 2012.02.24, 10:05:31 »
Abrimaal:

> Jeśli to ma być ostateczny model, konstruktorzy powinni wziąć to wszystko pod uwagę.
----------------
A broń Panie Boże, żeby którykolwiek z nich okazał się być ostatecznym. Mam nadzieję, że to nigdy nie nastąpi. :)

> GSound to raczej był niewypał.
------------
Shameless blasphemy. Idź do kąta, młody człowieku.

> -działa mysz i joystick Kempston?
------------------
Mysz to wiadomo. Ale czy wyjść joysticka nie trzeba sobie przypadkiem samemu wyprowadzic z płyty? (Niestety chyba każdy wschodni Spectrum tak ma. Wyjątkowo wkur.wiające).

MAT:

> TurbSound - tak.
> General Sound - nie, bo to przecież drugi komputer. Jego implementacja wymagałaby drugiego
> rdzenia Z80 i całej reszty - prawdopodobnie trzeba by wsadzić drugie FPGA albo użyć
> większego modelu.
-----------------------
Z resztą i tak nie ma potrzeby, bo jest schemat, jak sobie GS dolutować. Mógłbym poszukać, jeśli jest taka potrzeba.

> W chwili obecnej standardowy tryb Spectrum i 16col z Pentagona.
----------------
Właściwie z Pentagona SL. :) Zwykły Pentagon tego nie ma, bo to zwyczajne Spectrum plus parę taktów więcej i bez slow-ramu.

Pozdrowienia. I miłego weekendu.
Y

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #71 dnia: 2012.02.24, 11:10:25 »
Rozumiem, USB przydałby się do podłączenia joysticka na 2 lub więcej przycisków.

A do tego to jest zgodność z padami od Segi (chyba Megadrive'a) - można takiego podpiąć i wtedy kempston podaje extra przyciski na porcie. Nie wiem jak to wygląda jak się włączy inny tryb pracy joysticka, ale podejrzewam, że będzie wciskał jakieś dodatkowe klawisze - trzeba by zajrzeć do kodu - joysticki obsługuje chyba Arm.

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #72 dnia: 2012.02.24, 11:14:58 »
> -działa mysz i joystick Kempston?
------------------
Mysz to wiadomo. Ale czy wyjść joysticka nie trzeba sobie przypadkiem samemu wyprowadzic z płyty? (Niestety chyba każdy wschodni Spectrum tak ma. Wyjątkowo wkur.wiające).

Jak wyprowadzić??? A po co tam niby są dwa złącza D-SUB 9 do joysticków/padów??? ;)

Z resztą i tak nie ma potrzeby, bo jest schemat, jak sobie GS dolutować. Mógłbym poszukać, jeśli jest taka potrzeba.

Ale do Speccy 2010??? To ja z ciekawości bym to chętnie obejrzał ;)

Choć w sumie racja - na płycie jest miejsce na wlutowanie jakichś strasznych ilości (chyba 6 albo 7) złącz szpilkowych w różnych miejscach więc pewnie coś tam jest wyprowadzone ;)

Właściwie z Pentagona SL. :) Zwykły Pentagon tego nie ma, bo to zwyczajne Spectrum plus parę taktów więcej i bez slow-ramu.

Ok. SL. Zapomniałem, że extrasy to w SL podokładali.

A swoją drogą patrząc w kod FPGA podmianę palet a'la ATM czy ULA+ powinno się tam dać dopiąć dość łatwo. Myślę, że hardware multicolor też się powinno dać zrobić. Dajcie mi tylko fizyczną maszynę i trochę czasu ;)

m.

matofesi

• Miejsce pobytu:
    Toruń/Poland
« Odpowiedź #73 dnia: 2012.02.25, 13:57:49 »
W związku z tym, że na forum zx.pk.ru w wątku od zamawiania Speccy 2010 przeczytałem, że Syd jakoś tak w połowie zeszłego roku skończył swoją produkcję i odsyłał ludzi na stronę www.zxkit.ru zajrzałem tam i znalazłem w ofercie m.in. Speccy 2010 jako kit za 4156 rubli (około 457 zł)  jak i złożony za 5277 rubli (około 580 zł). Ceny są trochę wyższe niż jestem gotowy na ten cel przeznaczyć, ale może jakoś bym przebolał. Napisałem więc maila z pytaniem, czy gość wysyła poza Rosję. Dostałem właśnie odpoiwedź... wysyła. To plus. Niestety są też minusy - czas oczekiwania na realizację to miesiąc od dokonania płatności (podobno gość ma bardzo dużo zamówień) a cena wraz z przesyłką pocztową to 195 dolarów (czyli około 620 zł). Gość chce dostać kasę przez Western Union, co przy płatności przez internet (fizycznej nie sprawdzałem, ale nie sądzę, żeby miało być taniej) kosztuje ekstra 35 zł (to i tak mniej niż się obawiałem). Western Union podliczył mnie na 654.52 - to zdecydowanie więcej niż chciałbym wydać, ale przynajmniej wiem na czym stoję. Problem jest jeszcze jeden... przesyłki spoza UE bywają kontrolowane przez celników. O ile być może udałoby się ominąć cło jeśli do przesyłki zostanie dołączona deklaracja w której będzie wyraźnie napisane, że to jest komputer (na które cła nie ma) o tyle prawie na pewno nie uda się ominąć VATu, który wyniesie prawdopodobnie około 140 zł a to powoduje, że cały koszt przedsięwzięcia dobija do 800 zł. A to jest zdecydowanie więcej niż chciałbym na to wydać (nie mówiąc o tym, że jest to dużo, dużo więcej niż chciałaby na to wydać moja żona ;)).

W sumie więc wiem, że można, wiem za ile i wiem, że na razie dam sobie spokój - może jednak ktoś na miejscu się zdecyduje :)

Jean 1

• Miejsce pobytu:
    Gorlice
    • Moja www
« Odpowiedź #74 dnia: 2012.02.25, 15:40:54 »
Ja rozumiem że to sprzęt bezcenny , ale zastanawiam się co tak nabiło taką kasę. Sorki, ale jak się ma ta cena do cen płyt głównych od PC ... ja rozumiem że masowa produkcja jest tania, ale skoro tam tyle zamówień mają , czyli też jakaś masowa sytuacja występuje ... Nie mam pojęcia ile komplet części kosztował by + płytka drukowana, ale myślę że w kwocie 300 zł spokojnie by się całość zamknęła ... to takie moje domysły ... plus oczywiście opłata za to , ze to ktoś wymyślił itd itp ... max 400 ? hmm niech się może wypowiedzą ci co potrafią coś takiego wycenić ... jaki był by koszt zbudowania coś takiego w naszych warunkach ??
ZX Spectrum, ZX Spectrum + 80KB + AY,ZX Spectrum 128 +2 , FDD3000, Atari 800, 130, Amiga 500, CDTV, CPC464, CPC6128, VIC20, C64  TI99/4A ... Mini Muzeum ...