@Zaxon: to samo zrobiłem

Napięcie zasilania AC: 240V
Na wyjściu zasilacza bez obciążenia: 13.60V
Na wyjściu zasilacza obciążonego samym TC2048: 11.58V
Na wyjściu stabilizatora: 4.96V
Spadek napięcia na stabilizatorze: 6.7V
Reszta napięć tak jak w instrukcji serwisowej +- 0.1V.
Teraz mamy 230Vac i tyle (+-10%) i nie możesz mieć więcej, bo ZE będzie płacił frycowe. Wynika to Prawa Energetycznego. Napięcie jakie masz w gniazdku, zależy jak daleko jesteś od transformatora dystrybucyjnego, ale nie powinno być niższe o mniej niż 10% od zakładanych 230V (pomijam wsie z długimi przyłączami napowietrznymi). To samo w górę. (Pomijam błędy projektanta i wykonawcy instalacji nn od przyłącza energetycznego do gniazdka, gdzie wpięty jest zasilacz).
Khe ... 13.5V to wartość skuteczna napięcia przemiennego
Napięcie skuteczne - wartość skuteczna napięcia elektrycznego okresowego równa stałemu napięciu przyłożonemu do danego oporu, powodująca wydzielanie się na tym oporze takiej samej energii jak przy napięciu zmiennym.
Skoro woltomierz pokazuje 13.5V AC (RMS) to po wyprostowaniu też będzie 13.5V ale tętniące, a na wyjściu wygładzone przez pojemność 4700uF (więc można przyjąć iż dc). Żadnego pierwiastka z 2 tam nie ma i już. Do tego zapomniałeś o spadku ok. 1.5V na dwóch diodach prostowniczych.
Chyba, że zapomniałem już wszystko z elektrotechniki i zmienili prawo Ohma od tego czasu.
A tak mnie naszło, odepnij wszystko od TC i przedzwoń każde połaczenie z masą. Może masz zimny lut jak pisze mariansss.