Autor Wątek: FDD3000 i tajemniczy plik CAT  (Przeczytany 3773 razy)

steev

• Miejsce pobytu:
    inode 42
FDD3000 i tajemniczy plik CAT
« dnia: 2017.03.30, 14:51:02 »
Grzebiąc w obrazach dyskietek, zauważyłem na jednej (a później na kilku innych) tajemniczy plik CAT. jest to zrzut części pamięci interfejsu TI ($213b, $2c6), który jest (z tego co się zorientowałem) kodem rozszerzającym możliwości polecenia CAT*. O dziwo, występuje tylko na dyskietkach z demami muzycznymi :o
No i teraz pytanie - czy jest to fragment jakiegoś kopiera/programu startowego/innego toolsa, Pierwszy Wirus Na ZX Spectrum, inne coś?
Ktoś coś kojarzy?
(zdecydowanie nie chce mi się analizować tego kodu, ciągle się odwołuje do procedur interfejsu a te mam rozpisane jedynie gdzieś w jednej trzeciej :) )
Machines should work. People should think.

Maryjan

• Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: FDD3000 i tajemniczy plik CAT
« Odpowiedź #1 dnia: 2017.03.30, 19:17:50 »
Czy przypadkiem nie jest to programik z któregoś "Bajtka", rozszerzający właśnie polecenie CAT * ?
Ładował się do pamięci interface, potem uruchamiało się go poleceniem CAT. Wyświetlał wtedy listę plików w bodajże trzech pierwszych liniach ekranu. Po czym można było kursorami wchodzić do podkatalogów a SPACE wychodzić do BASIc-a.
Rozszerzeniem funkcjonalności tego programu, była nakładka COPY CAT, tez opublikowana w "Bajtku".

"Co miałem powiedzieć - przeczytałem..." Nikodem Dyzma

steev

• Miejsce pobytu:
    inode 42
Odp: FDD3000 i tajemniczy plik CAT
« Odpowiedź #2 dnia: 2017.03.31, 13:52:26 »
Trafiony - zatopiony.
Dzięki :)
Machines should work. People should think.