TAK TO JEST TO !!

- Wreszcie znalazł się pierwszy z kilku ważnych dla mnie użytków które miałem przed laty.
Mam nadzieję że niebawem udostępnisz go w DSK.

Chciałbym jeszcze zobaczyć spolszczone ART STUDIO, (najlepiej z kompletem zamkowych braszów i PL fontów).
Spolszczony TASWORD 128 z polskimi znakami w standardzie takim jak opisano w IKS 9-88s3. (9 małych + 2 duże znaki ŁŻ), bo taką wersję miałem, używałem i rozniosłem niegdyś po Toruniu.

Była też taka jakby okrojona wersja Discology, ale inaczej się nazywała. Która zajmowała chyba tylko kilka KB, i to był kopier ścieżkowy (tylko). Jego zaletą było to, że na 128K "łykał" całą stronę dyskietki na 2 razy, a w Discology kilka ścieżek się nie mieściło i trzeba było 3ci raz wkładać źródłowy i docelowy.
Był też taki fajny niemiecki program graficzny który działał na 464, wspominałem o nim w przedostatnim akapicie tu >
http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3248.msg47830#msg47830Niestety nie pamiętam jego nazwy. Kolorki i narzędzia do rysowania wybierało się z dolnych 2óch linijek ekranu, a jak się przełączyłeś na obsługę plików to z lewej strony w takich dużych prostokątach były polecenia typu Laden, Fertig... i więcej nie pamiętam. I miał fajne wzorki do "wypełniania" np charakterystyczny z cegiełkami i ze zaokrąglonymi dachówkami idealne do kolorowania domków.

Lupa miała tylko jedną skalę x8. A strzałka była znaczkiem nakładanym na obraz w inwersie, więc zmieniała kolory zależnie od pikseli pod spodem.
Amstradowe Art Studio działało tylko na 128K, a to był najlepszy tego typu program jaki znałem dla 64K.
A z takich programów których nigdy nie widziałem, a tylko o nich czytałem, to chciałbym zobaczyć polski program do DTP o nazwie TXT, napisany przez braci Wypych, który był opisany w Komputer 5-89s30.
Wspominałem o tym >
http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=835.90Oraz 3ą wersję słynnego Mini Office. Reklamy w zachodnich magazynach mówiły o wektorowych czcionkach, wlewaniu tekstu między obrazki, oraz druku obrazków o większych rozdziałkach niż mieścił ekran. Niestety wszędzie gdzie szukałem mieli tylko o kilka lat starszą 2kę. Która była popularna także u nas.