Dzięki za odpowiedzi

i lecimy:
Takiej płyty 1:1 nie widziałem. Poza tym według mnie dokładnie takiej samej nie warto robić.
Lepiej od razu poprawić błędy:
- zlikwidować stabilizator 7805 i przetwornicę,
- górny RAM obsadzić jedną kostką statycznego RAM 62256,
- pamięć wideo RAM zastąpić jednonapięciowymi kostkami (albo też druga kostka 62256),
- parę pomniejszych poprawek.
Oczywiście można zrobić płytkę, do której przełoży się stare układy, ale ja bym się w taki projekt nie pchał. Szkoda czasu i pieniędzy.
W zasadzie to opisałeś dokładnie to co zrobił Ben Heck i ja dokładnie to samo chcę zrobić bo bardzo dobrze znam bolączki oryginalnego spectrum i nie chcę powtarzać błędów jakbym miał wkładać nową płytkę tzn. nie chodzi mi o płytkę 1:1 w sensie układu tylko rozmiaru plus wyeliminowanie "uciążliwości" oryginalnego Spectruma.
Kup HQ48
ZX na piechotę
Jak napisał pear, szkoda czasu na samodzielne zabawy i wyważanie tych drzwi, skoro już są otwarte.
HQ48K pasuje do oryginalej obudowy i ma na sobie poprawki wspomniane powyżej oraz nie ma ULA. Znaczy się ma ale na piechotę.
Czasem na serwisach aukcyjnych można znaleźć oryginalne i puste płytki od ZXa, najczęściej w wersji 6A.
Rozumiem że HQ48 to Harlequin ? Wolę się dopytać bo przed wejściem na to forum nie byłem nawet świadomy tego że coś takiego istnieje

Będę chciał sobie złożyć takie cudo. Jak będzie ktoś zbierał chętnych do zakupów zbiorowych na płytki drukowane to pisałbym się na to

Harlequin to jest też
niemal to o co mi chodzi ale ja chciałbym użyć ULI w swoim projekcie.
Wstawiłbym w taką płytę prócz normalnego RAMu jeszcze AY-ka i Kempstona (oczywiście z opcją odłączenia jumperami). Wtedy tylko 1 przystawka na krawędziówce. Na płycie prócz złączek folii dałbym kołeczki, żeby można było zamiennie używać innych klawiatur bez cudowania.
Ja to widzę trochę inaczej. Na płycie nie chcę nic więcej poza tym co jest domyślnie na pokładzie, natomiast jeśli chodzi o interfejsy to cały czas mam przed oczami rozwiązanie które widziałem kiedyś na giełdzie na Grzybowskiej wieki temu

Był to interfejs który miał formę... hmm plastra czy kanapki (ciężko mi opisać to jednym słowem, tak jak korba -> ciężko wytłumaczyć słowami ale jak się komuś ja pokaże to i słów nie potrzeba), w każdym razie płytka interfejsu była niejako "pod spodem" spectruma w swojej obudowie (najbardziej to rozwiązanie przypomina mi stację dokującą do współczesnych laptopów). Robiła to jakaś firma prywatna i w tym interfejsie było upchane trochę rzeczy (kempston, composite itd.) , bardziej pamiętam formę niż funkcjonalność, po prostu podobała mi się "elegancja" tego rozwiązania. Interfejs był przelotowy. Spectrum w tym rozwiązaniu był po prostu grubszy i ciut dłuższy. Właśnie o czymś takim myślę, aby interfejsy dać pod spód spectruma a nie przed (pamiętam jeszcze ten "pociąg" -> AY -> Kempston -> itd...
Jeśli chodzi o klawiaturę, to tak, też myślałem o jakimś bardziej "cywilizowanym" sposobie podłączenia membrany.
I mamy Just Speccy od Zaxona 
Chyba nie do końca zrozumiałem to... Te Just Speccy jest oparte na ULI od Spectrum 128 a mi chodzi o "zwykłego" spectruma, zresztą sama koncepcja Just Speccy też bardzo mi się podoba bo czuję że to robił ktoś kto może mieć tok rozumowania podobny do mojego...