Skończyły się mi AY-ki, a w pudełku poniewierało się jedno Arduino oraz wolna ATmega8. Zamawiałem AY-ki z różnych źródeł, ale zawsze było czekanie, albo sprzedawca opóźniał, albo nawet odwoływał wysyłkę. Do tego projektu natchnął mnie @Skinner, wspominając przy okazji jakiejś rozmowy o fejsie z AYkiem, że jest emulator na ATmedze, wymieniliśmy kilka wiadomości w tej sprawie i od pomyślu do prototypu minęły prawie 2 miesiące.
Ad rem, cały emulator jest rosyjskim pomysłem, moim wkładem jest jedynie płytka, aby zamontować go zamiast oryginalnego AY-ka w trzewiach Spectrum. Od razu zaznaczę, że emulator nie emuluje portów I/O, a jedynie część odpowiedzialną za generację dźwięku. Emulator w tym stanie nie nadaje się jako zamiennik AY-ka w Toastracku, +2 czy +3, ale można go wykorzystać w klonach tj.
JS128K, HQ128K, ZX Nuvo czy częściowo w Chromie (o ile nie korzysta się z porów I/O). Sama płytka jest wymiarów niewiele większych niż AY-3-8912, ma wyprowadzone złączę ICSP, aby można przeprogramować ATmegę, bez wyrywania jej z płytki.

Na chwilę obecną mam działający prototyp z zegarem 20MHz oraz wgranym 3-kanałowym emulatorem z zegarem 1.75MHz. Pierwsze testy w Chromie poszły dość dobrze, poza tym że dwa połączenia musiałem wykonać kynarem.
Płytka prototypu w Chromie wygląda tak:

Zostały mi dodatkowe dwie płytki, czas rozpędzić ATmegę do 27-32MHz i zobaczyć co to cudo potrafi. Tym razem ATmege wlutuję prosto w płytkę i dam niższy kondensator, aby nie budować wieży Babel.
Docelowo w planach jest wersja SMD o wymiarach, jak chip AY.
Jeżeli ktoś szuka więcej informacji o emulatorze, wszystko możne znaleźć na
http://www.avray.ru.
Jakby ktoś polecił jakieś demo w którym AY poci się i wchodzi na wyżyny swoich możliwości, będę zobowiązany.