Ostatnio sporo siedzę we wczesnych pecetach, okolice 286 i CGA / Hercules. Próbowałem sobie zrobić kolekcję gier które na tym chodzą, między innymi polskich. W paru przypadkach zderzyłem się ze ścianą. Przykładowo Colorado i Targhan od Silmarils - pamiętam że grałem na Herculesie emulując CGA, a okazało się że te wersje które można ściągnąć z internetu mają tylko opcję grafiki VGA i na CGA nie idą.

Te akurat tytuły udało mi się znaleźć w odpowiedniej wersji - oidp z pakietu Silmarils który kiedyś wydało Dot Emu (RIP).
Zderzyłem się z tym samym problemem w przypadku gier ze studia XLand (Janusz Pelc i Maciej Miąsik). Pamiętam i jestem tego pewien, że w Electro Body i Robbo grałem na AT z Herculesem i działało pięknie. Heartlight PC - nie jestem 100% pewien, wydaje mi się że tak, ale grałem w to też na Atari i w jakieś porty późniejsze, więc tu mogę się mylić. EB i Robbo - bez cienia wątpliwości. Znalazłem nawet do nich oryginalne polskie instrukcje które to potwierdzają.
ALE
Wersje wszystkich trzech gier które można znaleźć w internecie to te które potem XLand zrobił na potrzeby wydania ich w Stanach przez Epic Megagames. I z jakiś względów one już nie miały opcji Hercules, CGA i chyba EGA też nie - być może w USA już nie było takiej potrzeby. Te wersje które później puścił Maciej Miąsik na swojej stronie kiedy nawrócił się na libertarianizm są bazie tych amerykańskich. CGA i Hercules - nope.

Czy może ktoś z Was lub Waszych znajomych ma te pierwsze wersje gdzieś zachomikowane, już to na dyskietkach, już to jako obrazy? Mogą być niescrackowane, instrukcje mam. Kluczowe dla mnie jest to, że po raz kolejny przepadł kawałek growej historii. Wydaje mi się, że jeszcze da się to odratować, ale ja sam nie umiem sobie z tym poradzić. Może hivemind z forum da radę?