Witam
Posiadam Zx Spectrum + wraz z FDD3 oraz FDD3000
Chciałbym ponagrywać gry na dyskietki 3 cale Maxell albo 1.44 stacja od PC dodana do Fdd3000.
Stacja jest raczej sprawna bo odpala program Monitor Emulator oraz cp/m v2.2 i np. formatuje dyskietki bez problemu.
Ale ma problem z Zebra Copy bo po wgraniu bloku i jego próbie zapisu tak jakby się zawiesza.
Dlatego próbowałem wiele razy przez cpcdiskxp 2.5.1 z obrazów pobranych z forumowej bazy z katalogu FDD3000.
Nie wiem dlaczego cpcdiskxp pokazuję "krzaczki" zamiast nazw gier (obrazy w załączniku) oraz zerowe rozmiary.
Później stacja FDD 3000 widzi nazwy gier ale zamiast rozszerzeń do nich (po kropce) są cyfry.
Mam także program tap2tos ale nie wiem co zrobić z plikiem który powstaje dzięki temu programowi (.img)
(to chyba jest obraz dyskietki ale jak to nagrać jako .dsk na dyskietkę np 1.44 DD tego już nie wiem)
Czy te programy można wykorzystywać do FDD3000? Czy tylko Spectrum+3 lub Amstrad?
Dyskietki formatuję albo przez stację FDD3000 albo w cpcdisk 2.5.1 (czy jakoś inaczej trzeba?)
Proszę o fachową pomoc za którą mogę się odwdzięczyć pożyczeniem i wysłaniem pocztą którąś z książek jakie posiadam.
Fajnie jeżeli byłby ktoś z Poznania lub okolic kto posiada FDD3000 i pomógł w tym temacie.
oraz:
Czy można zrobić kopię zapasową programu Monitor Emulator vP1.1 ? Aby mieć kopie na wszelki wypadek.
Mam jeszcze FDD3 ale nawet nie mam do tego żadnego systemu bo cp/m v2.2 chyba nie pasuję do tego sprzętu.
Nawet Tos-a nie mam bo nic nie mogę przegrać na dyskietki.
RĘKI

opadają, bo ręce dawno już opadły

Ps. Może ktoś umieściłby filmik/tutorial z objaśnieniem na YouTube jak przerabiać gry z taśm na dyskietki.
Taki poradnik byłby lepszy niż sam tekst na forum. Tu jeszcze jakieś loadery trzeba przerabiać.
W latach 80-tych nie miałem stacji bo kosztowała tyle co sam Timex dlatego mam z tym problem.
Ps. Może przydałoby się założyć NOWY DZIAŁ "DZIAŁ POMOCY" w którym byłyby posty z pytaniami o POMOC w rozwiązywaniu problemów.
Także dział TIMEX take jakie są działy o ZX81 czy Sam Coupe. W końcu był i jest to najpopularniejszy Zx Spectrum tyle, że pod inną nazwą

Pozdrawiam
Nowy
Książki:
http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=3534.0