Powiem Ci że nie udało mi się przekonwertować żadnego avi w rozdziałce 256/192 dlatego stwierdziłem że konwerter nie przyjmuje takich (ten sam kodek a rozdzielczosc 640/480 konwerter przyjął). Oczywiście wszystko 25fps, wyczytałem że właśnie jak jest inaczej to lubi się rozjechać obraz z muzą... no właśnie muza, tu kolejny problem, bo jak na razie nic dobrego mi nie wyszło

. Widziałem film dvo z outline i tam może nie jest idealnie ale coś słychać
Tu
https://youtu.be/cMwh_KpdipEwrzuciłem 1 konwert do .dvo - O ile obraz, zwłaszcza w koncowej fazie animacji jest nawet spoko tak wspomnianego dźwięku nie słychać prawie wogóle
Formatem divideo zainteresowałem się bo tworze animacje która trzyma specke speccy i uznałem że fajnie było by ją na party zapuścić w .dvo . Natomiast pierwsze próby nie wypadły zbyt dobrze (nie poddaje się - dzięki za sugestie!)). Próbowałem różnych opcji z divideo, między innymi z ditheringiem. Uważam jednak że problem leży w pliku wejściowym a dokładnie w zbyt mocnej jego kompresji.
Na przykładzie jednego screenu z animacji chciałem coś pokazać.
Tu jest screen jak wygląda avi no compres (640/480)

a tu screen jak wygląda już to w avi divix (640/480) (widać mocną kompresje która moim zdaniem ma duży wpływ na końcowy efekt po konwercie

Po konwercie wygląda to tak (zdjęcie z monitorka - obraz z real zx 128)
Robi się niezła kaszana,
Dla przykładu zdjęcie monitorka na którym leci konwert z imagetozxspec w .tap

Jest duża różnica, chciał bym podobny efekt uzyskać z divideo. Zainteresuje się wspomnianym przez Ciebie ZXM ale jeśli nie da sie tego obrobić z audio to odpada...
P.S. Tak widziałem, naoglądałem się tego jutuba z tym dvo naprawdę sporo

Jednak wszędzie w mniejszym lub większym stopniu widać artefakty, z wiadomych powodów. Mój zamysł był taki by stworzyć tak animację/video żeby w dvo wyglądała dobrze, bez artefaktów w obrazie. Zobaczymy jak wyjdzie. Za każdą sugestię dziękuję!