Autor Wątek: Junior nie daje synchro  (Przeczytany 36569 razy)

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
Odp: Junior nie daje synchro
« Odpowiedź #30 dnia: 2023.09.09, 09:48:25 »
BUMP. Czy może ktoś ma Juniora i oscyloskop i jest w stanie odczytać, czy Wasze Juniory również nie dobijają do 50 Hz?
Z drugiej strony barykady ~ http://www.atari.org.pl/

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
    Generalnie Polska, głównie Bytom czasem Bielsko-Biała oraz okolice
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #31 dnia: 2023.09.09, 11:36:51 »
U mnie podobnie, jest też problem z synchronizacją pionową, część moich nowszych TV/LCD nie potrafi z tym zagadać i obraz się rozjeżdża w pionie.
Gdzieś wyczytałem że to podobno typowe dla Juniora bo ma niedokładnie zrobione timingi.
Generalnie ten typ tak raczej ma, można by coś próbować kombinować z odstrajaniem generatora kwarcowego tylko nie wiem czy wtedy nie rozjedzie się też synchronizacja pozioma. ;)
« Ostatnia zmiana: 2023.09.09, 11:48:05 wysłana przez damik »
Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
« Odpowiedź #32 dnia: 2023.09.09, 12:18:48 »
Żeby tylko z nowszymi nie działał...

- Commodore 1081 (CRT) - nie działa
- Atari 1435 (CRT) - nie działa
- Daewoo 14" (CRT) - nie działa
- Sony Trintron 14" (CRT) - nie działa
- LG Flatron 1721 (LCD, z którym działa wszystko, nawet Amigi/ST przez VGA) - nie działa
- żaden z używanych przeze mnie nowoczesnych LCD podłączonych przez Medusę - nie działa
- Philips 14" CRT uratowany przed przekazaniem na elektrozłom - DZIAŁA jako jedyny.

Dlatego jestem ciekawy jaką wartość synchronizacji pokazują Wasze Juniory.

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #33 dnia: 2023.09.09, 13:36:33 »
Akurat w monitorze Commodore 1081 można chyba wyregulować synchro H i V na gałkach z tyłu lub z przodu, próbowałeś nimi kręcić ?

Kiedyś może dokopię do swojego Juniora by się temu bliżej przyjrzeć i go w pełni uruchomić, ale na razie musi poczekać w archeo. ;)

Wszystkiego po trochu: Schwarz, mydło i powidło... konsole, stare i nieco nowsze komputery oraz akcesoria i duperele.

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
« Odpowiedź #34 dnia: 2023.09.10, 20:21:43 »
Eureka. Chciałem kręcić potencjometrami, jak zasugerował @damik i zauważyłem, że przecież 1081 ma wejście DIN z poziomami TTL do C128, podłączyłem tam zamiast do SCART i niespodzianka.

Bardzo dziękuję za pomoc :)

mkamzierczak

• SZUKAM: w sumie to szukam już tylko Jantar 0801 i ODRA jakaś jak się trafi :D
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
  • Wszystko się znajdzie, to tylko kwestia czasu...
    • Polskie Komputery
« Odpowiedź #35 dnia: 2023.09.13, 12:21:07 »
Ja próbowałem podłączyć Juniora do Neptuna 557B, czyli dedykowanego "monitora" 24" i oryginalnym kablem, ale obraz jest pozbawiony kolorów i układy w okolicy złącza DIN na płycie Juniora dziwnie zaczęły się grzać... aż pachniało laminatem :D
Elkor Karat, Elwro 800 Junior, Elwro 800-2 Junior, Elwro 800-3 Junior, Meritum I, Meritum II, Meritum 3, ComPAN 8, MK45, IMPOL-II, Bosman 8, Elwro 500,  Elwro 600, Cobra, Elwro 801AT, Mazovia 1016, ITM PC 80, MERA 100, MERA 400, Mister Z80 MSA-80, MSM-1, Computex CX-80, IMZ-80

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
« Odpowiedź #36 dnia: 2024.11.28, 20:44:53 »
Odkopię, ponieważ mam ważny komunikat.

Mianowicie Medusa od firmware 1.0.19 pozwala na wyświetlanie obrazu z Juniora, automatycznie go wykrywając. Nie trzeba już trzymać CRT tylko dla Juniora :)

damik

• Fresh rosin sniffer ;)
  • Miejsce pobytu:
  • ZX'owy i nie tylko...
« Odpowiedź #37 dnia: 2024.11.29, 00:13:38 »
Jest jeszcze jedno moim zdaniem zgrabniejsze i tańsze rozwiązanie polegające na zamianie EPROM'u "TV" w Elwro Jr.
Jakiś czas temu jego wsad został zmodyfikowany przez kolegę Maxtech tak aby obraz był bardziej strawny dla nowszych TV LCD.
U mnie pomogło na TV LCD Toshiba gdzie wcześniej obraz skakał lub był dziwnie przesunięty w pionie, jednak nie wiem czy zadziała z wszystkimi wersjami Elwro Jr i różnymi innymi TV LCD.
Nie mam niestety zgody na jego udostępnianie więc proszę pytać autora tej modyfikacji.

miki1406

• **
  • Miejsce pobytu:
    Skierniewice
« Odpowiedź #38 dnia: 2025.01.31, 22:14:45 »
Sama zmiana radzieckiego epromu na cywilizowany współczesny rozwiązuje wiele problemów. Oryginalne nie trzymają parametrów

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
« Odpowiedź #39 dnia: 2025.02.20, 10:32:52 »
Odkopię, ponieważ mam ważny komunikat.

Mianowicie Medusa od firmware 1.0.19 pozwala na wyświetlanie obrazu z Juniora, automatycznie go wykrywając. Nie trzeba już trzymać CRT tylko dla Juniora :)

Zakupiłem MEDUSĘ, jest już z ciut nowszym softem 1.0.20. Podłączyłem do Juniorka przez kabel EURO.
Obraz jest naprawdę zdumiewającej jakości.

Niestety u mnie po około 2-5 minut obraz całkowicie znika. Wskazania na Medus-ie zaczynają szaleć.
Jak wyłączę komputer i Medu-sę na 5-10 minut i ponownie uruchomię znowu jest OK.
Zauważyłem, że u Ciebie jest na wyświetlaczu napis ELWRO 800.  U mnie taki napis się nie wyświetla.
Czy jest możliwość ustawienia tego komputera w Medu-sie?

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
« Odpowiedź #40 dnia: 2025.02.20, 10:49:59 »
Nic nie musiałem ustawiać - napis pokazuje się w zależności od charakterystyki sygnału, który rozpoznaje sama Medusa. Podejrzewałbym prędzej, że jest coś nie tak z Twoim komputerem. Biorąc pod uwagę manufakturę, którą było Elwro, to wszystko jest możliwe.

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
« Odpowiedź #41 dnia: 2025.02.20, 11:34:48 »
Sprawdzałem na 2 Elwro więc raczej to wina komputera nie jest.
Elwro podłączone do monitora PHILIPS 8833 działa prawidłowo.
U mnie podłączenie jest do monitora przez kabel Euro w/g rysunku / opisu dawniej ze strony krzykomar. 
Jakim kablem masz podłączony Elwro z Medusą ?

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
« Odpowiedź #42 dnia: 2025.02.20, 14:23:46 »
Mam podłączony z wyjścia RGB Juniora do wejścia CGA w Medusie zwykłym przewodem 9 pin.

Radosław

• Miejsce pobytu:
    K-K
« Odpowiedź #43 dnia: 2025.02.20, 20:48:18 »
U mnie po podłączeniu przez Medusę na wyświetlaczu mam :

RGB:  SCART  CSYNC
unrecognized lo
HFREQ:   15.637  kHz
VFERQ:    48.8 Hz
LINEDBL
DVI : 720x576
SHIFT: 0:0
PFREQ: 28.3985 MHz

Uwaga WAZNE!
Zauważyłem że po podłączeniu Medusy przez kabelek DB9 - EURO zrobiony zgodnie ze schematem ze strony "krzykomar" zasilacz w komputerze zaczyna się przegrzewać.  Wyłączyłem wszystko - poczekałem aż zasilacz ostygnie.
Sprawdziłem napięcia zasilania:
- po uruchomieniu Elwro napięcie zasilania płyty głównej wyniosło 4,92V i było stabilne.
- wyłączyłem komputer  podłączyłem kabel Euro do Medusy, uruchomiłem komputer i Medusę
- obraz "żyleta" , rozpocząłem pomiar napięcia
- zaobserwowałem powolny, lecz stały spadek napięcia   
- po ok 2  minutach napięcie spada do 4,3V i obraz z Medusy zaczyna "mrugać", za kolejną minutę pewnie by znikł a cyfry na wyświetlaczu Medusy zaczeły by "szaleć" (tak jak to się działo wcześniej) !!!
Nie chciałem jednak ryzykować uszkodzenia sprzętu więc odłączyłem komputer od Medusy.

Pozostaje teraz  sprawdzić na kablu DB9 -> DB9. 

Jaka "pinologia" jest na Twoim kablu DB-9?
Muszę kabelek sobie dorobić, a nie chciałbym czegoś poprzekręcać ;)

dely

• Miejsce pobytu:
    Radom
  • Trzcinowy Zakapior
    • atari.area
« Odpowiedź #44 dnia: 2025.02.20, 20:55:57 »
Jest to zwykły przewód RS232.