Nie mam ZX Max 128, ale mam pewną teorię

Dodanie do Altery obsługi portu mapowania pamięci #7FFD zapoczątkowało problemy z wyświetlaniem czystego obrazu, na co remedium okazało się dodanie zewnętrznego rejestru portu 74xx174 (czyli dokładnie, jak w toastracku i szaraku, gdzie '174 znajduje się poza ULA), "chwytającego" dane wprost z CPU, czyli niezależnie od cyklu wyświetlania obrazu.
W 128K i szarym +2, wszystkie parzyste porty są
contended, czyli jak w 48K.
Porty #xxFD (przełączanie RAM, ROM, obsługa AY) są nieparzyste, ale też są
contended.
Podejrzewam, że błędem implementacyjnym wkładów 128K do Altery jest zrobienie portów #xxFD jako
not contended. W takim przypadku kolizja dostępu do portu #7FFD (który jest zaimplementowany w Alterze) z cyklem odczytu pamięci ekranu wygeneruje jakąś niepożądaną wartość do zapisu w porcie, na dodatek mogą się wyświetlić jakieś śmieci.
Jeśli demo korzysta z wartości odczytywanych z portu AY do zrobienia np. VU-metra i dostanie jakąś wartość spoza zakresu, to pewnie może się zwiesić. Choć raczej w losowych momentach, albo na samym początku próby wyświetlenia wskaźników.- sam AY jest widoczny jako rejestry niezależne od Altery, więc moje rozumowanie odnośnie potencjalnego wieszania się dem było nieprawidłowe. Myślę dalej