Hejka.
Jak to często w naszym "fachu" się zdarza, zupełnie przypadkowo wszedłem w posiadanie bardzo fajnego sprzętu...
Obserwując aukcje eBay zauważyłem jedną taką "kup teraz" za 25 GBP... co mnie w niej skusiło ? Multiface 128 - spares or repair condition...
Dodatkowo koleś sprzedawał golasa-gumiaka z dziwnym "pajączkiem na pokładzie" + jakieś niezidentyfikowane interface (informowałem Was o tej aukcji, prosząc o opinię co to może być)... Zaryzykowałem kupno... Oczywiście zakupiony sprzęt nie działał... i własnie tutaj chciałem serdecznie podziękować koledze Mariansss, który nie zważając na brak dokumentacji i dość skomplikowaną konstrukcję, podjął się nie lada wyzwaniu "ożywienia" tego sprzętu! Udało się!

W ten oto sposób, pomijając fakt że Multiface było sprawne tylko "red button" był uszkodzony, bezwiednie, wpadł mi w ręce zupełnie unikalny produkt - Video Vault 128... czyli modyfikacja Issue Two, która wraz z interface, sprawia że nasz sprzęt pracuje w trybie 128k.
Video Vault LTD. oferowało ten produkt w cenie 70 GBP. W związku z tym trzeba było im wysłać Spectruma w celu dokonania modyfikacji na płycie, a w przesyłce zwrotnej dodatkowo otrzymywało się też interface.
Sam interface stanowi "serce" tego układu... znajdują się w nim: kempston, AY i gniazdo do drukarki LPT, kości dodatkowej pamięci, czerwony przycisk to RESET, który "przenosi" nas do Video Vault Menu. Samo Menu jest dość proste i czytelne... ostatni punkt to coś w rodzaju "organków" można sobie pograć przy użyciu AY wciskając różne klawisze. W obudowie jest jeszcze potencjometr - podejrzewam, że służy do regulacji głośności AYka, jednak u mnie nie działa

Dźwięki z AY słychać, ale są dość ciche.
Bez podłączonego interface, komputer pracuje jak zwykły 48k.
Zwracam też uwagę na obudowę... niby taka plusowa, ale jednak trochę różni się... czyżby w tym przypadku produkowano jakieś dedykowane do tej konstrukcji ?
Podsumowując: Video Vault 128 jest dość unikalną konstrukcją, działa perfekcyjnie z grami na 128k - testowane na Renegade III, Where Time Stood Still, Altered Beast, The Untochables itp. Tak jak ktoś kiedyś poszukiwał Timexa 128k, tak można nazwać tą modyfikację Gumiakiem 128k

Polecam przeglądnięcie zdjęć!
Pozdro.