trojacek: Aby wsadzic dekoder portu 255, potrzebne sa zasoby, ktorych nie ma juz w implementacji ZX Max 128K (128/128 makrocel wykorzystanych).
Dlatego, jak już napisałem wcześniej - tryby timexowe w implementacji 48K, nie 128K.
mozna tez wywalic obsluge urzedzen peryferyjnych (AY, Kempston) do mniejszego ukladu np EPM7064S a wolne zasoby wykorzystac na rozbudowe fukcjonalnosci ULA'i
Bardzo słuszny kierunek! Nie widzę sensu w zmuszaniu użytkowników do posiadania AY lub Kempstona, jeśli ich nie potrzebują. A dołożenie kilku TTL-i czy małego CPLD daje większe możliwości, niż rozpychanie się w Alterze.
innym pomyslem bylaby wymiana Altery na na Xilinxa XC95144XL
A to już kwestia gustu. Ja osobiście wolę rozwiązania na Alterze w PLCC, bo to łatwo polutować. Dlatego w "stonogi" po prostu nie wchodzę, nie te oczy, ręka lata, pić za dużo nie mogę

Swoja droga Rosjanie zrobili klona 128K tez na EPM7128s, a zowie sie on "Karabas 128". Z tego co wiem napedzany jest zegarem 14MHz (drobna roznica), timingi zgodne z 48K (INT zgodnie z 48K) i ma tez zaszytego AYka w Alterze. Zamiast rezystorow na linii adresowej i danych sa bufory 'LS245, do klawiatury sa uzyte te same tranzystory (2SA1175) co HQ48/128. Wiec takie dziwne 128K.
Akurat dla timingów 48K zegar 14 MHz jest jak najbardziej odpowiedni

Ale faktycznie nie będzie to użyteczny klon 128K.
AY w Alterze? W sensie dekodera, rozumiem. Jeśli wystarcza zasobów, to OK...
Zerkałem na ten projekt czasami, ale Rosjanie mają trochę inną wizję niż my tutaj.