Ostatnio naszła mnie pewna myśl, wyzwanie.
Jak zwał, tak zwał, ale chodzi o złożenie sobie swojego pierwszego PC-ta sprzed lat.
Taki swoistego rodzaju - remake.
Ponieważ w dziedzinie ZX Spectrum, mam już wszystko, co chciałem. Właściwie, prawie wszystko (poluję jeszcze na OPUS-a).
Zaś komputerki marek C64, Amiga, zbytnio mnie nigdy nie interesowały, choć dla przekory mam.
Na moją pierwszą konfiguracją "grzyba" - jak to mawiali Amigowcy

- składały się:
- obudowa - baby-AT - kolor kość słoniowa, jak Syrena 105

- płyta z procesorem 386SX - nie pamiętam producenta, ale chyba były na niej kości UMC
- 2mb RAM
- napęd 5''25 oraz 3''5
- karta muzyczna SoundGalaxy ISA
- karta graficzna Trident 8900 512k RAM ISA
- karta multi-IO 2x COM 1x LPT 1xGamePort
- klawiatura Chinony z"klikiem"
- monitor VGA kolorowy - producenta nie pamiętam, ale 14 cali na pewno.
Dysk twardy dokupiłem po ok pół roku użytkowania w/w komputera, bo był wtedy drogi.
Mój pierwszy dysk to WD 40 Mb. Dźwięczący straszliwie.
Nie pamiętam ile dałem wtedy za taki konfig PC-ta, ale chyba całą ówczesną pensję.
Teraz, zacząłem powoli zbierać elementy do odbudowy w/w sprzętu i udało mi się zdobyć:
- płyta główna 386SX z zegarem 25 Mhz (przegoniona do 33 Mhz - poprzez zmianę rezonatora) - coś około 40 pln.
- grafika Trident 8900 1M RAM ISA - kupiona bez pamięci jako stan n/n za 10 pln. Po zainstalowaniu pamięci - działa.
- kontroler ISA multi-IO - całe 10 pln.
- karta muzyczna SoundGalaxy 2.0 ISA (kompatybilna z Sound Blaster-em 1.0 z kilkoma dodatkami (Covox, Disney Sound Source), kupiona za 15 pln jako niesprawna. Po wyczyszczeniu i odgięciu nóg od jednego ze scalaków - działa. Podobno karta unikat, na miarę Gravis'a.
- 4Mb RAM 4x1Mb Simm 30 pin - cena pomijalna, bo dostałem

Brakuje mi jeszcze obudowy z zasilaczem baby-AT, ale ostatnio cena jednej z nich mnie powaliła.
Gość chciał 300 pln

za porysowaną z niewiadomym zasilaczem.
Klawiatury z "klikiem" oraz monitora VGA.
Zdobycie dobrego monitora CRT VGA graniczy teraz z niemałym wyzwaniem.
Szrotu jest pełno, ale jakiejś fajnej sztuki, nie znalazłem.
Na takim konfigu grałem sobie w Wolfenstein'a, Prince of Persja, UFO itd.
Napisałem na nim też kilka prac w TAG-u.
Zaobserwowałem, że zaczyna się teraz ruch w dziedzinie starych PC klasy XT, AT-286, 386, 486 VLB itp.
Na "jedynym, słusznym portalu aukcyjnym" stare SB 32 AVE z ISA już "chodzą" po ok 100-150 pln.
Zaś uszkodzonego Gravisa Ultrasound widziałem za 500 pln !
Nawet od swoich znajomych mam sygnały, że co niektórzy byli by chętni na taki retro PC.
Może to będzie następny krok w dziedzinie retro ?
Albo ostatni dzwonek na zakup podzespołów zanim pójdą na przemiał.