Autor Wątek: ZX48 PCB - projekt Kamino  (Przeczytany 80114 razy)

KWF

• Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • "I co ja robię tu, u-u, co Ty tutaj robisz ..."
Odp: ZX48 PCB - projekt Kamino
« Odpowiedź #225 dnia: 2023.09.05, 06:27:07 »
Replika IssueOne jest na wolności: PCBWay
KWF
-----
R Tape loading error 0:1

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #226 dnia: 2024.11.29, 14:27:27 »
To komu, poza zippem, udało się to złożyć i uruchomić?

Sorry za wykopki, ale po post`cie zippa nikt się już nie odezwał w sprawie płyty. Do mnie trafiła nietknięta płyta z pierwszej serii. Miałem płytę zombie, więc drobnicę przełożyłem testując każdy element osobno. Trochę walczyłem z przetwornicą, bo napięcie -5V było niewłaściwe, ale udało się wszystko poukładać. Finał jak w załącznikach.

W przyszłym tygodniu będę prosił o pomoc w uruchomieniu kopii Issue One.
Zaczynałem od TIMEX`a....

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #227 dnia: 2024.12.23, 22:08:21 »
W przyszłym tygodniu będę prosił o pomoc w uruchomieniu kopii Issue One.

Wracam z tematem. Płyta jak w załączniku - złożona i uruchomiona. Composite MOD zrobiony na kondensatorze.

Komputer uruchamiałem na zewnętrznym ROMie. Diagnostycznym jak na razie.

Co się dzieje:

1. Obraz się rwie (gubi synchronizację).
2. "Nie działa" border. Nie ma pasków, nie zmienia kolorów. Testowane na ULA z Issue2, ULA w ostatniej wersji oraz vLA82. W zależności od ULA border permanentnie biały lub czarny.
3. Diag TEST zachowuje się jakby ciągle były wciśnięte klawisze.
4. Docelowo chciałbym uruchomić płytę w wersji 48k. Wykopię siostrzaną płytkę.

Czy mogę prosić o wskazówki, co mogę poprawić?

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #228 dnia: 2024.12.23, 22:36:14 »
Hmmm... A w ISSUE 1 w ogóle poprawnie działa nowsza ULA?
Dla ULA pochodzącej z ISSUE 2 raczej powinieneś też dodać ten tranzystor na CPU. Z tego co czytałem to on był wprowadzony właśnie z powodów błędnego dekodowania portów.
« Ostatnia zmiana: 2024.12.23, 23:00:50 wysłana przez ArturM »
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #229 dnia: 2024.12.23, 23:51:56 »
Hmmm... A w ISSUE 1 w ogóle poprawnie działa nowsza ULA?
Dla ULA pochodzącej z ISSUE 2 raczej powinieneś też dodać ten tranzystor na CPU. Z tego co czytałem to on był wprowadzony właśnie z powodów błędnego dekodowania portów.

Co do ULA, to internet mówi, że najnowsza ULA zastępuje wszystkie starsze. Ale czy to prawda, to nie wiem, dlatego pytam.

No tak, ZTX313 leżący na CPU:

These boards have a default modification to correctly handle port decoding. This was usually achieved with a ZTX313 transistor mounted across the body of the CPU (known as the “spider mod”) with its collector to 5v, base to CPU A0 and emitter to ULA pin 33. (The transistor can sometimes also be found mounted elsewhere and occasionally an alternative diode and resistor arrangement was used to achieve the same result.) This mod was incorporated onto the PCB on later versions as TR6.

Czyli trzeba to jakoś ładnie zamontować.

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #230 dnia: 2024.12.24, 11:10:27 »
Kilka pytań na początek:
  • Gdzie zakupiłeś tę replikę i w której wersji? W lewym dolnym rogu na spodniej stronie powinien być napisany numer wersji.
  • Kupowałeś prosto z PCBway czy z innego źródła?
  • Na podstawie jakiego spisu elementów ją składałeś, czyżby tego z Fejszbooka?
Płyta w wydaniu 1 wymaga innego obsadzenia kilku elementów w zależności od typu ULA'i.

Pokaż zdjęcie (w wysokiej rozdzielczości) tyłu tej płyty.
KWF
-----

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #231 dnia: 2024.12.24, 14:38:08 »
No to po kolei:

1. Rev. 2020/1
2. Kupiona tutaj, na forum.
3. Kupiłem ją dokładnie w takim stanie jak na fotce i w takim doposażeniu. Chciałbym uzupełnić resztę, zrobić z niej 48k i zamknąć w obudowę.

Jak rozumiem, mam wytypować ULAę, którą zostawię tu już w komplecie. Czy mogę wybierać w całej palecie, czy któraś wersja jest pożądana?

Zdjęcie w załączeniu. Rozdzielczość FHD, gdyż załącznik o większej rozdzielczości wykoleja forum.

ArturM

• Miejsce pobytu:
    GZM
« Odpowiedź #232 dnia: 2024.12.24, 14:46:19 »
1. Obraz się rwie (gubi synchronizację).
Jedna rzecz jeszcze rzuciła mi się w oczy teraz. Dlaczego rezonator dla kodera PAL masz taki dziwny? 4.33619MHz a nie 4.433619MHz?
Taka różnica mogłaby powodować, że sygnał color-burst będzie pływał i zakłócał np. impulsy synchronizacji linii.
« Ostatnia zmiana: 2024.12.24, 14:52:27 wysłana przez ArturM »
ZX 48 | HQ 48 SMD | Sizif-512 | FDD3000 | SFDD3500 | M-397 Multiinterface | DivMMC AY - KiCad user | PCB Designer

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #233 dnia: 2024.12.24, 15:00:12 »
Jedna rzecz jeszcze rzuciła mi się w oczy teraz. Dlaczego rezonator dla kodera PAL masz taki dziwny? 4.33619MHz a nie 4.433619MHz?

Jak pisałem - taka wpadła w moje ręce. Podłączyłem, sprawdziłem co mi nie pasuje i teraz stwierdziłem, że doprowadzę temat do końca.

Na różnicę w kwarcu zwróciłem uwagę porównując z Issue 3 ze zdjęcia wyżej, ale na razie nie zmieniałem nic na płycie.

tapy

• Z80 & CP/M
« Odpowiedź #234 dnia: 2024.12.24, 19:53:40 »
Nie chcę wchodzić w dyskusję merytoryczną o używanej ULA, ale na pewno masz przylutowany 20 pin CPU? Trochę kiepsko na zdjęciach wygląda.

andy

• Miejsce pobytu:
    Kielce Wsch.
« Odpowiedź #235 dnia: 2024.12.24, 21:16:24 »
Kwarc ma raczej błędne oznaczenie.
pzdr
a.
POKE 35899,0  ZX 81, ZX Spectrum +, +2, Harlequin, ZX Max 48 & 128, Spider 48, Chrome 128, TC 2048, divIDE, CPC 464

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #236 dnia: 2024.12.24, 21:45:43 »
Kwarce 4.33 z groszem były do RDS.
KWF
-----

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #237 dnia: 2024.12.24, 22:18:53 »
Nie chcę wchodzić w dyskusję merytoryczną o używanej ULA, ale na pewno masz przylutowany 20 pin CPU? Trochę kiepsko na zdjęciach wygląda.

Wygrałeś :)

PIN 20 CPU był nietknięty cyną.

A po kolei:

Zmieniłem rezonator na prawidłowy, założyłem pająka na CPU (jak w Issue 2), wlutowałem buzzer. Po tych zmianach obraz się ustabilizował, ale klawiatura nadal nie działała, border nadal był martwy a głośnik milczał.

Twoja uwaga była wyjątkowo cenna. Sprawdziłem najpierw na fotce, a potem na płycie. Ten punkt lutowniczy został pominięty przy montażu płyty. Po przylutowaniu klawiatura, border i buzzer ożyły :) Dziękuję !

Użyłem ULA 6C001E-7. Jutro odkopię płytkę z górną pamięcią.

KWF

• Miejsce pobytu:
« Odpowiedź #238 dnia: 2024.12.24, 22:43:44 »
W tej wersji płyty jest błąd w podłączeniu kondensatora po lewej stronie pod modulatorem, tego elektrolitu przy samej krawędzi płyty. Jego górna nóżka (ta zaraz pod otworem montażowym) wisi w powietrzu. Trzeba ją podłączyć do masy, pole masy jest obok, wystarczy zdrapać maskę i duży glut z cyny wystarczy.

Warto też pozbyć się rezystora bodajże R57 (pod radiatorem), który doprowadza sygnał /RFSH do dolnej pamięci. Jest on zbędny i może powodować niestabilne działanie.
KWF
-----

maxit

• Miejsce pobytu:
    Warszawa
« Odpowiedź #239 dnia: 2024.12.24, 23:18:51 »
W tej wersji płyty jest błąd w podłączeniu kondensatora po lewej stronie pod modulatorem, tego elektrolitu przy samej krawędzi płyty. Jego górna nóżka (ta zaraz pod otworem montażowym) wisi w powietrzu. Trzeba ją podłączyć do masy, pole masy jest obok, wystarczy zdrapać maskę i duży glut z cyny wystarczy.

Warto też pozbyć się rezystora bodajże R57 (pod radiatorem), który doprowadza sygnał /RFSH do dolnej pamięci. Jest on zbędny i może powodować niestabilne działanie.

Dziękuję. Kondensator podłączony.
Możesz mi wskazać ten rezystor? Będzie pewnie szybciej...