Dzisiaj dotarł do mnie konwerter Composite Video - VGA kupiony na tej aukcji:
http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-video-i-s-video-do-vga-fv-i2366049025.htmlDo kupna zachęciła mnie cena oraz wiedza o tym, że nasz kolega Technomancer korzysta z podobnego urządzonka.
OPIS:
Urządzenie wbrew pozorom jest miniaturowe. Wielkości paczki papierosów:

W zestawie przyszło z zasilaczem - to chyba nowy standard zasilania chińskich zabawek elektronicznych,
typowy zasilacz od Nokii z grubszą wtyczką (UWAGA! - taką samą jak w Spekrusiu!) 5V i jest napisane jest 1A
w co raczej nie wierzę bo porządne oryginały Nokii mają maks 350mA.
Oprócz zasilacza jest kabel RCA - RCA czyli popularny cinch-cinch, a także kabel VGA raczej badziewny bo cieniuchny
oraz kabel SVideo.
TESTY:
Urządzenie testowałem na monitorze graficznym EIZO S2233W (22") oraz telewizorze plazmowym TEVION 50"
Do testowania użyłem komputerów ZX Spectrum+ oraz ZX Spectrum 48K (oba z przeróbką Composite Video)
Na obu wyświetlaczach (monitor Eizo oraz TV Tevion) obraz uzyskałem niestabilny. To znaczy border jest OK lecz
litery tak jakby cały czas usiłowały "wyskoczyć" kilka pikseli w górę a następnie wracały z tym, że te "wyskoki" z dużą
częstotliwością.
W przypadku obu wyświetlaczy nie udało mi się uzyskać koloru. To znaczy przy próbie uzyskania koloru wykonując np
komendę BORDER 4 nie uzyskałem zielonego tła tylko w monitorze EIZO kolorowe plamki na całym ekranie a w przypadku
TV Tevion to były przesuwające się pasy podobne jak przy ładowaniu programu z kasety.
Testowałem na różnych rozdzielczościach oraz różnych czestotliwościach. Nigdy nie udało mi się uzyskać zadowalających efektów.
PODSUMOWANIE:
Wyrzuciłem ponad 100zł w błoto (żałuję że nie posłuchałem kolegi martin381, który mi odradzał tej inwestycji)
Ale jak to napisałem w innym temacie do Yerzmyeya - "Zostałem zwierzątkiem doświadczalnym"
A propros Yerzmyey - całkiem jest możliwe że na monitorze VGA CRT będzie to inaczej chodziło.
Jeśli chcesz potestować u siebie to Ci to podrzucę. Być może się okaże, że u Ciebie to działa super.
Pozdrawiam