Challenge accepted!Żartuję.
Kompresowanie "po skosie" nie poprawia efektywności. Kompresowanie kolumnami tak, bo często z boków centralnej części obrazka są pustki, więc i 192+ bajty "0" kolejno. Po skosie to się nie zdarzy. Więc nie ma sensu. Kompresory napisałem, żeby skracać obrazki, bo drażniło mnie że na dyskietkę wchodzą często tylko 3 gry i zostaje dużo miejsca. I wydawało mi się, że zrobię lepsze niż istniejący (był wtedy kompresor z zestawu Artist II). I to mi się (za drugim razem) udało.
A co to jest "taniec wężyka"? Używana często przez Billa Gilberta "spiralka" ze wskazywaniem położenia bajtów?
To całkiem odpada, bo wydłuża, ale można by się zastanowić nad prawdziwą spiralą - od zewnątrz do środka. Kolumny na zmianę z wierszami - możliwe że wyjdzie wynik lepszy od pierwszej wersji on-the-fly. Ale gorszy od drugiej, bo ich długość się zmiejsza, więc zmniejsza się ilość potencjalnie powtarzających się bajtów. Czyli też nie będzie lepsze - więc nie ma motywacji. Tym bardziej że tylko kilka osób będzie używać (siedmiu ściągnęło pierwszą wersję), czy też użyje raz-czy-dwa, bo przecież nikt nie będzie przerabiał wszystkich posiadanych gier (jak ja robiłem kiedyś, żeby oszczędzić miejsce na dyskietkach, najpierw pierwszym potem drugim kompresorem).
No dobrze, może jak nie będę miał co robić, to spirala kiedyś, ewentualnie...
I bajer będzie jeszcze lepszy

Ale dekompresor będzie dłuższy o kolejne 60(?) bajtów.
Ach! I może też zamiast każdą kolumnę z góry na dół, to na zmianę: w dół - w górę - w dół...
Byłby więc plan pracy na kolejne 10 lat

Tylko motywacja jednak jest słaba, bo to nie jest już tak rewolucyjna zmiana jak poprzednie...
I jest jeszcze ten pomysł, który wynikł w trakcie - żeby wczytywać jeden rekord: x bajtów skompresowanych pixeli, po czym x/8 skompresowanych atrybutów. To by umożliwiło rozpoczęcie wyświetlania znów od początku, ale będzie strasznie trudne - bo przecież atrybuty niekoniecznie będą się tak samo kompresować jak piksele, a poza tym jak to zrobić, kiedy x będzie niepodzielne przez 8 np. równe 11?
Prowokatorze! Jest jeszcze jedna rzecz do zrobienia, żeby skrócić: zachowując sposób wyświetlania tak jak jest - atrybuty też kompresować kolumnami.
To już 15 lat

A właściwie dlaczego po 5 lat na etap? Czy znowu będzie jakaś epidemia?