Autor Wątek: Jupiter ACE - 96K + AY  (Przeczytany 7109 razy)

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5371
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #30 dnia: 2019.01.02, 11:32:16 »
O to chodzi?

pear

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5095
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #31 dnia: 2019.01.02, 11:41:38 »
O właśnie, dzięki :)
Teraz mogę potwierdzić zgodność z tabelką (lewa strona).
Są tylko 4 sygnały wykorzystane RxD, TxD, RTS, CTS, ale to wystarczy do komunikacji.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4512
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #32 dnia: 2019.01.02, 11:53:38 »
Dzieki za schemat i porownam z tym co jest w ZX128K oraz IF1 (ponizej). Ogolnie odwrocona logika Sinclaira, tak samo jak ze zlaczami do magnetofonu (EAR jako wejscie, a MIC jako wyjscie).

Swoja droga IF1 ma gniazdo zenskie do RSa (DCE), pomimo ze w sumie pracuje jako DTE. W FDD35 zapewne jest gniazdo meskie.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

pear

  • Administrator
  • *****
  • Wiadomości: 5095
  • Miejsce pobytu:
    Będzin
  • Z80 only
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #33 dnia: 2019.01.02, 12:33:19 »
Tak, w FDD są męskie gniazda. W oryginale również.
ZX/Enterprise/CPC/Robotron/C128D

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4771
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #34 dnia: 2019.01.02, 12:55:42 »
Poza tym, gniazdo żeńskie RS232 w IF 1 jest tak "dopasowane inaczej" , że praktycznie z każdego IF 1 wypada mi wtyczka od RS-a i muszę kombinować, jak tu temu zapobiec.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4512
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #35 dnia: 2019.01.02, 13:43:22 »
pear: w ZXIF1 nie ma sygnalu RTS, zreszta tak samo jest w ZX128K. Chyba na razie na tym zakoncze RSa, bo bez softu ani rusz.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4512
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #36 dnia: 2019.01.22, 10:07:53 »
Gra i buczy: AY Player by Tygrys
KL
-----
R Tape loading error 0:1

jackfinch

  • ****
  • Wiadomości: 361
  • Miejsce pobytu:
    uk
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #37 dnia: 2019.01.22, 15:07:13 »
Super. Podoba mi się. Widzę że nie odpuszczasz tematu Jupiter ACE.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4512
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #38 dnia: 2019.01.22, 15:46:53 »
Dzięki i w sumie dla Tygrysa też podziękowania. Każdy hardware jest bezużyteczny, bez jakiegokolwiek kawałka softu pisanego dla niego.

Tak, Juppie jakoś wdarł się na moje biurko i nie chce zejść ;). Powiem szczerze, ze mam emulator sprzętowy (zmodowany ROM do ZX Spectrum), ale to nie to samo. Albo jakiś sentyment, ze zbudowałem Juppiego od początku do końca.
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4771
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #39 dnia: 2019.01.24, 14:45:33 »
W emulatorze nie poczuje się "fizyczności" sprzętu.
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

trojacek

  • *****
  • Wiadomości: 5371
  • Miejsce pobytu:
    Warszawa
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #40 dnia: 2019.01.24, 16:03:43 »
Właśnie. Fizyczność. Dla mnie zawsze używanie emulatora było formą samogwałtu.

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4512
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #41 dnia: 2019.08.07, 15:43:15 »
Obudowa do tego modułu, do samodzielnego wydruku jest na wiki: 96K RAMpack & AY

Aby zamontować płytkę w obudowie potrzebne są:
4 x śruba M3, dł. 6mm
4 x nakrętka M3
4 x wspornik M3/M-F , wys. 5mm
4 x wspornik M3/M-F, wys. 10mm

Przycisk reset powinien być o wysokości 10-11mm + typowa nakładka fi. 6mm w dowolnym kolorze.
« Ostatnia zmiana: 2019.08.07, 23:43:20 wysłana przez Klaud »
KL
-----
R Tape loading error 0:1

Maryjan

  • *****
  • Wiadomości: 4771
  • Miejsce pobytu:
    Skarżysko-Kam.
  • Scotch whiskey and West Highland Terrier
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #42 dnia: 2019.08.07, 17:07:22 »
Ale fajne pudełeczko wyszło :)
"... podobno są dwie szkoły, Falenicka i Otwocka."

Klaud

  • Moderator
  • *****
  • Wiadomości: 4512
  • Miejsce pobytu:
    trzecia planeta od Słońca
  • KL
Odp: Jupiter ACE - 96K + AY
« Odpowiedź #43 dnia: 2019.08.07, 19:22:44 »
Jeszcze tylko etykietka i skończone ;).
KL
-----
R Tape loading error 0:1