Ja kupiłem Vordona, czyli czystą Azję

. Oczywiście przez Allegro, ale paczka z bodaj HK szła bezpośrednio do mnie. Za około 300 zł dostałem nawigację 7", z oprogramowaniem iGo8, z funkcjami multimedialnymi, transmiterem FM itp. Do tego niskiej jakości uchwyt (im większa nawi tym więcej waży), ładowarka mini USB.
A chciałem coś wypasionego, z BT i TMC. Szukałem tak długo, że w końcu straciłem cierpliwość i kupiłem, co kupiłem

.
Soft jest OK, ale trzeba szukać update'ów. IMHO wyświetla ładniej niż AM, funkcjonalnie oferuje to samo. Na dodatek mogę sobie włożyć kartę microSD z dowolnym innym softem, nic nie jest zablokowane.
Wcześniej używałem Mio 168 (palmtop z fabryczną nawi MioMap plus dołożyłem TomToma), był OK, ale technicznie staroć- wolny procek i mało pamięci systemowej. Potem drugi Mio, podobnie. Potem na telefonie z Windows Mobile używałem AM, TomToma i iGo8, po czym zmieniłem telefon i nie mam nawi

.
Z rzeczy istotnych, moim zdaniem liczy się jaskrawość ekranu. Na mojej 7-calowej chińszczyźnie nie widać zbyt dużo w piękny, słoneczny dzień. Z kolei w nocy świeci za mocno (automatyczna zmiana kolorów to za mało) i muszę wyłączać backlight. Tyle moich doświadczeń.