SAM i Spectrum nie mają ze sobą prawie nic wspólnego.
Pozwolę sobie absolutnie się nie zgodzić, bo:
Jedyne co ich łączy to kiepskiej jakości emulator Spectrum, dzięki któremu dało się pograć w mniej skomplikowane gierki (48k).
Kiepski według jakich kryteriów? Kiepski to był emulator dostarczony na dyskietce z DOSem, Inne według mnie były bardzo dobre. W początkowym okresie grałem głównie w gry ze Spectrum, oglądałem dema ze Spectrum, kupowałem kasety z programami na Spectrum i używałem ich na SAMie. Nawet miałem podłączony AY ze Spectrum. A że działały tylko gry z 48k - większość i tak była pisana pod 48k. Z czasem bardzo dużo gier ze Spectrum 128 zostało przeniesionych na SAMa, łącznie z programową emulacją AY-greka (ja przerabiałem je z powrotem na AY sprzętowy). Zgodzę się natomiast, że SAM nie ma nic wspólnego ze Spectrum 128k, a dokładniej z jego rozszerzeniami w stosunku do 48k. Skoro to nie jest nic wspólnego, to może Spectrum 128k nie ma prawie nic wspólnego z 48k, bo nie wszystkie gry działały itd.
SAM nie emuluje AY
ZX Spectrum 48k też nie emuluje. Trzeba go podłączyć z zewnątrz, co i ja zrobiłem na swoim SAMie. Dokładnie tak samo.
nie ma szyny krawędziowej
Fakt, że jego port rozszerzeń wygląda inaczej nie znaczy, że go nie ma. Nie da się interfejsów ze Spectrum podłączyć bezpośrednio, ale wystarczy przejściówka lub samodzielne polutowanie kabelków do odpowiedniego złącza. Ja oprócz AY zrobołem sobie Kempston, identyczny jak do Spectrum.
dyskietki są niezgodne ze standardami Spectrum.
A słyszałeś o +D? SAM czyta normalnie dyskietki ze Spectrum w tym standardzie. Za to np. w FDD3000 nie przeczytasz dyskietki w +D, a to przecież standard Spectrum

Używałem go kilka miesięcy więc wiem co mówię.
Używam go regularnie od prawie 30 lat, piszę oprogramowanie (teraz głównie dema), więc chyba lepiej wiem co mówię

Dlatego ja się projektantom wcale nie dziwię, że się odcinają od tego nieudanego eksperymentu.
Kto się odcina? Tego nie słyszałem.
Jest jedna rzecz wspólna tych komputerów - 8 bitów
Twierdzisz, że ZX Spectrum 48k ma tyle samo wspólnego z SAMem, co np. z C64? Skoro tak, to nie mam nic więcej do dodania...
Co oczywiście nie zmienia faktu, że to bardzo fajny komputer, lubię go i chciałbym mieć 
A to jedyny punkt, z którym się w pełni zgadzam