Kiedyś już pisałem, jaki byłby klon moich marzeń, ale patrząc na to, co da się zrobić obecnie, uważam, że przydałby się wypasiony klon pasujący do obudów +2A/B. Tam jest wystarczająco dużo otworów, miejsca w środku, lepsza klawiatura. A te paskudne małe ULA padają jak muchy i nie ma zamienników

Z mojego punktu widzenia wypasiony klon powinien mieć dużo RAM, turbo i dużo trybów graficznych - oczywiście timexowe, może SAM Coupe, no i z Pentagona (może tych ostatnich?). Oczywiście interfejs BDI (z możliwością wyłączenia i korzystania z divIDE/MMC/SD), fizyczny napęd, jak ktoś lubi, a jak nie, to któryś odpowiednik FlashFloppy.
Zasilanie najfajniej by było mieć z ładowarki laptopowej, większość ma 18-20 V i są bardzo tanie. Ale to pewnie zbyt kłopotliwe. Można tanio dostać dość przyzwoite zasilacze na 9 lub 12V i wieele amperów, może tak by było prościej.
Jakiś MCU, który by obsługiwał różne joysticki/mysz byłby fajnym pomysłem. Scandoubler to chyba tylko jako opcja, większości to pewnie niepotrzebne, ale np. ja chciałbym to mieć.
Chwilowo to tyle