MMC nie używałem, więc o nim nic nie napiszę.
Może ma podobne wady co IDE, a może nie. Nie wiem.
Żaden port do Joysticków w DivIDE zarówno 2k14 jak 2k20, nie działa z komputerami Timex.
Nie działa więc ani Kempston, ani Sinclair, ani Protek, ani nic.
Jeśli więc ma ktoś Timexa - niech nie kupuje wersji w dołączonym "Kempstonem" (i innymi fejsami).
AY w 2k20 gra cicho. Jakieś 50% ciszej od fejsów, które były robione w latach 80.
Jednocześnie dźwięki z beepera, które są również wyprowadzone przez to samo gniazdo, grają głośno.
Dochodzi do idiotycznej sytuacji, że jeśli w grze są generowane zarówno dźwięki "48" jak "128", to jedne słychać, drugich prawie wcale.
Wczytując coraz to kolejne gry (raz w wersji 48, raz AY) - nieustannie trzeba operować pilotem do telewizora i przyciszać lub podgłaśniać dźwięk. Strasznie to słabe, nie polecam.
Gniazdo dźwięku mini-jack jest ukierunkowane w górę, więc kabel dźwiękowy tworzy nam swego rodzaju "fontannę"

Mogę zrozumieć takie położenie gniazda dla joya (rozumiem, mimo że mi się to estetycznie bardzo nie podoba), ale dla dźwięku już nie.
Tak sterczący w górę kabel prędzej czy później przetrze się przy wtyczce.
Zaletą są oczywiście wbudowane firmware'y oraz w przypadku oryginalnego ZX Spectrum obsługa wielu standardów interfaceów joysticków. Rozumiem że można wtedy grać w gry na 2 graczy - czego jednak nie udało mi się sprawdzić.